Weather Icon
Δημόσια Διοίκηση 9 Ιουνίου 2020

Κυριάκο, πάρτε κεφάλια, πριν σας πάρουν μέτρα…

Κυριάκο, πάρτε κεφάλια, πριν σας πάρουν μέτρα…

“Ενώ εργάζομαι τους τελευταίους 8 μήνες το σύστημα με βγάζει ανασφάλιστο και στο ΗΔΙΚΑ αλλά και όταν προσπαθούν να μου γράψουν εξετάσεις…”. Αυτά είναι μερικά απ’ όσα μου γράφει σε ένα μήνυμα αναγνώστης που έλαβα πριν μερικές μέρες μαζί με τις φωτογραφίες κάποιων αιτήσεων και φωτογραφιών από κλειστές  πόρτες από το “αχούρι” που ονομάζεται ΕΦΚΑ…

Δηλαδή όταν κάποιος που κατάφερε να βρει μια θέση εργασίας με ασφάλιση, κάτι που είναι σπάνιο για τους νέους, χρειάζεται να κάνει μια εξέταση αλλά ο ΕΦΚΑ (το κράτος εν κράτει της αναποτελεσματικότητας και παρασιτοκρατίας που ακούει στο όνομα ΕΦΚΑ πρώην ΙΚΑ -έχω προσωπική εμπειρία και από το ΙΚΑ και από τον ΟΑΕΕ- όπου οι δεκαετίες περνούν και μόνο τα ονόματα αλλάζουν…), ενώ εισπράττει τις εισφορές δεν ενεργοποιεί την ασφαλιστική κάλυψη.

Γιατί; Πιθανόν για να δικαιολογήσουν την θέση εργασίας τους μια ντουζίνα αργόσχολοι που λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από τους ταλαίπωρους  που με τις εισφορές τους φροντίζουν κάθε μήνα να εισπράττουν τον μισθό τους βρέξει-χιονίσει…

Για το ίδιο θέμα μου είχε στείλει μήνυμα και μια νεαρή πριν μερικούς μήνες ανάλογης ηλικίας και προσόντων με τον αποστολέα του τελευταίου μηνύματος. Ενώ είχε ξεκινήσει να εργάζεται και να καταβάλει εισφορές για να εμφανίσει το σύστημα πως είναι ασφαλισμένη χρειάσθηκε να χάσει ένα-δυο  πρωινά στο ΙΚΑ.

Να εισπράττουν εισφορές χωρίς ταλαιπωρία το κατάφεραν, να παρέχουν υπηρεσίες όχι… Τούτο δεν είναι καθόλου παράλογο για το πελατειακό κλεπτοκρατικό δημόσιο.

Μια παρόμοια  εμπειρία μου έχει περιγράψει και μεγαλύτερος που πήγε στο ΙΚΑ βρήκε κάποιον γνωστό από το κόμμα, που τον ρώτησε τι κάνεις εδώ… και όταν του περιέγραψε ο άλλος του απάντησε “δεν είναι τίποτα δώσε τον ΑΜΚΑ και φύγε, θα στο φτιάξω εγώ...”.

Ο νεαρός που μου έστειλε την αίτηση όμως περιγράφει πως ταλαιπωρείται μήνες ελέω και Κορωνοιού για να μπορέσει να πραγματοποιήσει ιατρικές εξετάσεις, για τις οποίες καταβάλει εισφορές από το περασμένο Φθινόπωρο.

Κατά τη διάρκεια του “κλειδώματος” της οικονομίας πήγε στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ που ήταν κλειστό λόγω… “τηλεεργασίας” (εδώ γελάμε κατά τα λεγόμενα μια γνωστής που εργάζεται εκεί…) και είδε μια ανακοίνωση πως μπορεί να στείλει την αίτηση με e-mail  το οποίο φυσικά δεν απαντήθηκε ποτέ.

Την περασμένη εβδομάδα που επισκέφθηκε ξανά τον ΕΦΚΑ του ζήτησαν να κάνει Αίτηση για να τον καλέσουν με ραντεβού… αν και στην Αίτηση αναφέρεται ότι πρέπει να πραγματοποιήσει επείγουσες ιατρικές εξετάσεις.

Εν τω μεταξύ, μου γράφει ο ταλαίπωρος νέος, μόλις λήξουν τα μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας λόγω της επιδημίας, φοβάται πως μπορεί να μείνει άνεργος πάλι και ανασφάλιστος εκ νέου…

Όλα αυτά με δύο πτυχία, ένα από ελληνικό πανεπιστήμιο και ένα από πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Στην Ελλάδα επέλεξε να επιστρέψει μετά από πολλή σκέψη.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube