REAL TIME |

Weather Icon

Η Τουρκία διαθέτει πολιτικούς εκπροσώπους του νεο-οθωμανισμού στην Ευρώπη

Η Τουρκία διαθέτει πολιτικούς εκπροσώπους του νεο-οθωμανισμού στην Ευρώπη

Toυ David Lepeska

Τον Αύγουστο του 2018, η ζωή κυλούσε ομαλά για τον ανερχόμενο Σουηδό πολιτικό Mikail Yüksel, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το κοινοβούλιο με το αριστερό Κεντρώο Κόμμα το οποίο αναμενόταν να κερδίσει.

Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως ο Γιούσελ είχε δεσμούς με τους Γκρίζους Λύκους, την υπερεθνικιστική μαχητική πτέρυγα νεολαίας του δεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας, στο οποίο ο πατέρας του είχε υπηρετήσει ως δήμαρχος του Κουλού, στην κεντρική Τουρκία. Το Κόμμα του Κέντρου τον αποδέσμευσε από τα καθήκοντά του.

Στα τουρκικά ΜΜΕ, ο Γιούτσελ μετονομάσθη ως μάρτυρας για την πατρίδα του, υποστηρίζοντας ότι το Κεντρώο Κόμμα του ζητούσε να μιλήσει εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όταν το αρνήθηκε τον κατήγγειλαν ως φερέφωνο της Άγκυρας.

“Αυτή η περιστροφή χρησιμοποιήθηκε μόνο στην Τουρκία. Δεν ακούστηκε τίποτα στην Σουηδία σχετικά με το ζήτημα,διότι θα ήταν πολύ εύκολο να ”θαφτεί” η όλη υπόθεση”. Ο Magnus Norell, πρώην αναλυτής για τη Σουηδική Μυστική Υπηρεσία και ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία (EFD), είπε στην Ahval σε ένα podcast. “Είναι κατάφωρα ψευδής η είδηση. Δεν υπήρξε καμία απολύτως προσπάθεια από μέρους του να μιλήσει για ένα τέτοιο ζήτημα.”

Ωστόσο, πιθανότατα διασφάλισε ότι όταν ο Γιούσελ εγκαινιάσει το δικό του κόμμα ένα χρόνο αργότερα – τους φιλομουσουλμάνους Nuance, ή Κόμμα Nuance – το οποίο θα ενστερνιστεί και θα υποστηριχθεί από τον Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με το οποίο το MHP συνεργάζεται στο κοινοβούλιο της Τουρκίας.

“Θέλουμε η ισλαμοφοβία να κηρυχθεί ως έγκλημα. Θέλουμε οι Μουσουλμάνοι να αναγνωριστούν ως μειονότητα στο σύνταγμα”, δήλωσε ο Γιούσελ στο τουρκικό φιλοκυβερνητικό πρακτορείο Daily Sabah τον περασμένο Αύγουστο.

Το νέο του κόμμα, το οποίο έχει ως στόχο να καθιδρύσει  καθεστώς προστασίας για μουσουλμάνους όπως αυτό που παρέχεται σε Εβραίους και Ρομά και να καταστήσει την αντιμουσουλμανική ομιλία ως έγκλημα μίσους, τείνει να απηχεί τα σημεία συζήτησης της Άγκυρας για την ”ισλαμοφοβία και τους Μουσουλμάνους ως ιδεολογίες που βρίσκονται υπό πολιορκία” στη Δύση.

Αυτό δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τον Νορέλ, ο οποίος υποστήριξε σε άρθρο του Ιουνίου στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον πως: ”ο Ερντογάν και το ΑΚΡ έχουν επενδύσει όλο και περισσότερο σε μικρά ευρωπαϊκά κόμματα σε μια προσπάθεια να διευρύνουν την εμβέλειά τους και να εμβαθύνουν τις σπολιτικές τους με την τουρκική διασπορά στην Ευρώπη”.

“Είναι σαφώς μια προσπάθεια του ΑΚΡ να επηρεάσει την πολιτική  ζωή στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Νορέλ στο Ahval. “Αυτή η τάση συνεχίζεται εδώ και μερικά χρόνια και θα έλεγα ότι πολύ πρόσφατα υπήρξαν κάποιες πραγματικά μεγάλες προσπάθειες για να πετύχει.”

Πολλά έχουν γραφτεί για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία χρησιμοποιεί την κατά πολύ διευρυμένη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, ή Diyanet, ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία με τη σειρά της έχει προκαλέσει οπισθοδρόμηση σε χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Γερμανία – χώρες που έχουν αναγκασθεί να κλείσουν τουρκικά τζαμιά ή να τερματίσουν την τουρκική εκπαίδευση ιμάμηδων.

Ωστόσο, έχει χυθεί σχετικά λίγο μελάνι στην άμεση προσέγγιση και επιρροή της κυβέρνησης του ΑΚΡ στα αναδυόμενα πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη.

Ο Νορέλ αναφέρθηκε στην Ολλανδία, όπου το 2015 δύο Τούρκοι πρώην βουλευτές ίδρυσαν το φιλομεταναστευτικό κόμμα Ντενκ, το οποίο κέρδισε τρεις έδρες στις εκλογές δύο χρόνια αργότερα. Οι αρχηγοί των κομμάτων απέχουν από το να επικρίνουν τον Ερντογάν ή τις τουρκικές πολιτικές και λέγεται ότι συνδέονται στενά με το ΑΚΡ.

Ο Ερντογάν μίλησε για αυτή την πολιτική στην τηλεόραση της Αλβανίας το 2017, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με την Τουρκία στο να υποστηρίζει ευρωπαϊκά κόμματα και ομάδες που συμμερίζονται το όραμα του ΑΚΡ. Εξέχοντα κόμματα μεταξύ αυτών είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ένα ισλαμιστικό κίνημα που ιδρύθηκε στην Αίγυπτο πριν από σχεδόν έναν αιώνα και έχει ως στόχο να ενώσει σουνίτες μουσουλμάνους και υποστηρικτές ενός κράτους σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.

Η Αδελφότητα, τα μέλη της οποίας τις τελευταίες δεκαετίες περιελάμβαναν τους ηγέτες της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, έχει πολιτικές θυγατρικές σε μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου και τις τελευταίες δεκαετίες έχει ριζώσει σε όλη την Ευρώπη μέσω ποικίλων μουσουλμανικών οργανώσεων που συνδέονται κυρίως με τη θρησκευτική εκπαίδευση.

Ο Νορέλ είπε ότι οι ομάδες που συνδέονται με την Αδελφότητα είχαν πολλαπλασιαστεί στη Σουηδία, υποκινούμενες από πολιτικά κόμματα που αναζητούν μουσουλμανικές ψήφους και από την κυβέρνηση. “Στη δυτική Ευρώπη, είναι αρκετά εύκολο να λάβετε δημόσιο χρήμα για κάθε είδους πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών”, ανέφερε. “Αν μάθετε πώς λειτουργεί το σύστημα μπορεί να αποκομίσετε μεγάλο όφελος.”

Σε άρθρο του τον προηγούμενο μήνα, ο Σουηδός δημοσιογράφος Γιόχαν Γουέστερχολμ, συγγραφέας του “Ισλαμισμού στη Σουηδία”, ανέφερε ότι το δίκτυο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ξεκίνησε συνεργασία με τις πολιτικές οργανώσεις των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι συνδεδεμένες ομάδες έχουν, σύμφωνα με τον Νορέλ, αναδυθεί ως η φωνή της μουσουλμανικής κοινότητας στη Σουηδία και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Πολλές από αυτές τις ομάδες συνδέονται με το ΑΚΡ, το οποίο έχει ενισχύσει την υποστήριξή του προς την Αδελφότητα από την αποπομπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Ο Λορέντζο Βιντίνο, διευθυντής του Προγράμματος εξτρεμισμού στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον και κορυφαίος μελετητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Δύση, υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι σήμερα ο κορυφαίος υποστηρικτής της Αδελφότητας στην Ευρώπη, εν μέρει μέσω του Μίλι Γκόρις, ενός τουρκικού ισλαμιστικού κινήματος που εμπνεύστηκε από την Αδελφότητα και γέννησε το ΑΚΡ.

Ένας λόγος για την επίμονη παρουσία (στην Ευρώπη) ομάδων που συνδέονται με την Αδελφότητα ή το ΑΚΡ είναι ότι οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τις ισλαμικές διασυνδέσεις αυτών των οργανώσεων ενέχει πολιτικό κίνδυνο. “Πάντα διατρέχετε τον κίνδυνο να κατηγορηθείτε ως ισλαμοφοβικός”, δήλωσε ο Νορέλ.

Μια σειρά επιτυχημένων ερευνών έχει αρχίσει να αλλάζει το τοπίο. Ο Μεχμέτ Κάπλαν ήταν υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης της Σουηδίας στις 16 Απριλίου 2016, όταν τοπικά ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες του να δειπνεί με τον Σουηδό επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων.

Δύο ημέρες αργότερα, ο εθνικός τηλεοπτικός σταθμός της Σουηδίας δημοσίευσε ερευνητική έκθεση σχετικά με τους στενούς δεσμούς του Κάπλαν με την κυβέρνηση του Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι ήταν μέρος τουρκικής στρατηγικής για επιρροή ξένων κυβερνήσεων. Ο Κάπλαν παραιτήθηκε εκείνη τη μέρα.

Πιο πρόσφατα, ένα από τα κορυφαία ισλαμικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Σουηδίας, το Ibn Rushd, βρέθηκε να έχει δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί άμεσα  σημαντική κρατική χρηματοδότησή της. Τέλος, υπάρχει το παράδειγμα της έξωσης του Yüksel από το Κόμμα του Κέντρου.

Προς το παρόν, κόμματα όπως το Denk και το Nuance, καθώς και ομάδες που συνδέονται με την Αδελφότητα, εξακολουθούν να είναι σε πλεονεκτική θέση την τρέχουσα χρονική στιγμή, καθώς υπάρχει μία παγκόσμια ευαισθησία σε θέματα ισότητας,  κοινωνικής δικαιοσύνης και  ”πολιτικής της εθνικής ταυτότητας”. Επίσης αποκτούν ιδεολογικό προβάδισμα λόγω της αυξανόμενης άκρας δεξιάς. “Όλες αυτές οι τάσεις και τα γεγονότα που συμβαίνουν ταυτόχρονα είναι ένα είδος παιχνιδιού στα χέρια του Erdoğan,” είπε ο Norell.

Οι κεντροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες έχουν δει τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται λόγω της αντίδρασης εναντίον ενός κύματος μεταναστών το 2015. Σε απάντηση, ο Nuance είναι σε θέση να απεικονίσει τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας, η οποία στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά ποικιλόμορφη, ως μια ενιαία πολιορκημένη οντότητα.

“Ο Nuance μπορεί πραγματικά να υποστηρίξει ότι, ‘We are the real deal here. We are closer to you’ – “we” σημαίνει ”εμείς οι μουσουλμάνοι”. Μπορείτε να έρθετε μαζί μας και να σας προσφέρουμε έναν κοινωνικό αντίκτυπο τον οποίον οι άλλοι δεν μπορούν να σας δώσουν», δήλωσε ο Νορέλ, προβλέποντας ότι το κόμμα θα τα πάει καλά στις επόμενες εκλογές το 2022. “Νομίζω ότι θα εισέλθουν σε τοπικές συνελεύσεις.”

Ο Νορέλ δήλωσε ότι πολύ πριν από τις ειδήσεις, ο κόσμος γνώριζε πως ο Κάπλαν ήταν συνδεδεμένος με τον Ερντογάν και το ΑΚΡ, αλλά ήταν δύσκολο για τους Σουηδούς να μιλήσουν γι’ αυτό δημοσίως και να αναγνωρίσουν αυτό το  διαφθοράς εντός του κράτους τους. “Νομίζω ότι υπάρχει κάποια αφέλεια εδώ” είπε.

Μπορεί να δούμε μια παρόμοια αφέλεια σε σχέση με την Nuance και παρόμοια κόμματα σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λίγα χρόνια αργότερα, η Τουρκία θα μπορούσε να είναι το ήσυχο χέρι πίσω από μια σειρά πολιτικών πληρεξουσίων σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Νορέλ, ο οποίος ανέφερε ότι η προοπτική αυτή είναι τόσο νέα που τα κράτη της ΕΕ δεν είχαν επίσημη θέση για τη νομιμότητά της.

Ωστόσο, ο απώτερος στόχος της Άγκυρας δεν συγκεντρώνεται τόσο στην διαμόρφωση πολιτικών εντός των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όσο στην επέκταση της εμβέλειας και της εκλογικής της βάσης – μια έξυπνη κίνηση όταν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν τον πρόεδρο Ερντογάν ως δεύτερο πιθανό πολιτικό ηγέτη της Τουρκίας στις επερχόμενες εκλογές.

“Ο κύριος λόγος για να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν είναι για να συνδέσει την αφοσίωση της Τουρκικής κοινότητας με το ΑΚΡ”, δήλωσε ο Νορέλ. “Προσπαθεί να δημιουργήσει μια πιστή διασπορά στην Ευρώπη, η οποία φυσικά μπορεί να φανεί χρήσιμη σε μια βροχερή μέρα”.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

Πηγή: ahvalnews.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube