Weather Icon
Κύπρος 29 Ιουνίου 2020

Κατεχόμενα: Έφεραν 4.000 Τούρκους στρατιώτες σε έξι μέρες – Φόβοι για νέα κρούσματα

Κατεχόμενα: Έφεραν 4.000 Τούρκους στρατιώτες σε έξι μέρες – Φόβοι για νέα κρούσματα
  Αλέκος Μιχαηλίδης
Σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας τίθεται στα κατεχόμενα τις τελευταίες μέρες, καθώς η έλευση Τούρκων στρατιωτών για να στελεχώσουν τον κατοχικό στρατό, προκαλεί αντιδράσεις και ανησυχίες. Ελέω της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων, η ανησυχία διαχέεται και στις ελεύθερες περιοχές, τόσο ως προς το θέμα της υγείας και της αντιμετώπισης της πανδημίας, όσο και ως προς το θέμα της ασφάλειας.
Όπως μεταδίδεται στα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ και στην εφημερίδα Haberci, το θέμα έφερε στο φως ο «βουλευτής» και εκ των στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ερκούτ Σαχαλί (Erkut Sahali) με επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου.
Ο Σαχαλί ανακοίνωσε ότι από τις 24 μέχρι τις 28 Ιουνίου, έφθασαν στην κατεχόμενη Κύπρο 3.000 Τούρκοι στρατιώτες, ενώ άλλοι 1.000 αναμένονται και την Τρίτη, 30 Ιουνίου. Ο ίδιος, που διετέλεσε και «υπουργός γεωργίας» της πολυκομματικής ψευδοκυβέρνησης Ερχιουρμάν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το υψηλό ρίσκο που λαμβάνεται, καθώς η Τουρκία δεν βρίσκεται σε ικανοποιητική επιδημιολογική κατάσταση, όσον αφορά στην πανδημία. Μέσω της ανακοίνωσης, ο Ερκούτ Σαχαλί, ζήτησε εξηγήσεις ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται για τους νεοεισερχόμενους στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων.

 

Η τουρκοκυπριακή Yeni Duzen, πάντως, εστιάζει στο γεγονός ότι μια φουρνιά των στρατιωτών περίμεναν για ώρες κάτω από τον ήλιο στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ώστε να μεταφερθούν στην υποχρεωτική καραντίνα βάσει των πρωτοκόλλων.

 

Κατοχικός Στρατός: Απολυμαίνουμε τις βαλίτσες τους

 

Σε γραπτή ανακοίνωση του διοικητή των τουρκοκυπριακών «ειρηνευτικών δυνάμεων», του κατοχικού στρατού, επισημαίνεται ότι οι στρατιώτες φθάνουν τηρώντας τα πρωτόκολλα των κατοχικών αρχών. Όπως επισημαίνει, το προσωπικό και οι στρατιώτες, εξέρχονται από τα πλοία φορώντας μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις, ενώ οι βαλίτσες τους απολυμαίνονται.

 

Σύμφωνα πάντα με τον διοικητή του κατοχικού στρατού, στρατιώτες και προσωπικό μεταφέρονται σε καραντίνα, υπό παρακολούθηση για 14 μέρες. Τονίζεται, τέλος, ότι τα μέτρα λαμβάνονται σε συνεργασία με τις «αρχές» του ψευδοκράτους.

 

Τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Δημοκρατία

 

Η έλευση 4.000 Τούρκων φαντάρων δεν αποτελεί μια απλή άφιξη στα κατεχόμενα ή μια καθιερωμένη «ανανέωση» του κατοχικού στρατού, την ώρα μάλιστα που δεν επεξηγείται πουθενά αν πρόκειται για αντικατάσταση ή προσθήκη στις τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο. Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας καλούνται να μελετήσουν προσεκτικά το ζήτημα που εγείρεται τόσο ως προς τη δημόσια υγεία, σε κατεχόμενα και ελεύθερες περιοχές, όσο και ως προς την ασφάλεια.

 

Και τίθενται οι εξής απορίες: Είναι εγγύηση η δήλωση του διοικητή των κατοχικών δυνάμεων; Κάθε πόσο αφικνούνται Τούρκοι στρατιώτες στα κατεχόμενα, σε τόσο μεγάλους αριθμούς μάλιστα; Ποιος είναι υπεύθυνος για την υποχρεωτική καραντίνα των 4.000 στρατιωτών; Η ψευδοκυβέρνηση, οι κατοχικές αρχές, το καθεστώς; Κι άραγε, πόσο κοντά βρισκόμαστε στο ότι οι Τούρκοι στρατιώτες στα κατεχόμενα είναι 40.000, όπως επισημαίνεται εδώ και 46 σχεδόν χρόνια;
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube