REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Τουρκία 1 Ιουνίου 2020

Ιρανός πράκτορας αυτομολεί στην Τουρκία και καταδίδει πληροφοριοδότες που είχαν «φυτευτεί» στην MIT και τη βάση του Ιντσιρλίκ

Ιρανός πράκτορας αυτομολεί στην Τουρκία και καταδίδει πληροφοριοδότες που είχαν «φυτευτεί» στην MIT και τη βάση του Ιντσιρλίκ

Σε μια παράξενη ανατροπή της υπόθεσης ενός Iρανού αξιωματικού πληροφοριών που αυτομόλησε στην Τουρκία, η φίλα προσκείμενη στο Ιράν κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον εξαφάνισε, αφού πρώτα ο αποστάτης έδωσε κατάθεση στην αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών, και κουκούλωσε την έρευνα για τις επιχειρήσεις του Ιράν στην Τουρκία.

Απογοητευμένος με τους χειριστές του στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (Sepah στα περσικά), ένας Ιρανός αζερικής καταγωγής, ο Χασάν Φαράτζι Γκοτλού, ο οποίος δούλευε ως επιχειρησιακός πράκτορας του Ιράν στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, επισκέφθηκε ένα αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης στις 6 Ιουλίου του 2013.

Πλησιάζοντας στο χώρο υποδοχής του αστυνομικού τμήματος, είπε ότι είχε σημαντικές πληροφορίες για τις τουρκικές αρχές. Τον παρέπεμψαν στο ΄Γ Γραφείο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση  θρησκευτικών, εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών ομάδων. Ο Αξιωματικός υπηρεσίας, Αντέμ Ντεμίρ, ο οποίος πήρε την πρώτη κατάθεση από τον αυτομολήσαντα Ιρανό πράκτορα, ενημέρωσε τους προϊσταμένους του, οι οποίοι έσπευσαν να σχεδιάσουν τις ενέργειές τους σε συνεννόηση με την εισαγγελία και τη ΜΙΤ.

Ο Γκοτλού, 40 ετών, είπε στους επιθεωρητές της αντιτρομοκρατικής ότι τον ενοχλούσε να δουλεύει για τους Φρουρούς της Επανάστασης, κάτω από έναν κλοιό που είχε αρχίσει να σφίγγει, ειδικά για τους Αζέρους, και γι’ αυτό ήθελε να τα ξεράσει όλα σχετικά με τις κεκαλυμμένες επιχειρήσεις του Ιράν. Επίσης, ανέφερε στην κατάθεσή του, πως οι Φρουροί της Επανάστασης στρατολογούν κυρίως Ιρανούς και ενίοτε Αζέρους. Ο ίδιος στρατολογήθηκε το 2010 και έκτοτε άρχισε, μαζί με έναν άλλο Ιρανό αζερικής καταγωγής ονόματι Σιγιαβούς Σαττάρι, να εργάζεται υπό τον κωδικό αριθμό 27/11 στο τμήμα που ασχολείται με την  Τουρκία.

Παρέχοντας λεπτομέρειες σχετικά με προηγούμενο ταξίδι του, είπε στους ανακριτές ότι επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν τρεις φορές για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με Ιρανούς αντιφρονούντες, από έναν Αζέρο υπήκοο και επισκέφθηκε την Τουρκία τέσσερις φορές. Στην πρώτη του επίσκεψη,τον Ιανουάριο του 2013, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη ως επιχειρηματίας και περίμενε περαιτέρω οδηγίες. Πήρε εντολές να πάει σε μια καθορισμένη διεύθυνση στη Μερσίνη και να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο Σελτσούκ, ο οποίος του έδωσε ένα σφραγισμένο πακέτο, που ο Γκοτλού πίστευε ότι περιείχε φωτογραφίες, χάρτες και άλλα έγγραφα σχετικά με το Ισραήλ, και μετά το πήγε πίσω στο Ιράν.

Στη δεύτερη επίσκεψή του στις 2 Μαρτίου 2013, πέρασε μέσα από τα χερσαία σύνορα στην ανατολική επαρχία Άγκρι της Τουρκίας για να εισέλθει στη χώρα και προχώρησε στη βορειοανατολική πόλη της Σαμψούντας για να συναντήσει πράκτορες του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης οι οποίοι δρούσαν μυστικά. Συγκέντρωσε πληροφορίες για συγκεκριμένες διαδρομές με σκοπό την ασφαλή μεταφορά όπλων από τη Ρωσία στη Συρία μέσω της Τουρκίας. Επέστρεψε και πάλι στην Τουρκία στις 12 Απριλίου 2013 για να συναντήσει έναν άντρα με το όνομα Χουσεϊν Μοσέν σε ένα εμπορικό κέντρο στην αριστοκρατική γειτονιά Ετιλέρ της Κωνσταντινούπολης.

Ο Γκοτλού απεκάλυψε  ακόμη μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια σχετικά με ένα κατασκοπευτικό δίκτυο του Ιράν που αποκαλύφθηκε το 2011 στην παραμεθόρια επαρχία Ιγκντίρ, όπου συνελήφθησαν και κατόπιν καταδικάστηκαν ο Ιρανός επιχειρησιακός πράκτορας Σαχράμ Ζαργκχάμ Κχοέι και οι συνεργάτες του. Ο Ιρανός αποστάτης είπε ότι αναγνώρισε μερικά από αυτά τα άτομα μέσω φωτογραφιών δημοσιευμένων στον τύπο και επιβεβαίωσε ότι πράγματι είχε δουλέψει για τους Φρουρούς της Επανάστασης. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι ο φίλος του, ο οποίος δούλευε και αυτός για τους Φρουρούς της Επανάστασης, Εσεντουλλάχ Νεμπιζάντ εργαζόταν στην υπόθεση Κχοέι.

Ο Κχοέι συνελήφθη στις 19 Αυγούστου 2011 στο πλαίσιο της έρευνας για το ιρανικό κατασκοπευτικό δίκτυο στα ιρανοτουρκικά σύνορα. Όταν τον συνέλαβε η αστυνομία, βρέθηκαν στην κατοχή των συναδέλφων του και αρκετών Τούρκων συνεργών του όπλα και μυστική αλληλογραφία την οποία διατηρούσαν με Ιρανούς αξιωματικούς πληροφοριών. Ψηφιακές συσκευές εγγραφής που κατασχέθηκαν από τους υπόπτους περιείχαν πληροφορίες σχετικά με θέματα της κρατικής ασφάλειας της Τουρκίας, όπως στρατιωτικά φυλάκια καθώς και ο αριθμός των παρατεταγμένων στρατευμάτων.

Μια άλλη φορά, Τούρκοι εισαγγελείς, στην παραμεθόρια επαρχία Ιγκντίρ, παίρνοντας σκληρότερα μέτρα για την καταστολή του ιρανικού κατασκοπευτικού δικτύου, διέταξαν την κράτηση έξη Ιρανών πρακτόρων και ατόμων που διακινούσαν ανθρώπους κατόπιν έρευνας που διεξήχθη στις 12 Αυγούστου 2012 και η οποία απεκάλυψε πως οι συλληφθέντες είχαν βάλει στο στόχαστρο γραφειοκράτες και υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Αρκετοί ψηφιακοί δίσκοι συμπεριλαμβανομένων βιντεοσκοπήσεων που έδειχναν εντόπιους γραφειοκράτες και αξιωματούχους με πόρνες, προφανώς σε «οίκους αναψυχής» στο Ιγκντίρ, κατεσχέθησαν. Σύμφωνα με την εισαγγελία, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έπεσαν θύματα εκβιασμού με σκοπό να εξαναγκαστούν να διαρρεύσουν διαβαθμισμένες πληροφορίες ζωτικές για την εθνική ασφάλεια όπως φωτογραφίες δημοσίων κτηρίων, σχέδια διαδρομών στρατιωτικών φαλάγγων και λεπτομερών συντεταγμένων στρατιωτικών φυλακίων κοντά στα σύνορα. Κάποια από τα κατασχεθέντα έγγραφα θεωρήθηκαν ως άκρως απόρρητα.

Ο «φυτευτός» Ιρανός πράκτορας μέσα στη ΜΙΤ και ο πληροφοριοδότης στη βάση Ιντσιρλίκ

Ο Γκοτλού αποκάλυψε, επίσης, ότι το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης ειδοποιήθηκε από έναν πράκτορα, που αυτό είχε «φυτέψει» στη ΜΙΤ, για έναν άνθρωπο των Τούρκων που συναντιόταν κρυφά με τον χειριστή του ο οποίος δούλευε στο τουρκικό προξενείο στην πόλη Ούρμια του Ιράν. Ισχυρίστηκε ότι οι Ιρανοί, μέσω του «φυτευτού» τους πράκτορα στη MIT, έμαθαν ότι ο Τούρκος διπλωματικός ακόλουθος, Ομέρ, του οποίου μόνο  το μικρό του όνομα είναι γνωστό, κατάφερε να στρατολογήσει τον Ναντίρ Μοχάμαντ, Ιρανό που δούλευε για τους Φρουρούς της Επανάστασης. Ο Γκοτλού προσέθεσε πως οι τελευταίοι σχεδίαζαν επιχείρηση σύμφωνα με την οποία θα λάβαιναν μέτρα εναντίον του Ομέρ.
Ο αποστάτης είπε ακόμη ότι είχε αναλάβει την παρακολούθηση του Ομέρ, ακολουθώντας τον για είκοσι ημέρες, καταγράφοντας κάθε κίνηση του, τα άτομα με τα οποία ερχόταν σε επαφή καθώς την ώρα και την τοποθεσία των συναντήσεων αυτών. Σύμφωνα με την περιγραφή του αποστάτη, ο Τούρκος ακόλουθος είναι τύπος αθλητικός, ηλικίας από τριανταπέντε ως σαράντα ετών και ύψους 1,70 με 1,75 μέτρων. Αυτός συναντιόταν με τον Ναντίρ σε διάφορα μέρη συμπεριλαμβανομένου και ενός γυμναστηρίου.

Σύμφωνα με την κατάθεση του αποστάτη, οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν έναν πληροφοριοδότη, ο οποίος ήταν στρατιώτης στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ όπου ήταν παρατεταγμένα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Επίσης, ο αποστάτης κατέθεσε πως ο στρατιώτης αυτός έδινε πληροφορίες στο Ιράν. Ακόμη, είπε ότι πολλοί άνθρωποι εργάζονται για τους Φρουρούς της Επανάστασης στην Τουρκία. Τα δρομολόγιά του αποστάτη, τα αρχεία εισόδου και εξόδου και η διαμονή του σε διάφορα ξενοδοχεία ελέγχθηκαν από την αστυνομία, επιβεβαιώνοντας το περιεχόμενο της κατάθεσής του.
Η αποκάλυψη ήταν σημαντική. Ο Γκαφούρ Ατάς, επικεφαλής του ΄Γ γραφείου του αστυνομικού τμήματος της Κωνσταντινούπολης, κάλεσε αμέσως τον εισαγγελέα υπηρεσίας στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα για να τον ενημερώσει σχετικά με τον αποστάτη και την κατάθεση που έδωσε. Ο εισαγγελέας διέταξε τον αρχηγό της αστυνομίας να παραδώσει τον αποστάτη στη ΜΙΤ μετά το τέλος της κατάθεσής του.

Ο Ατάς κάλεσε τον Ιλκέρ Μπινγκόλ, ομόλογό του στην αντιτρομοκρατική μονάδα της ΜΙΤ στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και τον αναπληρωτή του, αξιωματικό Ιλκέρ Ουσάλ, σύνδεσμο της MIT με την αστυνομία, έτσι ώστε να τους πει για τον αποστάτη καθώς και τί αποκάλυψε ο Γκοτλού στην κατάθεσή  του στην αστυνομία. Οι δύο πράκτορες της MIT επικοινώνησαν με τον Ατάς είκοσι λεπτά αργότερα, λέγοντας στον αρχηγό της αστυνομίας ότι ένας αξιωματικός πληροφοριών ονόματι Ιζέτ, ο οποίος διευθύνει τις υποθέσεις του Ιράν στα κεντρικά γραφεία της MIT στην Κωνσταντινούπολη, θα έρθει και θα παραλάβει τον αποστάτη. Ο Ιζέτ τηλεφώνησε, επίσης, είκοσι λεπτά αργότερα για να επιβεβαιώσει ότι κατευθυνόταν στο αστυνομικό τμήμα.

Ο Ιζέτ και ένας άλλος άγνωστος πράκτορας της ΜΙΤ εμφανίστηκαν στο αστυνομικό τμήμα μιάμιση ώρα αργότερα και ανέκριναν τον αποστάτη Γκοτλού στο γραφείο του αρχηγού της αστυνομίας. Ο Γκοτλού επανέλαβε όσα είχε πει προηγουμένως στην αστυνομία. Ο Ιζέτ κάλεσε τους επικεφαλής της MIT στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και στα κεντρικά γραφεία στο Γενιμαχαλέ για να τους ενημερώσει σχετικά με τον αποστάτη. Μετά την ανάκριση, ο αποστάτης έφυγε από το αστυνομικό τμήμα συνοδευόμενος από τους πράκτορες της MIT. Έκλεισαν δωμάτιο του Γκοτλού στο ξενοδοχείο Μερντάν και κανόνισαν συνάντηση για την επόμενη ημέρα στις έντεκα το πρωί.

Το ΄Δ Γραφείο της αστυνομίας, το οποίο είχε ήδη ξεκινήσει έρευνα για τις παράνομες δραστηριότητες των Φρουρών της Επανάστασης στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων, δεν γνώριζε τίποτα για την κατάθεση του Γκοτλού. Τα τμήματα λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο έτσι ώστε να διατηρείται η μυστικότητα των τρεχουσών ερευνών και συνεργάζονται μόνο εάν υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να ενδιαφέρουν και τα δύο. Όταν οι ερευνητές του ‘Δ Γραφείου ενημερώθηκαν τελικά για την κατάθεση, το ‘Δ Γραφείο, με εντολή του εισαγγελέα, διενήργησε έρευνες για να ελέγξει τους ισχυρισμούς του Γκοτλού και να «ξετυλίξει» τον ιστό των δικτύων του. Στις 24 Οκτωβρίου 2013, το τεχνικό τμήμα της αστυνομίας εξέτασε δύο τηλεφωνικά αρχεία του Γκοτλού ξεκινώντας από τον Ιούλιο του 2006 κατόπιν έκδοσης δικαστικού εντάλματος.

Οι πτήσεις, οι διανυκτερεύσεις του σε ξενοδοχεία καθώς και τα αρχεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα ελέγχθηκαν από την αστυνομία, επιβεβαιώνοντας ότι οι δηλώσεις του ήταν αληθείς. Η αστυνομία εντόπισε έναν Τούρκο άντρα με το όνομα Οσμάν Γενκάλ, με τον οποίο ο αποστάτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία όσο βρισκόταν στην Σαμψούντα. Η διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της πόλης πρέπει να έγινε με ψευδή στοιχεία, καθώς η αστυνομία δεν βρήκε κανέναν με αυτό το όνομα που να έχει διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο της Σαμψούντας στις 8 Μαρτίου 2012. Αλλά τα αρχεία τριών άλλων ξενοδοχείων που σύμφωνα με τον αποστάτη είναι τα Σπορτ, Μερντάν και Κουρμπάν  όπου είπε ότι είχε μείνει κατά τη διάρκεια των επισκέψεών  του στην Κωνσταντινούπολη, είχαν καταγεγραμμένο  το όνομά του.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν πανικοβλήθηκε με την αποκάλυψη και κουκούλωσε την υπόθεση.

Τον Ιανουάριο του 2014, η κυβέρνηση, ήδη συγκλονισμένη από τις έρευνες για διαφθορά τον Δεκέμβριο του 2013 που ενοχοποιούσαν το στενό φιλικό περιβάλλον και τα μέλη της οικογένειας του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν, ήταν σε πανικό και έτρεχε να σταματήσει κάθε τρέχουσα, μυστική έρευνα προτού αυτές δημοσιοποιηθούν και πριν απαγγελθεί κατηγορητήριο από τους εισαγγελείς. Μια μυστική υπόθεση τρομοκρατίας που είχε να κάνει με τις παράνομες δραστηριότητες των Φρουρών της Επανάστασης το 2010 και ήταν ακόμη σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο, έγινε άμεσος στόχος. Σε ένα σοβαρό πλήγμα για την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος από την κατάφωρη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του ενορχήστρωσαν την απομάκρυνση του κύριου εισαγγελέα και όλων των αστυνομικών ανακριτών που είχαν εργαστεί στην έρευνα για τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Λίγους μήνες αργότερα, ο νέος εισαγγελέας, Ιρφάν Φιντάν, ένας ισλαμιστής φίλα προσκείμενος στο Ιράν, ανέλαβε την έρευνα και έκλεισε την υπόθεση αφήνοντας όλους τους υπόπτους να τη γλυτώσουν. Οι Ιρανοί κατάσκοποι είχαν τη δυνατότητα να διαφύγουν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι εισαγγελείς και οι αρχηγοί της αστυνομίας που είχαν κάνει έρευνες για τους Φρουρούς της Επανάστασης επί σειρά ετών, καθώς και οι δικαστές που εξέδωσαν εντάλματα για άρση τηλεφωνικού απορρήτου και παρακολουθήσεις, στη συνέχεια κατηγορήθηκαν για ψευδείς δικαστικές έρευνες ενώ στην πραγματικότητα δήθεν προσπαθούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Αργότερα, απαγγέλθηκε κατηγορητήριο σε όλους τους εισαγγελείς, τους δικαστές και τους αστυνομικούς ανακριτές που συμμετείχαν στην έρευνα τρομοκρατικών ενεργειών των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς και σε δημοσιογράφους που έκαναν ρεπορτάζ για παράνομες δραστηριότητες των Φρουρών της Επανάστασης στην Τουρκία. Πολλοί φυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης τους από το 2015. Ο εισαγγελέας Φιντάν, διορισμένος από τον ίδιο τον Ερντογάν, απέρριψε όλα τα στοιχεία που συνελέχθησαν εναντίον επιχειρησιακών των Φρουρών της Επανάστασης, κατασκευάζοντας νέες κατηγορίες εναντίον εκείνων που απλώς έκαναν τη δουλειά τους στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Ο Ιρφάν Φιντάν έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κανένας Γκοτλού και ότι απλώς επινοήθηκε από κάποιους με σκοπό να ασκηθούν κατηγορίες εναντίον του Χακάν Φιντάν, που είναι ένας ισλαμιστής φίλα προσκείμενος στο Ιράν και ηγείται της MIT από το 2010. Ωστόσο, ούτε τα αρχεία από τις κάμερες ασφαλείας της αστυνομίας αλλά ούτε και το βιβλίο επισκεπτών ελέγχθηκαν για να εξακριβωθεί εάν ο Γκοτλού είχε επισκεφθεί το αστυνομικό τμήμα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Ατάς, κατηγορούμενος της υπόθεσης, ζήτησε από το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης να εξετάσει το βιβλίο επισκεπτών του 2016, ωστόσο το αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης περίμενε μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2016 για να στείλει επιστολή που να επιβεβαιώνει ότι ένα άτομο με το όνομα  Χασάν Φαράτζι Γκοτλού είχε επισκεφτεί το αστυνομικό τμήμα. Η υπόθεση του εισαγγελέα κατέρρευσε ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων, ωστόσο ο δικαστής συνέχισε τη δίκη για να μην προκαλέσει την οργή της κυβέρνησης.

Ο Ατάς ζήτησε επίσης από τον δικαστή να δώσει εντολή  στη MIT έτσι ώστε να παράσχει τα αρχεία των συναντήσεων με τους πράκτορες της που είχε κατονομάσει στην κατάθεση  του και να ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσει εάν κάποιος διπλωματικός ακόλουθος ονόματι Ομέρ είχε εργαστεί στο τουρκικό προξενείο της πόλης Ούρμια στο Ιράν. Ο δικαστής ενέκρινε τις προτάσεις, διατάσσοντας τις τουρκικές αρχές να απαντήσουν, αλλά ούτε η MIT ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών μπήκαν στον κόπο να συμμορφωθούν με την απόφαση του δικαστηρίου.

Τελικά δεν είναι γνωστό τι συνέβη στον αποστάτη των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά οπωσδήποτε τον εξαφάνισε η κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση εξασφάλισε την απελευθέρωση του Ιρανού κατασκόπου Κχοέι, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε δεκαπενταετή κάθειρξη  για το αδίκημα της κατασκοπείας από το Δεύτερο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Ερζερούμ. Όταν το 2014 η κυβέρνηση προχώρησε σε μια βιαστική τροποποίηση του νόμου περί πληροφοριών που επέτρεπε στη MIT να παραδίδει τους καταδικασθέντες και τους κρατουμένους σε άλλες χώρες και τρομοκρατικές οργανώσεις, χωρίς δικαστικό έλεγχο, το πρώτο πράγμα που έκανε η MIT ήταν να απελευθερώσει τον Κχοέι και να τον παραδώσει στις ιρανικές αρχές. Απ’ όσο γνωρίζουμε, ο Γκοτλού παραδόθηκε στους Ιρανούς ή δολοφονήθηκε.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: nordicmonitor.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube