REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Λιβύη , Ρωσία , Τουρκία 28 Ιουνίου 2020

Η Τουρκία έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σύρτη και η Ρωσία αντιαεροπορικά Pantsir – Τα μάτια της Άγκυρας στις ΗΠΑ

Η Τουρκία έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σύρτη και η Ρωσία αντιαεροπορικά Pantsir – Τα μάτια της Άγκυρας στις ΗΠΑ

Ο ανταγωνισμός και οι εντάσεις στη Λιβύη μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας συνεχίζονται, ενώ συνεχίζεται και ο εμφύλιος πόλεμος, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να υποστηρίζονται από διάφορες χώρες.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ και του Σαράζ συνεχίζουν να ενισχύουν τα στρατεύματά τους ο πρώτος μέσα στη Σύρτη και ο δεύτερος στα δυτικά της στρατηγικής σημασίας πόλης. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δυνάμεων, η Τουρκία έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον Σαράζ και η Ρωσία συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου Pantsir.

Σύμφωνα με την έκθεση του Independent Turkish, η Άγκυρα στράφηκε προς τις ΗΠΑ και προσπαθεί να διαβλέψει τη στάση της Ουάσινγκτον.

Λιβύη
Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ η Ρωσία έστειλε τις πυροβολαρχίες Pantsir στη Σύρτη και την Τζούφρα, η Άγκυρα και οι δυνάμεις του Σαράζ δεν ξεκίνησαν την επιχείρηση για την κατάληψη της Σύρτης, επειδή δεν πήραν κάποιο ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της επιχείρησης από τις ΗΠΑ.

Ενώ ο νέος στόχος των δυνάμεων του Σαράζ είναι η ναυτική βάση της Σύρτης και η αεροπορική βάση της Τζούφρα, η ισχυρή υποστήριξη για τον Hafter προήλθε τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Αίγυπτο. Ο Αιγύπτιος ηγέτης Σίσι ανακοίνωσε ότι αυτοί οι δύο στόχοι είναι οι κόκκινες γραμμές και είπε ότι θα ενεργούσαν στρατιωτικά ενόψει μιας επίθεσης σε αυτούς.

Εκτός από τις διπλωματικές σχέσεις που δεν διατηρούν εδώ και πολλά χρόνια η  Άγκυρα και το Κάιρο, οι δύο χώρες εξακολουθούν να κατηγορούν και να απειλούν η μια την άλλη.

Ενώ συνεχίζονται οι εντάσεις σε ολόκληρη τη Λιβύη μεταξύ των δύο πλευρών, η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει στρατεύματα στην επίμαχη περιοχή, για την επιχείρηση εναντίον της Σύρτης και της Τζούφρα.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία έκανε ένα παρόμοιο βήμα και μετέφερε όπλα στην περιοχή με 11 μεταγωγικά αεροσκάφη.

Η κίνηση που έχει επιχειρησιακό ενδιαφέρον, είναι η αποστολή από πλευράς της Μόσχας έξι πυροβολαρχίες του νέου μοντέλου SM του συστήματος αεροπορικής άμυνας Pantsir στη Λιβύη, για την αντιμετώπιση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον απόστρατο συνταγματάρχη Mithat Işık, Συντονιστή Θεμάτων Ασφάλειας και Άμυνας του Ινστιτούτου Στρατηγικής Σκέψης της Τουρκίας, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ρωσία δεν θέλουν η Σύρτη και η Τζούφρα να πέσουν στα χέρια της Τουρκίας και εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία επιζητεί τη στήριξη των ΗΠΑ, για να ξεκινήσει μια επιχείρηση εναντίον αυτών των στρατηγικής σημασίας στόχων.

Σύμφωνα με τον Mithat Işık, η επιχείρηση εναντίον της Σύρτης και της Τζούφρα είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα, αλλά απέτυχε να ξεκινήσει επειδή δεν μπορεί να πάρει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με αυτό το θέμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τουρκική πλευρά αναμένει να ξεκαθαρίσει τη στάση της η Ουάσιγκτον για το θέμα τις επόμενες ημέρες.

https://ahvalnews.com/tr/libya/turkiye-siha-rusya-pantsir-gonderdi-ankaranin-gozu-abdde

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube