Weather Icon
ΗΠΑ , Συρία , Τουρκία 16 Ιουνίου 2020

ΗΠΑ, Κούρδοι, Ντάες και ο Ερντογάν χρησιμοποιούν το σιτάρι ως πολεμικό όπλο στη Συρία.

ΗΠΑ, Κούρδοι, Ντάες και ο Ερντογάν χρησιμοποιούν το σιτάρι ως πολεμικό όπλο στη Συρία.

του Steven Sahiounie.
.
Τα ελικόπτερα Apache των  αμερικανικών δυνάμεων κατοχής πέταξαν σε χαμηλό ύψος την  Κυριακή το πρωί, δήλωσαν κάτοικοι του χωριού Adla στην ύπαιθρο του Shaddadi νότια της Hasaka, ρίχνοντας « θερμικές βόμβες », ένα εμπρηστικό όπλο, που έκαψε τα χωράφια με σιτάρι ενώ οι ζεστοί, ξηροί άνεμοι πυροδοτούσαν τη φωτιά.
.
Μετά την ρήξη του εκρηκτικού τους φορτίου, τα ελικόπτερα πλησίασαν τα σπίτια με επιθετικό τρόπο, γεγονός που προκάλεσε φόβους για τη ζωή των κατοίκων και ιδιαίτερα των  μικρών παιδιών . Ο στρατιωτικός ελιγμός έδινε ένα σαφές μήνυμα: μην πουλάτε το σιτάρι σας στη συριακή κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του γεωργικού υποκαταστήματος της Hasaka,  Rajab Salameh , δήλωσε στο SANA  [Syrain Arab News Agency, NdT]  ότι πολλές πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης σε γεωργικά χωράφια της υπαίθρου Tal Tamer.
.
Οι παράνομες αμερικανικές βάσεις στη Συρία χρησιμοποιούν ελικόπτερα Apache. Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται ως πρωταθλητής των Αμερικανών Χριστιανών και έχει εκατομμύρια πιστούς μεταξύ των χριστιανικών εκκλησιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η Χριστιανική Βίβλος δηλώνει στο Δευτερονόμιο 20:19 ότι είναι αμαρτία εναντίον του Θεού να καταστρέφει κανείς τις τροφές ή τις καλλιέργειες τροφίμων ακόμη και σε καιρό πολέμου.
.
Το ψωμί είναι η πιο σημαντική βασική τροφή στη Συρία, και δύο εβδομάδες μετά την ετήσια συγκομιδή του σιταριού, η Δαμασκός επιθυμεί να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της σε σιτηρά καθώς πλήττεται από την παγκόσμια πανδημία. Στις 4 Μαΐου, ο  πρόεδρος Άσαντ  δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ομάδα του της COVID-19, ότι  «η πιο δύσκολη εσωτερική μας πρόκληση είναι η εξασφάλιση των βασικών προϊόντων, ιδίως των τροφίμων» .
.
Από της έναρξης της επίθεσης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Συρία το 2011, η παραγωγή σίτου πέρασε από μέσο όρο 4,1 εκατομμύριων τόνων ετησίως σε μόλις 2,2 εκατομμύρια τόνους το 2019. Η Συρία ήταν εισαγωγέας σιταριού αλλά έγινε εξαγωγέας σιτηρών τη δεκαετία του 1990.
.
Σύμφωνα με  τα Ηνωμένα Έθνη, η Συρία επλήγη από σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια το 2019, με περίπου 6,5 εκατομμύρια άτομα να θεωρούνται σε επισιτιστική ανασφάλεια.
.
Οι βόρειες επαρχίες Hasakka, Rakka, Aleppo και Deir ez-Zor, εκτός από τη Hama στο κέντρο της χώρας, αντιπροσωπεύουν το 96% της συνολικής εθνικής παραγωγής σίτου. Χρησιμοποιώντας τη φωτιά ως όπλο πολέμου, 85.000 εκτάρια σιτηρών κάηκαν το 2019 και η συριακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να εισαγάγει 2,7 εκατομμύρια τόνους για να καλύψει τις απώλειες. Η καταστροφή της συριακής γεωργίας  ήταν μια στρατηγική του πολέμου που χρησιμοποιήθηκε από διάφορους εχθρούς της Συρίας και είχε ως αποτέλεσμα την μαζική μετανάστευση των κατοίκων των χωριών στη Γερμανία, μέσω της Ελλάδας, μέσω λαθροδιακινητών στην Τουρκία.
.
Ο «συριακός σιτοβολώνας», ήτοι η βορειοανατολική περιοχή, ελέγχεται πλέον από την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (ΑΑ), κυρίως από τους Κούρδους. Το 2019, σχεδόν το ήμισυ της εθνικής παραγωγής σιταριού της χώρας παρήχθη στην επικράτεια της AA και η τελευταία κατάφερε να την αγοράσει από τους αγρότες σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη που προσέφερε η Δαμασκός, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Δαμασκός θα μπορούσε να στερηθεί την τρέχουσα συγκομιδή.
.
Στις 9 Μαΐου, η Ράκκα ξεκίνησε τη συγκομιδή σιταριού και οι φωτογραφίες των πυρκαγιών  εξαπλώθηκαν γρήγορα  σε διάφορα κοινωνικά μέσα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ ΑΑ και Δαμασκού σημαίνει ότι η συριακή κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εισάγει σιτηρά για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση περίπου 4,3 εκατομμυρίων τόνων.
.
Ο Γιουσέφ Κάσεμ , Γενικός Διευθυντής του Συριακού Τμήματος Δημητριακών, δήλωσε ότι έχουν παραγγελθεί 200.000 τόνοι σιταριού από τη Ρωσία και ότι ένα πλοίο που μεταφέρει 26.000 τόνους σίτου από τη Ρωσία έφτασε στο λιμάνι της Ταρτούς, και αναμένονται άλλες αποστολές. Πρόσθεσε ότι το σιτάρι μεταφέρεται αμέσως από το λιμάνι στους μύλους και είπε ότι  “βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για την παραλαβή του σιταριού καθώς η περίοδος συγκομιδής ξεκινά τον επόμενο μήνα, όπου 49 κέντρα έχουν εξοπλιστεί για να διευκολύνουν την παραλαβή του σιταριού και να πληρωθούν οι  αγρότες» , τονίζοντας παράλληλα ότι το άνοιγμα του δρόμου Χαλεπιού-Δαμασκού μείωσε σημαντικά το κόστος μεταφοράς του σιταριού.
.
Η ΑΑ συζήτησε με τη συριακή κυβέρνηση αρκετές φορές στη Δαμασκό σχετικά με το μέλλον της βορειοανατολικής Συρίας, αλλά δεν έχουν επιλυθεί οι διαφορές τους.  Η Ilham Ehmed , συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της AA, διαπραγματεύτηκε με τη Δαμασκό και συνεργάζεται στενά με αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Συρία. Η Ilham Ehmed φέρεται να είναι εκείνη που πρόσφατα έδωσε την ιδέα στον αμερικανικό στρατό να στοχεύσει ένα συγκεκριμένο αγρόκτημα στην Hasakka, αφού συναντήθηκε με τους αρχηγούς των αραβικών φυλών της Συρίας και σημείωσε κάποια αντίσταση στην πώληση [ σιταριού ] στην AA.
.
Η ένοπλη πτέρυγα της AA είναι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με επικεφαλής την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, η οποία ενώθηκε με τις δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της ISIS, ο οποίος έληξε το 2017. Ακόμα και αν ο Τραμπ επέτρεψε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να εισβάλει στη Συρία, ο στρατός των ΗΠΑ συνεχίζει να υποστηρίζει τους SDF και την ΑΑ σε πολλά επίπεδα. Οι Κούρδοι και ο Αμερικανός σύμμαχός τους θεωρούν το σιτάρι ως πλεονέκτημα στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
.
«Ο Άσαντ χρειάζεται να έχει πρόσβαση στις καλλιέργειες σιτηρών στη βορειοανατολική Συρία για να αποφευχθεί μια κρίση του ψωμιού στις περιοχές της δυτικής Συρίας τις οποίες ελέγχει,» δήλωσε ο Σύρος αναλυτής Nicholas Heras.
.
“Το σιτάρι είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο σε αυτήν την επόμενη φάση της συριακής σύγκρουσης”, δήλωσε ο Χέρας, προσθέτοντας ότι οι Κούρδοι και ο Αμερικανός σύμμαχός τους  “διαθέτουν ένα μεγάλο απόθεμα αυτού του όπλου σιταριού”. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πιέσει την συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία, για να επιτύχουν παραχωρήσεις στη διπλωματική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ”.
.
Τον Ιούνιο του 2019, η AA εμπόδισε το σιτάρι να εισέλθει στο έδαφος που ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση. Τρεις επαρχίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% της παραγωγής σιταριού της χώρας, βρίσκονται κυρίως στα χέρια των SDF. «Δεν θα επιτρέψουμε κανένα σπόρο σιταριού να βγει φέτος», δήλωσε ο κ. Barodo ,  σε συνέντευξή του στο  Kamishli . Ωστόσο, αυτό το σχέδιο απέτυχε ενώπιον των πιέσεων των αγρότών, οι οποίοι απαίτησαν να μπορούν να πουλήσουν στη συριακή κυβέρνηση σε καλύτερη τιμή από αυτήν που πληρώνει η AA. Η συριακή κυβέρνηση διοικεί τρία κέντρα συλλογής σιταριού στην Hasakka, επιτρέποντας στους αγρότες να πουλήσουν είτε στις  «κουρδικές αρχές» είτε στη συριακή κυβέρνηση.
.
Οι Κούρδοι είναι μια μειονότητα στη Συρία, και ακόμα και στη βορειοανατολική περιοχή, είναι μειονότητα, παρότι είναι «υπό έλεγχο» . Ο μη κουρδικός πληθυσμός είναι ένα μείγμα Σύρων Αράβων, Σύρων χριστιανών, Σύρων Αρμενίων και πολλοί από εκείνους υπέφεραν υπό την κουρδική κυβέρνηση, η οποία είδε τους μη-Κούρδους να υποβάλλονται σε εθνοκάθαρση, καθώς έχασαν τα σπίτια, τα καταστήματα και τα αγροκτήματά τους σε όφελος των SDF.
.
Πριν από το 2011, η Συρία ήταν μια από τις σημαντικότερες γεωργικές πηγές σκληρού σίτου στον κόσμο. Η Ιταλία, γνωστή για τα ζυμαρικά της , αγόραζε  σκληρό σιτάρι  από τη Συρία για δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της κατοχής του Ντάες στη Ράκα, μετέφεραν με φορτηγά τα αποθέματα σιταριού, τα οποία ισοδυναμούσαν σε 8 χρόνια συλλογής συριακού σίτου. Το Ντάες στράφηκε προς τον έμπιστο επιχειρηματικό εταίρο του, τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, και ο Ερντογάν τους αγόρασε το σιτάρι. Ο Ερντογάν πούλησε το κλεμμένο συριακό σιτάρι στην Ευρώπη και την Ιταλία η οποία πέρασε για άλλη μια φορά το αγαπημένο της συριακό σιτάρι στα βιομηχανικά μηχανήματα ζυμαρικών της. Οι Ιταλοί έφαγαν ζυμαρικά φτιαγμένα με κλεμμένο συριακό σίτο . Ίσως τους άφησαν μια πικρή γεύση στο στόμα.
.
Ο Steven Sahiounie  είναι βραβευμένος δημοσιογράφος  . Είναι πολιτικός σχολιαστής και αρχισυντάκτης του  Mideast Discourse
.
πηγή:  https://www.mideastdiscourse.com
μετάφραση από τον Michel, διόρθωσεις από xxx για το Le Saker Francophone
μέσω  https://lesakerfrancophone.fr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube