Weather Icon

Κυβερνητικές πηγές: Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στον Έβρο. Φυσικά παρακολουθούμε

Κυβερνητικές πηγές: Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στον Έβρο. Φυσικά παρακολουθούμε

Διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές τις πληροφορίες για κινητικότητα στον Έβρο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στον Εβρο. Φυσικά παρακολουθούμε” την κατάσταση.  

Εξάλλου, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος “Είχαμε και εμείς χτες το βράδυ την πληροφορία για κινητικότητα. Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο”. Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος παρατηρείται μια μικρή αυθόρμητη κινητικότητα, όπως κι άλλες φορές στο παρελθόν.

Οι δυνάμεις που είναι στα σύνορα είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε ενέργειες για την άμυνα των συνόρων μας, τόνισε. 

Επίσης, ο πρόεδρος Ένωσης Συνοριοφυλάκων, Π. Χαρέλας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι “βλέπουμε μια αρκετά μεγάλη ροή σε γκρουπ η οποία όπως φαίνεται είναι διαχειρίσιμη διότι έχουν ήδη αυξήσει τις δυνάμεις μας μετά και τους 400 που ήρθαν με απόσπαση την περασμένη εβδομάδα”. 

“Γενικότερα συγκεντρώνονται από την απέναντι πλευρά όχι σε βαθμό που να μας προκαλούν μια ιδιαίτερη ανησυχία, τουλάχιστον δικές μας δυνάμεις”, πρόσθεσε.

Παράλληλα συμπληρώνει πως “φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει από την απέναντι πλευρά μια κινητικότητα. Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα. Ωστόσο όπως σημειώνει “να μην ενδίδουμε στην προπαγάνδα των τουρκικών μέσων σε σχέση με το πόσοι μαζεύονται κλπ”. 

Τι λένε τα τουρκικά μέσα για την κινητικότητα στον Έβρο

Υπήρξε μια είδηση για κάποια άτομα που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα στο Έβρο, η οποία όμως δεν μεταδόθηκε από την πλευρά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, το νούμερο των 6000 μεταναστών δεν έχει μεταδοθεί από κανένα τουρκικό μέσο ενημέρωσης. 

Από την Τουρκία, μάλιστα, δεν έχουν σαφή εικόνα για τον ακριβή αριθμό.

Όπως είπε, πιθανότατα υπάρχουν κάποιες προσπάθειες μεταναστών να περάσουν τα σύνορα όπως γινόταν πάντα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι θα γίνει οργανωμένη επιχείρηση μαζικής μετακίνησης μεταναστών στον Έβρο.

Στην Ανδριανούπολη δεν υπάρχουν πληροφορίες για λεωφορεία με μετανάστες αλλά σε κάποιες περιοχές αναφέρεται ότι ίσως κάποιοι ετοιμάζονται να περάσουν λόγω της λήξης της καραντίνας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, το κύμα μεταναστών που πιθανόν κινείται προς τα σύνορα δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τις προσπάθειες του Μαρτίου.

Νωρίτερα, πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα από την τοπική ιστοσελίδα evrosonline.gr έκαναν λόγο για έντονη κινητικότητα στην τουρκική πλευρά του Έβρου, με πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μεταφερθεί και πάλι σε σημεία τόσο στην περιοχή της Αδριανούπολης όσο και στην Τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα.

Επίσης, πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ έκαναν λόγο για τουλάχιστον τρία λεωφορεία με πρόσφυγες τα οποία κινήθηκαν από Ανδριανούπολη, προς την άλλη πλευρά των συνόρων.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας με αεροσκάφος αναμένεται να κατευθυνθεί στην περιοχή μέσα στην επόμενη ώρα ή ώρες.

Οι τελευταίες πληροφορίες του σταθμού ανέφεραν πως δεν παρατηρείται κάποια έντονη κινητικότητα. Συνοριοφύλακας ο οποίος μίλησε στη ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ είπε ότι δεν υπάρχει κάποια πρωτόγνωρη κινητικότητα στην περιοχή.

Πάντως, οι κάτοικοι του Έβρου νιώθουν πολύ δυνατοί και το ηθικό είναι πραγματικά υψηλό, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί.

Περισσότεροι από 1.500 Έλληνες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή μαζί με περίπου 300 άνδρες της FRONTEX καθώς και ελικόπτερα απάτσι.

Πηγή: Κάπιταλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube