Weather Icon

Λιβύη: Επόμενος στόχος Τουρκίας και Σάρατζ το λιμάνι της Σύρτης

Λιβύη: Επόμενος στόχος Τουρκίας και Σάρατζ το λιμάνι της Σύρτης

Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Κανούνου, εκπρόσωπος των δυνάμεων της υποστηριζόμενης στρατιωτικά από την Τουρκία Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ Αλ-Σάρατζ , ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο, 6/6/2020, ότι επόμενος στόχος είναι οι θέσεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) γύρω από το στρατηγικό λιμάνι της Σύρτης..


Ο Κανούνου επιβεβαίωσε ακόμη σε δήλωσή του σήμερα το πρωί  πως «η αεροπορία  του GNA πραγματοποίησε πέντε επιδρομές νότια της Σύρτης με στόχο στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων των τρομοκρατών και μισθοφόρων του Χάφταρ».Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Στρατηγός Άχμεντ Αλ-Μισμάρι, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι ασκείται μεγάλη διεθνής πίεση στον στρατό του Χάφταρ, επισημαίνοντας ότι λαμβάνει διεθνή αιτήματα για υποχώρηση 60 χλμ. από στα σύνορα της Τρίπολης.

.
Ανέφερε ακόμη πως οι δυνάμεις του LNA βομβαρδίστηκαν ενώ υποχωρούσαν, περιγράφοντας τους Τούρκους ως «εισβολείς που δεν συμμορφώθηκαν σε καμία υποχρέωση» κατά την απόσυρση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.
.
Υπενθυμίζεται πως οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τις διαταγές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την Σύρτη στις 7 Ιανουαρίου.
.
Η κατάληψη της Σύρτης αποτελούσε σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο του 2019 είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης.
.
Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελεγχόταν μέχρι τότε από δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη, με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, στα τέλη του 2016.
.
Η Λιβύη βρίσκεται στη δίνη ένοπλης σύρραξης με χιλιάδες θύματα, μετά την πτώση της κυβέρνησης του πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
.
Η χώρα έχει υποστεί, από τότε που επιτεύχθηκε η Συμφωνία Skhirat το 2015, μια απότομη διαίρεση στα κρατικά θεσμικά όργανα μεταξύ του ανατολικού τμήματος της χώρας, το οποίο διευθύνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον LNA με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, και το δυτικό τμήμα της χώρας, που διευθύνεται από το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας, με επικεφαλής τον Φαγιέζ Αλ-Σάρατζ, το οποίο είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
.
Πηγή: Με πληροφορίες από Al-Masdar News
OnAlert

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube