Weather Icon

Καθηγητής Μάζης στο «Εκτός Γραμμής»: «Η συμφωνία με την Ιταλία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση»

Καθηγητής Μάζης στο «Εκτός Γραμμής»: «Η συμφωνία με την Ιταλία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση»

Ο Γιάννης Μάζης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν «μεγάλωσε» μετά από αυτή τη συμφωνία, η οποία ωστόσο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να σημειωθούν κι άλλες με την Αλβανία και την Αίγυπτο.

«Η συμφωνία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να αφήσουμε τις μεγαλοστομίες περί μεγαλώματος της Ελλάδας. Το σύνολο το θαλάσσιο, όπως αυτό είχε οριστεί από τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας, υπήρχε από το 1977», είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Επειδή διαβάζω σε διάφορα άρθρα στα ΜΜΕ εκφράσεις τύπου “καταρριφθεί ο μύθος ότι πρέπει να γίνει μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ και μετά να προχωρήσουμε σε διμερή οριοθέτηση”. Πρώτα από όλα δεν είναι μύθος, το στηρίζει απόλυτα η Άνκλος 2 και η Άνκλος 3. Δηλαδή οι συνθήκες και οι συμβάσεις για το δίκαιο της θαλάσσης. Αυτά είναι επικίνδυνα που λένε. Έχω την αίσθηση ότι υπό την παρούσα συγκυρία δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα περισσότερα. Η Ελλάδα δεν μεγάλωσε, τα θαλάσσια σύνορά της ήταν εκεί».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να πιέσουμε μέσω Ιταλίας την Αλβανία, έτσι ώστε και αυτοί να προβούν σε ανάλογη οριοθέτηση. Άρχισε η δημιουργία ενός καλού κλίματος με μέσω και εργαλείο το διεθνές δίκαιο, εμπλουτισμένο με πολύ καλή θέληση και δίνει ένα δείγμα ότι οι διαφορές αυτές μπορούν να επιλυθούν αξιοπρεπώς», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχει αυτή η συμφωνία για την Τουρκία:

«Η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να πειστεί με τέτοιου είδους επιχειρήματα. Η Αίγυπτος πρέπει να ενθαρρυνθεί και πρέπει να προχωρήσουμε σε εξαιρετικά υψηλής ποιότητας επίδειξη κατανόησης, για να κλείσουμε έστω και μερικώς τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube