Κασουλίδης: Τμηματική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ, εκτός το Καστελόριζο

Κασουλίδης: Τμηματική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ, εκτός το Καστελόριζο

Στις Τομές στα Γεγονότα βρέθηκε καλεσμένος ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα και τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Αρχικά, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της και τα πράγματα μπορεί να φτάσουν σε οριακή κατάσταση. Γι’ αυτό ο χρόνος θα πρέπει να αφιερωθεί στην διπλωματία, με την ελπίδα να αποφευχθεί μια κρίση. Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία δεν κάνει πίσω, και εάν το επιλέξει θα τρυπήσει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο πρώην ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στην διπλωματία δεν πάμε με το ευαγγέλιο, πρέπει να γίνουν προσπάθειες στο παρασκήνιο για να αποφευχθεί μια κρίση. Όσον αφορά στην ΕΕ, εξήγησε ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ πρέπει να είναι ομόφωνες, ενώ υπάρχουν κράτη μέλη που έχουν ειδικά συμφέροντα με την Τουρκία, με αποτέλεσμα στα κείμενα να επιτρέπουν στην ΕΕ να πηγαίνει μόνο ως ένα σημείο.

Όσον αφορά τις Τριμερείς, τόνισε ότι δεν είναι συμμαχίες, εμείς δεν θα στέλναμε άγημα να πολεμήσει μαζί με τον στρατό του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για μηχανισμό τριμερούς συνεργασίας για να υποστηρίξουμε την σταθερότητα και την ειρήνη. Όμως μέσα στην ανατολική Μεσόγειο, έχουμε πολλές χώρες που συμπαθούν την υπόθεσή μας, διπλωματικά μας στηρίζουν, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία κτλ.

Πάντως, σε ερώτηση εάν ξέρουμε τι θέλει η Τουρκία, απάντησε θετικά.

Ερωτηθείς για τη προοπτική μιας συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, απάντησε ότι θα μπορούσε να γίνει τμηματική συμφωνία και να αφήσει το κομμάτι του Καστελόριζου έξω, παρά να μην υπάρξει καμιά συμφωνία.

SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube