Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 11 Ιουνίου 2020

Η Τουρκία στέλνει στη φυλακή υπάλληλο αμερικανικού προξενείου!

Η Τουρκία στέλνει στη φυλακή υπάλληλο αμερικανικού προξενείου!

Τουρκικό δικαστήριο έχει καταδικάσει Τούρκο υπήκοο, υπάλληλο αμερικανικού προξενείου, για κατασκοπεία και επαφές με Γκιουλενιστές.

Ο κατηγορούμενος Metin Topuz εργαζόταν ως σύνδεσμος του αμερικανικού Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών, τη γνωστή DEA, και συναντιόταν με αξιωματικούς τουρκικών σωμάτων ασφαλείας που συνδέονται με το κίνημα του ιμάμη Gulen. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Topuz και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 ετών και 9 μηνών.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και αναφέρει πως οι επαφές με τους Τούρκους αξιωματικούς ήταν μέρος της εργασίας του. Με τη σειρά της η Αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα δηλώνει απογοητευμένη και σημειώνει σε μήνυμα στο Twitter: «Αμερικανοί αξιωματούχοι παρατήρησαν κάθε ακρόαση στη δίκη του Metin Topuz στην Κων/πολη, και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τη σημερινή απόφαση. Δεν έχουμε δει καμία αξιόπιστη απόδειξη για να στηριχτεί αυτή η καταδίκη και ελπίζουμε ότι γρήγορα θα ανατραπεί».

Η σύλληψη του Topuz έγινε το 2017 και έκτοτε είναι ένα από τα αγκάθια στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Μια ομάδα στρατιωτικών, υπό την καθοδήγηση του Fethullah Gulen σύμφωνα με την Άγκυρα, επιχείρησε πραξικόπημα το 2016 και προσπάθησε να σκοτώσει τον Recep Tayyip Erdogan. Μετά την αποτυχία του κινήματος, ακολούθησαν διώξεις στον στρατό, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα ΜΜΕ.

www.ptisidiastima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube