Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 23 Ιουνίου 2020

Η Τουρκία ληστεύει τον πλούτο του λυβικού λαού – 14 δισεκατομμύρια δολάρια πήρε για την υποστήριξη στο Σαράζ

Η Τουρκία ληστεύει τον πλούτο του λυβικού λαού – 14 δισεκατομμύρια δολάρια πήρε για την υποστήριξη στο Σαράζ

Το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης στην Τρίπολη

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) πλήρωσε 12 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για την υποστήριξή της κατά τη διάρκεια στρατιωτικής σύγκρουσης στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, ανέφερε η Middle East Online.

Περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά καταβλήθηκαν στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ανέφερε ο ιστότοπος, επικαλούμενη έκθεση της Libya Review την Κυριακή.

Ο Fayez al-Sarraj, πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu για να συζητήσει τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Τούρκοι και αξιωματούχοι του GNA συζήτησαν πώς η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει στις έρευνες για νέα κοιτάσματα και τις επιχειρήσεις ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας “σε κάθε σχέδιο που μπορεί να φανταστεί κανείς” για να βοηθήσει τους πόρους να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Middle East Online.

Η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής των δυνάμεων που μάχονται εναντίον των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στα ανατολικά της Λιβύης, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Σίσι, απείλησε με μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση που το GNA υλοποιήσει τα σχέδια επίθεσης στην πόλη Σύρτη, βασικό ενεργειακό κέντρο της Λιβύης που βρίσκεται στην ακτή της Μεσογείου.

Λίβυοι και Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης τις πληρωμές που οφείλονται σε τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες για προηγούμενες εργασίες ενέργειας και κατασκευών στη Λιβύη, ανέφερε το Middle East Online.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα φέτος για να καλύψει τη λίρα, η οποία υποχώρησε τις αρχές Μαΐου. Η οικονομία της χώρας αναδύθηκε από μια νομισματική κρίση το 2018 όταν το ξέσπασμα του COVID-19 άρχισε να την πλήττει και πάλι τον Μάρτιο.

ahvalnews-com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube