Weather Icon
Ιταλία , Λιβύη , Τουρκία 19 Ιουνίου 2020

Ιταλικά κόλπα – Ο Τσαβούσογλου δηλώνει ότι τα “βρήκαν” με την Ιταλία

Ιταλικά κόλπα – Ο Τσαβούσογλου δηλώνει ότι τα “βρήκαν” με την Ιταλία

Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Ιταλία για την ειρήνη στη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ιταλός ομόλογός του, Λουίτζι Ντι Μάιο, μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντησή τους. Κατά τη συνάντησή του με τον Ντι Μάιο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι έδωσε πληροφορίες για την επίσκεψή του στη Λιβύη την προηγούμενη ημέρα. Ο Τσαβούσογλου είπε:

“Μαζί με την Ιταλία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια διαρκή ειρήνη και μια γόνιμη πολιτική διαδικασία στη Λιβύη. Γνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ιταλία εδώ. Τους ευχαριστούμε. Έπαιξαν ισορροπημένο ρόλο. Αντίθετα από κάποιες χώρες της ΕΕ, δεν ήταν στο πλευρό του πραξικοπηματία Χαφτάρ, αλλά έκανε ειλικρινείς προσπάθειες για εκεχειρία και πολιτική διαδικασία”.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα ήθελε να δουν την Ιταλία στη Λιβύη σε συζητήσεις και σε άλλες πλατφόρμες, και το είπε στη Ρωσία και σε άλλες χώρες.

“Θέλουμε μια βιώσιμη ανακωχή στη Λιβύη”

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα θέματα των διμερών σχέσεων, καθώς και της Λιβύης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκαν και ότι η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί στη Λιβύη.

Δήλωσε ότι οι πλευρές στη Λιβύη δεν πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν όπλα, δεν πρέπει να υπάρχουν μισθοφόροι και θα πρέπει να καθαριστεί ο τόπος από τις νάρκες και τα εκρηκτικά για την αποφυγή θανάτων αμάχων.

“Ως Ιταλία, έχουμε υποστηρίξει τα έργα κοντά στην Τρίπολη για καθαρισμό από τις νάρκες που προκαλούν θανάτους αμάχων. Δεν θα πρέπει να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ιταλίας. Υπάρχει μια πολιτική λύση σε αυτό. Ως Ιταλία, όπως είπαμε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, υποστηρίζουμε την ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)”, είπε.

Ο Ντι Μάιο τόνισε ότι είναι ευχάριστο ότι τα μέρη στη Λιβύη σκοπεύουν να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, “Θέλουμε μια βιώσιμη εκεχειρία στη Λιβύη. Δεν πρέπει να προκληθεί από ένοπλες συγκρούσεις που θα οδηγήσουν σε διχόνοιες στη χώρα. Να γίνει διορισμός του ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατόν”, είπε.

Αναφερόμενος στην Επιχείρηση “Ειρήνη”, που ξεκίνησε η ΕΕ για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, ο Ντι Μάιο είπε ότι η Ιταλία συνέβαλε στην επιχείρηση μέσω θαλάσσιας και αεροπορικής δύναμης και στόχος ήταν να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση στη Λιβύη.

“Οι χώρες της ΕΕ δεν έκαναν ακριβώς αυτό που πρέπει”, είπε ο Ντι Μάιο.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube