REAL TIME |

Weather Icon

Κρίση εντός τραγωδίας στο Λονδίνο. “Υπηρέτης του Cummings ο Johnson και όχι το αφεντικό”

Κρίση εντός τραγωδίας στο Λονδίνο. “Υπηρέτης του Cummings ο Johnson και όχι το αφεντικό”

της Φανούλας Αργυρού*

Το Σάββατο 23.5.2020 δύο βρετανικές εφημερίδες η «Guardian» και «Daily Mirror» αποκάλυψαν ότι ο αρχι-σύμβουλος του Πρωθυπουργού Boris Johnson,  ο αμφιλεγόμενος Dominic Cummings παραβίασε τις οδηγίες της κυβέρνησης προς το λαό, που ο ίδιος βοήθησε να ετοιμαστούν και να επιβληθούν στα 67 εκατομμύρια των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου,  εφαρμόζοντας το lockdown στις 23 Μαρτίου, με το επιβλητικό σύνθημα «μείνετε στο σπίτι»…

Στις  31 Μαρτίου ταξίδεψε  250 μίλια από το σπίτι του στο Islington του Λονδίνου, στο County Durham στο σπίτι των γονιών και της αδελφής του, μετά που όπως είπε, είχε συμπτώματα κορωνοιού τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του και ήθελε να βρίσκεται κοντά σε συγγενείς του για την ασφάλεια του 4χρονου γιού του σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να τον φροντίσουν. 

Κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε την παρουσία του αμφιλεγόμενου πολιτικού συμβούλου στην τοπική αστυνομία, η οποία επιβεβαίωσε πως στις 31 Μαρτίου επισκέφθηκε σπίτι της περιοχής και διαπίστωσε πως άτομο από το Λονδίνο βρισκόταν εκεί τελώντας σε απομόνωση.

Η  «Guardian» έγραψε ότι υπήρχε καταγγελία ότι και στις 5 Απριλίου, είχαν δει τον Dominic Cummings μαζί με το γιό του κοντά στο σπίτι των γονέων του.

Στις  27 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι  αμφότεροι  ο Πρωθυπουργός Boris Johnson και Υπουργός Υγείας  Matt Hancock είχαν προσβληθεί από τον ιό.  Την ίδια μέρα μετά την ανακοίνωση,  εθεάθη και ο Dominic Cummings να βγαίνει και να φεύγει τρεχάτος από το 10 Downing Street.

Το Σαββατοκύριακο 28/29 Μαρτίου λέχθηκε ότι ο κ. Cummings είχε συμπτώματα κορωνοιού.  Στις 30 Μαρτίου το πρωθυπουργικό γραφείο δήλωσε ότι όντως έχει συμπτώματα και αυτό-απομονώθηκε.

Στις 12 Απριλίου ο κ. Cummings εθεάθη με την οικογένειά του στο River Tees Barnard Castle, 30 μίλια μακριά από το Durham.  Επέστρεψε στη δουλειά του στο πρωθυπουργικό γραφείο στις 14 Απριλίου.

Από το Σάββατο 23.5.2020 που δημοσιεύθηκαν οι αποκαλύψεις ότι παραβίασε τις οδηγίες , το πρωθυπουργικό γραφείο αρνείτο ότι έγινε επίσκεψη της Αστυνομίας στο σπίτι του πατέρα του στο Durham και ότι ο ίδιος είχε  πάει στο Barnard Castle.

Με το άκουσμα των παραβιάσεων ξέσπασε γενική κατακραυγή εναντίον του Cummings. Εφόσον είναι ένας από τους κύριους συγγραφείς των κανονισμών καραντίνας- lockdown. Δικαιολογημένη η γενική αντίληψη πλέον ότι ένας νόμος ισχύει για όλους τους πολίτες και άλλος για τους ένοικους της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Αντικρουόμενες δηλώσεις

Στις 23 Μαΐου (επομένη των δημοσιευμάτων) η Downing Street στάθηκε δίπλα του αρχι-σύμβουλου με τη δήλωση « Λόγω της συζύγου του που μολύνθηκε με υποψία να είναι από  κορωνοιό και την μεγάλη πιθανότητα και ο ίδιος να αρρωστήσει, ήταν αναγκαίο για τον Dominic Cummings να κάνει σίγουρο ότι ο νεαρός γιός τους θα είχε σίγουρη φροντίδα σε καμία περίπτωση δεν τους μίλησε η αστυνομία όπως λέχθηκε».

Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντιπαράθεση με την προηγούμενη του Πρωθυπουργικού γραφείου στις  30 Μαρτίου όταν είχαν δήλωσε ότι «έχει συμπτώματα και αυτό-απομονώθηκε».

Περίπου 20 Συντηρητικών Βουλευτών εξοργισμένοι από την αλαζονική συμπεριφορά του Cummings  αφενός και την επιμονή του  Βρετανού Πρωθυπουργού να τον υποστηρίζει αφετέρου,  ζήτησαν από τον τελευταίο να τον παύσει από τη θέση του.  Οι ετσιθελισμοί του αρχι-σύμβουλου κάνουν κακό στην κυβέρνηση, είναι επικίνδυνος, είπαν, υποτιμούν το λαό, ενεργούν περιφρονητικά προς αυτόν και το χειρότερο βλάπτουν την εμπιστοσύνη του λαού προς τους κανονισμούς για έλεγχο και περιορισμό της διασποράς του ιού και θα ευθύνονται για πολλούς θανάτους. (Ήδη ευθύνονται για πολλούς θανάτους λόγω καθυστέρησης να πάρουν μέτρα – “Sunday Times” 24.5.2020). Οι βουλευτές που ζήτησαν την παραίτησή του εδώ –

https://news.sky.com/story/coronavirus-which-tory-mps-are-calling-for-dominic-cummings-to-go-and-why-11994291

Πρωτοσέλιδο στους  «Sunday Times» 24.5.2020 « Ο Johnson αρνείται να πετάξει τον αρχισύμβουλο του ‘στους σκύλλους’».

Ο αρχηγός της Εργατικής Αντιπολίτευσης Sir Keir Starmer δήλωσε «Αν ήμουν στη θέση του Πρωθυπουργού θα τον έπαυα  αμέσως, ο Johnson ενέργησε με περιφρόνηση προς το λαό, πρέπει να γίνει έρευνα…»

Η Πρώτη Υπουργός Σκωτίας Nicola Sturgeon ήταν ξεκάθαρη για το τι οφείλει να κάνει ο Πρωθυπουργός την Δευτέρα 25.5.2020 στη καθημερινή ενημέρωσή της.

Τρείς από τους επιστήμονες της επιστημονικής ομάδας βγήκαν ανοικτά εναντίον αμφοτέρων (Cummings και Πρωθυπουργού) επικρίνοντάς τους ότι πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις συμβουλές που τους είχαν δώσει.

https://news.sky.com/story/scientific-experts-advising-government-criticise-boris-johnson-after-he-backed-dominic-cummings-11994132

Πρωτοφανή παραβίαση Πρωτοκόλλου – πλήρης περιφρόνηση –  Ούτε απολογία ούτε μετάνοια!

Τελικά στις 25.5.2020  ο Dominic Cummings αναγκάστηκε να δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αλλά που;  Στους κήπους της πρωθυπουργικής κατοικίας!  Ακόμα μια παραβίαση εκ μέρους του και εκ μέρους του πρωθυπουργικού γραφείου που το ανέχτηκε.  Το Πρωτόκολλο  δεν επιτρέπει  σε καμία περίπτωση σε σύμβουλους κάτι τέτοιο. Το τι επικαλέστηκε δε ο «αρχι-σύμβουλος», (που ούτε υπουργός, ούτε βουλευτής είναι, εργοδοτούμενος από τον Πρωθυπουργό είναι), για να δικαιολογήσει τις παραβιάσεις του lockdown ήταν μια κοροϊδία ένας προκλητικότατος  εμπαιγμός για την νοημοσύνη όλων. Προσπάθησε ανερυθρίαστα να ταΐσει κουτόχορτο τόσο στους δημοσιογράφους όσο και στο λαό. Επικαλούμενος ότι έκανε το έκανε για την… ασφάλεια του 4χρονου γιού του!  Όταν εκατομμύρια πολίτες στην ίδια θέση δεν τάραξαν από τα σπίτια τους ακολουθώντας τις οδηγίες τους! Περιφρόνησε κάθε ερώτηση για απολογία και μετάνοια…

And pigs fly between Durham and Barnard Castle!

Παραδέχθηκε ότι είχε πάει στο Barnard Castle αλλά… για να εξακριβώσει  (είπε) αν ήσαν εντάξει τα μάτια του για να οδηγήσει πίσω στο Λονδίνο επειδή είχε πρόβλημα στην όραση!  Δηλαδή πήγε 60 μίλια για περίπατο προς και πίσω από το Durham στο Barnard Castle με την οικογένειά του και το 4χρονο γιό του όταν γνώριζε ότι είχε πρόβλημα με τα μάτια του!  Θέτοντας (αν προκειμένου όντως είχε πρόβλημα!) τόσο σε κίνδυνο την οικογένεια και τον 4χρονο γιό του,  για την ασφάλεια του οποίου επικαλέστηκε ότι έτρεξε 250 μίλια στο Durham,   όσο και των άλλων οδηγών στο δρόμο.  Και οι χοίροι πετούν μεταξύ  Durham and Barnard Castle!

“career psychopath”

Να σημειώσουμε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός David Cameron είχε χαρακτηρίσει τον Dominic Cummings  ως ένα “career psychopath” («ψυχοπαθή καριέρας»).  (Sky news 25.5.2020).

https://news.sky.com/story/dominic-cummings-a-former-pm-branded-him-a-career-psychopath-but-who-is-johnsons-right-hand-man-11993120

Εν τω μεταξύ μέχρι και οι κάτοικοι του Durham αντέδρασαν έντονα ενοχλημένοι με το ταξίδι του στη πόλη τους εν μέσω lockdown.  «Furious Durham residents react to Dominic Cummings travelling to county during lockdown – Chronicle Live».

Την ίδια μέρα και η Αστυνομία , που είχε πει ότι δεν ήταν σοφή η μετάβαση στο Durham, επιβεβαίωσε με νέες ανακοινώσεις της ότι είχε κάνει επίσκεψη στο σπίτι του πατέρα του. Ορθώς είχαν γράψει οι εφημερίδες. 

https://www.bbc.co.uk/news/live/world-52781481

Δεν έκαναν  test – ο γιός καθαρός

Στη δημοσιογραφική ο Cummings δύο φορές είπε ότι δεν έκαναν test και το παιδί τους που το πήραν εκεί σε νοσοκομείο λόγω κάποιων συμπτωμάτων που είχε, βγήκε καθαρό δεν είχε τον κορωνοιό. Αλλά και εφόσον αμφότεροι επικαλούνται είχαν προσβληθεί πως πήγαν νοσοκομείο;

Πέθανε ο θείος του 5.4.2020 – αινιγματική αντίδραση της μητέρας του

Εν τω μεταξύ μια περίεργη κατάσταση εξελίχθηκε τις μέρες εκείνες. Ο θείος του, αδελφός της μητέρας του  πρώην δικαστής  Sir John Laws, πέθανε στις 5 Απριλίου στο νοσοκομείο Chelsea and Westminster όπου νοσηλευόταν για κορωνοιό καθώς o Cummings βρισκόταν στο Durham.  Αξίζει να σημειωθεί η αινιγματική αντίδραση της μητέρας του,  η οποία  παραπονούμενη για τις δημοσιογραφικές επικρίσεις εναντίον του γιού της είπε «Ξέρετε ότι πενθούμε μέλος της οικογένειας μας και δεν το αναγνωρίζετε αυτό»!!! («Daily Mail», 25.5.2020).

“Υπηρέτης του Cummings ο Johnson και όχι το αφεντικό”

«Ο Πρωθυπουργός είναι εντελώς ανίκανος για τις ευθύνες του γραφείου του. Υποστηρίζοντας τον ειδικό του σύμβουλο φαίνεται ως ο υπηρέτης και όχι το αφεντικό», έγραψε η αρθρογράφος της «Guardian» Polly Toynbee στις 26.5.2020.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Κατά την γνώμη μου ο Πρωθυπουργός και υπουργοί, ειδικά ο Cabinet Minister Michael Gove (στο τμήμα του οποίου δούλεψε για λίγο στο παρελθόν ο Cummings) θα υποστηρίζουν τον αμφιλεγόμενο Cummings λόγω υποχρέωσης για τις θέσεις που κατέχουν. Eφόσον ήταν ο εγκέφαλος ουσιαστικά για το σλόγκαν με το οποίο κορόιδεψαν το λαό προεκλογικά με την αφίσα στο λεωφορείο ότι θα εξοικονομούσαν £350 εκ λίρες την εβδομάδα που έδιδαν στην ΕΕ! (“Independent”  4.7.2017). Ο Cummings αργότερα είπε ότι ήταν ανάγκη το σλόγκαν για να κερδίσουν…

Ποία λοιπόν η πραγματική αλήθεια για την αμετανόητη  παραβίαση του lockdown με την οικογενειακή μετάβασή του  στο Durham;

Καθώς γράφεται το άρθρο (26.5.2020) o εκ Σκωτίας  υφυπουργός της κυβέρνησης Douglas Ross παραιτήθηκε δηλώνοντας στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ότι η πλειοψηφία του λαού που υπάκουσε στις οδηγίες δεν συμμερίζεται τις ερμηνείες του Cummings. Όταν ψηφοφόροι του δεν μπόρεσαν να πουν ένα αντίο στους αγαπημένους τους, να τους επισκεφθούν στα νοσοκομεία/γηροκομεία ή  και να θρηνήσουν οικογενειακώς το χαμό τους. «Δεν μπορώ καλή τη πίστη να τους πω ότι όλοι τους είναι λανθασμένοι και ο αρχι-σύμβουλος είναι σωστός» δήλωσε. 

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 31/5/2020

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube