Weather Icon

Κ. Φίλης στο «Εκτός Γραμμής»: «Στόχος της Τουρκίας είναι να δείξει ότι είναι η κυρίαρχη δύναμη της ανατολικής Μεσογείου»

Κ. Φίλης στο «Εκτός Γραμμής»: «Στόχος της Τουρκίας είναι να δείξει ότι είναι η κυρίαρχη δύναμη της ανατολικής Μεσογείου»

Προτεραιότητα της Τουρκίας δεν είναι ο Έβρος αλλά η θάλασσα είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος τόνισε ότι η Τουρκία δεν αναζητά πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, αλλά θέλει να κυριαρχήσει στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις έχουν μετριαστεί και είναι το μόνο ενθαρρυντικό, γιατί σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα, η Τουρκία έχει αποφασίσει να ανοίξει πολυμέτωπο αγώνα. Στις προτεραιότητές της δεν είναι ο Έβρος. Προτεραιότητα είναι η θάλασσα, το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος. Επιχειρεί, έχοντας λοκάρει το τρίγωνο Κρήτης, Καστελόριζου και Κύπρου, να αποκόψει την Ελλάδα από την ανατολική Μεσόγειο, να αποκόψει το Καστελόριζο και να διακόψει τη συνέχεια της νησιωτικής χώρας. Για να το καταφέρει αυτό, πρέπει να κάνει κάτι. Αυτό το κάτι θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες και θα είναι μια προσπάθεια σεισμικής έρευνας εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν ψάχνουν για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δηλώσουν την παρουσία τους. Η Τουρκία, από τον προπερασμένο Μάιο, βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και όλα έχουν μείνει στην προφορική καταδίκη και σε κυρώσεις μόνο δύο ανθρώπων και τίποτα περισσότερο», δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Στόχος της Τουρκίας είναι να δείξει ότι είναι η κυρίαρχη δύναμη της περιοχής. Σε επίπεδο εικόνας το έχει καταφέρει, σε επίπεδο ουσίας όχι. Αν η Τουρκία θα διεξάγει σεισμικές έρευνας και σε ποια περιοχή δεν εξαρτάται από εμάς και από την Τουρκία. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα αποφασιστικότητας και στην Τουρκία και στους συνεταίρους μας ότι κι εκείνοι είναι συνυπεύθυνοι. Αν η Τουρκία υπερβεί τα όρια, η Ελλάδα θα εξαντλήσει τα διπλωματικά και νομικά της εργαλεία και μετά θα έχει μια μόνο επιλογή».

Όσο για την οριοθέτηση των νησιών με την Ιταλία, ο κ. Φίλης τόνισε: «Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της με τις γύρω χώρες. Το επόμενο βήμα είναι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 και αυτό που θα μένει είναι η συμφωνία με την Αίγυπτο. Αν τα καταφέρουμε εκεί θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο. Θα επικαλύψει το τουρκολιβυηκό σύμφωνα. Η συμφωνία σημαίνει ότι αυτές οι χώρες αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube