Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Κύπρος 16 Ιουνίου 2020

Κόκκινο συναγερμό σήμανε η Κύπρος προς ΕΕ για Τουρκία

Κόκκινο συναγερμό σήμανε η Κύπρος προς ΕΕ για Τουρκία
Το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αποκλείεται, υπέδειξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Νίκος Αναστασιάδης κατέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για ολόκληρη την περιοχή λόγω των τουρκικών ενεργειών. 

  Ανδρέας Πιμπίσιης 

Ανώτατη διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι κατά τη συνομιλία του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε από τη μια στο πόσο επικίνδυνη εξελίσσεται η κατάσταση στην περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ΠτΔ φέρεται να ανέφερε στην Ευρωπαία αξιωματούχο ότι υπάρχει και κίνδυνος για σύρραξη λόγω των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή. Ζητώντας από την πρόεδρο της Κομισιόν να κινηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση, υποδεικνύοντας ότι η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι η ίδια με της Κύπρου.
Όπως πληροφορούμαστε, ο ΠτΔ σημείωσε το γεγονός ότι η Κύπρος λαμβανομένου υπόψη ότι δεν έχει ούτε πολεμικά πλοία ούτε και πολεμική αεροπορία αναγκάζεται να περιοριστεί σε καταγγελίες. Ελπίζοντας την ίδια ώρα στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ν. Αναστασιάδης φαίνεται να σημείωσε και το γεγονός ότι κυρώσεις που αποφασίστηκαν κατά τουρκικών συμφερόντων κάθε άλλο παρά έχουν αποθαρρύνει την Τουρκία. Για να τονίσει στη συνέχεια πως τα πράγματα στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετικά γιατί «εκείνοι διαθέτουν και αεροπλάνα και πλοία». Συνεπώς δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι παρόμοια με της Κύπρου, τόνισε ο ΠτΔ προς την Πρόεδρο της Κομισιόν. Προειδοποιώντας για τους κινδύνους από μια γεωτρητική δραστηριότητα εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 

Το θέμα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Νίκο Αναστασιάδη, θα απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε προσεχείς συνόδου. Η τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως σε βάρος δυο κρατών μελών της ΕΕ θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών τον ερχόμενο μήνα.
Αναστασιάδης και φον ντερ Λάιεν συζήτησαν στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την Κυριακή το απόγευμα, σε έκταση το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και το Πλάνο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που προκύπτει από τη συνομιλία των δύο προέδρων είναι η ανησυχία της Λευκωσίας όσον αφορά την οικονομική στήριξη που θα λάβουν τα κράτη μέλη. Κυρίως η ανησυχία έχει να κάνει με τυχόν προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την οικονομική στήριξη. Ο ΠτΔ επεσήμανε προς την φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ότι «θα είναι δώρο-άδωρο εάν μέσω της οικονομικής στήριξης υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής μέτρων και μεταρρυθμίσεων κ.λπ.». Θέση της Λευκωσίας είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση κανείς δεν θα τολμά να ζητά βοήθεια.
Επιπρόσθετα, συζητήθηκε και η στήριξη που μπορεί να δοθεί προς την Κύπρο σύμφωνα με το Άρθρο 174 που αφορά απομονωμένες περιοχές. Η Κύπρος είχε λάβει και στο παρελθόν ανάλογης στήριξης από πλευράς ΕΕ στα πλαίσια του ΠΔΠ. Η Λευκωσία εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα εξασφαλίσει οικονομική στήριξη σ’ αυτά τα πλαίσια αλλά και για αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι «η κυπριακή οικονομία, η οποία βασίζεται στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών, έχει πληγεί σημαντικά, εφιστώντας την προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανάγκη περαιτέρω στήριξής της από την ΕΕ». Επεσήμανε εκ νέου τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου ένεκα της γεωγραφικής της θέσης και των προβλημάτων συνδεσιμότητας που αντιμετωπίζει, ως νησιωτικό κράτος μέλος, αλλά και των δυσανάλογων μεταναστευτικών πιέσεων, ζητώντας από την Επιτροπή να συμβάλει στην αντιμετώπιση όλων αυτών των διαφορετικής φύσεως προκλήσεων, πρόσθεσε ο Κ. Κούσιος.
 

Στο μικροσκόπιο των ΥΠΕΞ όλο το φάσμα των σχέσεων
Όλο το φάσμα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας θα τεθεί επί τάπητος στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Ιούλη μετά από αίτημα του Κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη. Ενόψει της συζήτησης ο Ζοζέπ Μπορέλ θα έρθει στην Κύπρο. Η Γαλλία διαμήνυσε πως δεν μπορεί να αφεθεί το κλειδί της Ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία.
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα (Λιβύη, Ελλάδα, Κύπρος κ.λπ.) ήταν από τα θέματα που απασχόλησαν το χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Στο πρώτο μέρος της συνόδου συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατά την παρέμβασή του ήταν ιδιαίτερα έντονος σ’ ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις. Τόνισε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει το κλειδί της Ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία. Υπέδειξε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει αποτροπή των τουρκικών ενεργειών, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «αγγίζει και την αξιοπιστία μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση».
Λαμβανομένου υπόψη ότι η χθεσινή σύνοδος δεν επέτρεπε σε μια εις βάθος συζήτηση της κατάστασης στην περιοχή, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αποδέχθηκαν το αίτημα του Νίκου Χριστοδουλίδη για να τεθεί επί τάπητος και να συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων της Ένωσης με την Τουρκία. Το θέμα θα απασχολήσει το επόμενο ΣΕΥ εντός Ιουλίου.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε: «Ανησυχούμε για την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μια πραγματική συνεργασία. Yπήρξαν ορισμένα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες, είναι σε γνώση μας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μπορέλ σημείωσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών των HΠΑ λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στη Μεσόγειο αλλά κυρίως σε σχέση με την κατάσταση στη Λιβύη», ενώ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο χειροτερεύει. Η Ελλάδα και η Κύπρος εκφράζουν παράπονα ότι υπάρχουν γεωτρήσεις πολύ κοντά στις ακτογραμμές τους». Επιπροσθέτως, τονίστηκε ότι στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα τεθεί το ζήτημα της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές του ζητήματος.
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι ΕΕ και ΗΠΑ εστίασαν στον στρατηγικό διάλογο σε θέματα κλειδιά τόσο για ΕΕ τόσο και για ΗΠΑ και τόνισε ότι η υπερατλαντική συνεργασία είναι πολύ ισχυρή. Στην ατζέντα του Συμβουλίου βρέθηκαν επίσης η Κίνα, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία αλλά και ο κορωνοϊός, με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας από τον κορωνοϊό».    
Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube