REAL TIME |

Weather Icon

Ιταλός δημοσιογράφος για τη συμφωνία: Υπάρχει κοινό κοίτασμα στο Ιόνιο που απαιτεί συνεκμετάλλευση

Ιταλός δημοσιογράφος για τη συμφωνία: Υπάρχει κοινό κοίτασμα στο Ιόνιο που απαιτεί συνεκμετάλλευση

Τη συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ και τη σημασία που θα έχει σχολιάζει Ιταλός δημοσιογράφος, μιλώντας στο Sputnik.

Ποια είναι η σημασία της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών από στρατηγικής άποψης; Πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά τη μετανάστευση και τον τομέα της ενέργειας; Την κατάσταση σχολιάζει στο Sputnik ο Francesco De Palo, δημοσιογράφος ειδικός σε θέματα σχετικά με την Ελλάδα και εκδότης του mondogreco.net.

Πώς θα επηρεάσει η νέα συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης; Μπορεί να θεωρηθεί αντι-τουρκική πράξη;

«Πρώτα απ’ όλα, η συμφωνία έχει στόχο να εισάγει την Ιταλία στον ενεργειακό τομέα, καθώς είχε πάρει ενεργή αλλά όχι πρώτη θέση στην κατασκευή του αγωγού Eastmed. Το σημαντικότερο μέρος της “ομάδας” αποτελείται από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι οποίοι στην πραγματικότητα ενεργούν με αντι-τουρκικό πνεύμα. Αρχικά, η συμφωνία είχε στόχο να καλύψει το κενό της Ιταλίας. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει ένα κοίτασμα στα σύνορα μεταξύ του Σαλέντο και της ελληνικής ακτής του Ιονίου Πελάγους, που μέχρι χθες διεκδικούσε η Ελλάδα. Κοιτάζοντας όμως τον χάρτη, ο καθένας θα παρατηρήσει ότι στην πραγματικότητα βρίσκεται ακριβώς στη μέση των δύο χωρών, οπότε η συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης ήταν απαραίτητη.

Το σημαντικό στο τουρκικό μέτωπο δεν είναι ο σχηματισμός συνασπισμού εναντίον κάποιου άλλου ή μαζί με κάποιον άλλον, είναι να υπάρχει όραμα. Όσον αφορά το ενεργειακό ζήτημα, η Ιταλία, δυστυχώς, δεν έχει μελλοντικό όραμα. Η Ελλάδα την έχει προσπεράσει επειδή εδώ και δύο χρόνια δημιουργεί επαφές, πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις και σχηματίζει πολιτικές συμμαχίες.

Η συμφωνία συνδέεται τόσο με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης όσο και με το ζήτημα των συνεπειών της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς θα επηρεαστεί ένας τόσο σημαντικός παράγοντας όπως είναι η Τουρκία».

Τι προοπτικές έχει αυτή η συμφωνία;

«Η υπογραφή μιας συμφωνίας δεν είναι δύσκολη, η εφαρμογή της στην πράξη είναι δύσκολη. Κατά την άποψή μου, οι χώρες έχουν δύο κατευθύνσεις:

Για την Ελλάδα η συμφωνία αποτελεί μια επιβεβαίωση της συμμαχίας με την Ιταλία. Είναι μια φυσική κατάσταση και θα ήταν περίεργο η διακοπή αυτής της συμμαχίας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω το πρόγραμμα TempoForteItalia-Grecia2018 το οποίο ξεκίνησε με την πρωτοβουλία της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Για την Ιταλία, η συμφωνία παρουσιάζει επίσης μεγάλες ευκαιρίες εάν καταφέρει να την υλοποιήσει.

Επιπλέον, αυτή η συμφωνία υποδηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κοινή θέση σε θέματα Λιβύης και ενέργειας. Η Ε.Ε. πάλι δεν ακολουθεί μια από τις βασικές αρχές: σήμερα όλοι μιλούν για την τραπεζική ένωση, ωστόσο, πριν από το κοινό χρέος χρειαζόμαστε μια κοινή πολιτική.

Δεν είμαι σίγουρος ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης θα λυθεί πραγματικά, είμαι εξαιρετικά απαισιόδοξος. Μια διμερής συμφωνία δεν θα επιτύχει τη διόρθωση της μετανάστευσης από το Κέρας της Αφρικής.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, άνοιξε τα σύνορα. Τις τελευταίες 10 ημέρες η Άγκυρα προσπαθεί να διεκδικήσει ένα τμήμα 16 στρεμμάτων του εδάφους της Ελλάδας, προσβάλλοντας την Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να χτίσει ένα τείχος για να αποφύγει την κατάσταση που δημιουργήθηκε πριν από έναν μήνα. Θυμόμαστε πώς έφταναν στα σύνορα τα λεωφορεία με τους μετανάστες το ένα μετά το άλλο, ενώ οι μετανάστες θα έπρεπε να βρίσκονται στην Τουρκία βάσει της Συνθήκης που υπογράφτηκε με τις Βρυξέλλες. Και η Ευρώπη εξακολουθεί να μην έχει κοινή στρατηγική».

 Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube