Weather Icon
Γαλλία , Τουρκία 24 Ιουνίου 2020

Ισχυρισμοί Sabah: Ο επικεφαλής των κατασκόπων της Γαλλίας φωτογράφιζε στόχους σε Ικόνιο, Γκαζιαντέπ και Σμύρνη

Ισχυρισμοί Sabah: Ο επικεφαλής των κατασκόπων της Γαλλίας φωτογράφιζε στόχους σε Ικόνιο, Γκαζιαντέπ και Σμύρνη

Πέτρος Κράνιας

Νέες λεπτομέρειες προέκυψαν όσο αφορά την έρευνα για τους τέσσερις Τούρκους που κατηγορούνται ότι εργάστηκαν ως κατάσκοποι για τη Γαλλία. Ο Μέτιν Εζντεμίρ, ένας από τους υπόπτους, εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία και εργάστηκε για τη γαλλική κυβέρνηση στη Γεωργία, ανέφερε την Τρίτη η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Σύμφωνα με την έρευνα δημοσιογράφων της Sabah που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα, οι τέσσερις ύποπτοι συνέλεγαν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία συντηρητικών ιδρυμάτων, θρησκευτικών ομάδων και της Διεύθυνσης Θρησκευμάτων της Τουρκίας (Diyanet) και των υπαλλήλων της.

Ο Εζντεμίρ, ο οποίος ήταν μεταξύ των βασικών προσώπων του κατασκοπευτικού δικτύου της Γαλλίας στην Τουρκία, εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία για οκτώ μήνες στην παρακολούθηση και αντιπαρακολούθηση, καθώς και άλλα θέματα όπως τακτική διαφυγής, ανέφεραν οι δημοσιογράφοι Αμντουρραχμάν Σιμσέκ και Ναζίφ Καραμάν στο δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ τους. Ο Εζντεμίρ ταξίδεψε στη Γαλλία το 2017 σε ένα ταξίδι που οργανώθηκε από τον Γάλλο χειριστή του, με κωδικό όνομα Virginia. Την ίδια χρονιά, ταξίδεψε στη Γεωργία για να εργαστεί ως κατάσκοπος της Γαλλίας στην Τουρκία.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν πλαστά δελτία ταυτότητας που φέρεται να ανήκουν σε πράκτορες του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) και ισχυρίστηκαν ότι συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος και παρόμοιες τρομοκρατικές ομάδες.

Οι Γάλλοι χειριστές του έδιναν στον Εζντεμίρ δύο ή τρεις διευθύνσεις κάθε εβδομάδα και του ζήτησαν να τραβήξει φωτογραφίες από αυτές τις τοποθεσίες. Αργότερα, του ζητήθηκε να μάθει τα ονόματα των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις τοποθεσίες και να προσλάβει κάποιον από την εταιρεία ύδρευσης ή ηλεκτρισμού για να τον βοηθήσει. Με αυτόν τον τρόπο ο Εζντεμίρ στρατολόγησε τον Λουτφού Γιλμάζ, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία παροχής νερού του Δήμου της Κωνσταντινούπολης.

Αργότερα, συμπεριέλαβε περισσότερα άτομα στις κατασκοπευτικές του δραστηριότητες. Ο Εζντεμίρ είπε στον Γιλμάζ, τον ιδιοκτήτη ξενοδοχείου Σαλίχ Τζεμάλ Γιγίτ και τον έμπορο τηλεφώνων Φαϊσάλ Ταμπαχτσεστζί ότι θα εργάζονταν για τη MIT εναντίον τρομοκρατικών ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος, δείχνοντάς τους την ψεύτικη ταυτότητά του για να τους πείσει. Ο Γιγίτ χρησιμοποίησε τις δικές του πηγές για τη συλλογή πληροφοριών και παρείχε εμπιστευτικά δεδομένα από μια βάση δεδομένων αστυνομίας και δικαστικού σώματος, μέσω των επαφών του.

Ο Εζντεμίρ ταξίδεψε επίσης στο Ικόνιο στην κεντρική Τουρκία, το 2015 με τον Γιλμάζ και τράβηξε φωτογραφίες από τοποθεσίες που ζήτησαν οι Γάλλοι χειριστές του. Ο Γιλμάζ και ο Γιγίτ ταξίδεψαν επίσης χωριστά στο Ικόνιο για να συλλέξουν πληροφορίες για ιμάμηδες στην πόλη. Το 2016, οι δυο τους ταξίδεψαν στο Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα της Συρίας, για να πραγματοποιήσουν κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Ακολούθησαν περισσότερα ταξίδια στο Ικόνιο και το Γκαζιαντέπ το 2016 και το 2017 και αργότερα επεκτάθηκαν στα δυτικά στη Σμύρνη, στη Ραιδεστό και στα νότια στη Μερσίνα.

Ο Εζντεμίρ συνεργάστηκε με έναν Ιρανό υπήκοο με την ονομασία Αράς Γιαζντανπαράστ στη Σμύρνη για δραστηριότητες κατασκοπείας και στρατολόγησε δύο άλλους άντρες για δουλειά κατασκοπείας στη Μερσίνα και τη Ραιδεστό, σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι τελευταίοι αυτοί συνεργάτες συνελήφθησαν ή πού βρίσκονται.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube