REAL TIME |

Weather Icon

Η Ρωσία προσπαθεί να παγώσει τη σύγκρουση στη Λιβύη

Η Ρωσία προσπαθεί να παγώσει τη σύγκρουση στη Λιβύη

Moon of Alabama
.
Ο πόλεμος στη Λιβύη έχει γίνει αντιπρόσωπος μεταξύ πολλών διεθνών παικτών.
.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Fayez al-Sarraj υποστηρίζεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ο κύριος πολιτικός και οικονομικός χορηγός της είναι το Κατάρ και ο κύριος στρατιωτικός της σύμμαχος είναι η Τουρκία. Η Ιταλία υποστηρίζει επίσης τον Sarraj. Το GNA ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη και τη Μισράτα στα δυτικά της χώρας.
.
Από την άλλη πλευρά είναι το (πρώην;) περιουσιακό στοιχείο της CIA Khalifa Χαφτάρ με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του. Ελέγχει την ανατολική Λιβύη και το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών της πόρων. Υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Γαλλία.
.
Η Ρωσία βλέπει τη συμμετοχή της στη σύγκρουση ως εντολοδόχος. Θέλει να αποκαταστήσει τα μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά της συμφέροντα στη Λιβύη, τα οποία είχαν πέσει στο παράδρομο μετά τον πόλεμο που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ενάντια στη χώρα το 2011. Έχει πουλήσει όπλα στο Χάφταρ μέσω των ΗΑΕ και επέτρεψε στους Ρώσους μισθοφόρους να συμμετάσχουν στον πόλεμο από την πλευρά του LNA του Χαφτάρ.
.
Από τον Απρίλιο του 2019, ο Χαφτάρ προσπάθησε να πάρει την Τρίπολη και να εκδιώξει το GNA. Ο αγώνας ήταν πιο δύσκολος και συνεχίστηκε πολύ περισσότερο από ό, τι περίμενε. Η οικονομική κατάσταση και των δύο πλευρών είναι συνυφασμένη και κάνει τον πόλεμο  περίπλοκο . Τον Ιανουάριο η Ρωσία κάλεσε τον Χάφταρ να το σταματήσει. Διοργάνωσε ειρηνευτική διάσκεψη στη Μόσχα και τον  παρότρυνε  να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός:
.
Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων όπου μεσολάβησαν η Ρωσία και η Τουρκία, ο Χαφτάρ το απόγευμα της Δευτέρας ζήτησε μέχρι την Τρίτη το πρωί να εξετάσει τη συμφωνία που είχε ήδη υπογραφεί από τον Fayez alSarraj, επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).
.
Ωστόσο, ο Χατάρ, του οποίου οι εδρασμένες στην Ανατολή δυνάμεις ξεκίνησαν μια επίθεση για να καταλάβουν τη βάση του GNA στη Τρίπολη τον Απρίλιο, αποχώρησε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία που συντάχθηκε στις έμμεσες συνομιλίες, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την Τρίτη στο πρακτορείο TASS.
.
 Η περιφρόνηση προς τη Ρωσία δεν ξεχάστηκε.
.
Πριν από τη συνάντηση στη Μόσχα, η Τουρκία είχε υποσχεθεί στρατιωτική υποστήριξη στο GNA. Σε αντάλλαγμα, το GNA είχε υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία που υποτίθεται ότι οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Αυτά τα συμφωνημένα σύνορα αγνοούν τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν θα αναγνωριστούν ποτέ διεθνώς. Ωστόσο, η Τουρκία χρησιμοποιεί τη συμφωνία για να διεκδικήσει εκτεταμένα δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο θάλασσα.
.
Μία εβδομάδα μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες στη Μόσχα απέτυχε μια άλλη απόπειρα για διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός, αυτή στο Βερολίνο. Η Γερμανία προσπάθησε και πάλι να συνετίσει τον Χάφταρ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης τον Μάρτιο, αλλά χωρίς αποτελέσματα.
.
Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση κλιμακώθηκε με τουρκικές προμήθειες UAV και πυροβολικού και με 13.000 «Σύρους αντάρτες» που προσλήφθηκαν από την Τουρκία ως μισθοφόροι για την ενίσχυση του GNA. Η τουρκική επιχείρηση χρηματοδοτείται από το Κατάρ, το οποίο πρόσφατα παρενέβη και για να σταματήσει η πτώση της τουρκικής λίρας. Τα ΗΑΕ αντέδρασαν σε αυτή τη τουρκική συσσώρευση με περισσότερες προμήθειες ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας Pantsyr στο LNA και περισσότερους μισθοφόρους που προσλήφθηκαν από τη Ρωσία και το Σουδάν. Αντιμέτωπα με τα Pantsyr, τα τουρκικά UAV έπεφταν κατά δεκάδες και οι γραμμές του μετώπου κινήθηκαν αισθητά.
.
Στις 17 Μαΐου η εικόνα άλλαξε. Τα τουρκικά UAV κατάφεραν ξαφνικά να χτυπήσουν τους Πανστύρ και μέσα σε μια μέρα κατέστρεψαν τουλάχιστον έξι από αυτούς. Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι μισθοφόροι έλαβαν εντολές να αποσυρθούν από την πρώτη γραμμή. Πλέον χωρίς προστασία από αεροπορική άμυνα, οι περισσότερες δυνάμεις του Χαφτάρ εγκατέλειψαν και το GNA προχώρησε προς τα εμπρός. Οι χάρτες δείχνουν τις πρόσφατες αλλαγές.
.

May 8, 2020
bigger
.

June 8, 2020

bigger
Δεν υπήρξαν διαρροές για το τι συνέβη πίσω από τη σκηνή. Είναι πιθανό ότι η Τουρκία κατάφερε να μπλοκάρει ηλεκτρονικά το ραντάρ των Pantsyrs, έτσι ώστε τα UAV της να μπορούν να τους καταστρέψει. Αλλά αν είχε αυτή την ικανότητα γιατί δεν την χρησιμοποίησε νωρίτερα;
.
Άλλοι πιστεύουν ότι η Ρωσία είχε απηυδήσει από τις διαφυγές του Χαφτάρ και θεώρησε απαραίτητο να τον τιμωρήσει για την αταξία του.
.
Αλλά η Ρωσία δεν τον έριξε εντελώς. Λίγο μετά τη σφαγή του Pantsyr τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη μεταφέρθηκαν από τη Ρωσία στη Λιβύη και εγκαταστάθηκαν στην αεροπορική βάση Al-Jufra που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του LNA. Θα επιτρέψουν στη Ρωσία να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
.
Μέχρι στιγμής αυτό το σχέδιο λειτούργησε καλά. Το Σάββατο η Αίγυπτος  ανακοίνωσε  μια νέα εκεχειρία στη Λιβύη από σήμερα (8/6) και ο Χάφταρ τελικά συμφώνησε:
.
Στη σύσκεψη στο Κάιρο συμμετείχαν οι Χαφτάρ και Aguila Saleh, εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ. Συμμετείχαν αρκετοί ξένοι διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Ρώσων, Γάλλων και Ιταλών απεσταλμένων Ο Χαφτάρ και ο Saleh είναι σύμμαχοι.
.
 Στη σύσκεψη δεν υπήρχαν εκπρόσωποι της διοίκησης που εδρεύει στην Τρίπολη ή των κύριων υποστηρικτών της, της Τουρκίας και του Κατάρ.
.
 Την Παρασκευή, το GNA κατέλαβε την Tarhuna, μια πόλη 40 μίλια νοτιοανατολικά της Τρίπολης. Οι «Σύροι επαναστάτες» άρχισαν αμέσως να λεηλατούν την πόλη. Η κίνηση τερματίζει τελικά την πολιορκία της Τρίπολης την οποία κράτησε ο Χαφτάρ για 15 μήνες.
.
Η Ρωσία φέρεται να είπε στο GNA να μην προχωρήσει περισσότερο προς τα ανατολικά και να εμμείνει στην εκεχειρία που συμφώνησε ο Χαφτάρ. Θέλει τα ανατολικά να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Χάφταρ. Η Ρωσία τράβηξε μια γραμμή στη Σύρτη, μια πόλη που καλύπτει τις ανατολικές πετρελαιοπηγές που θα δημιουργήσουν επίσης όφελος για τη Μόσχα. Η αεροπορική βάση Al-Jufra, 150 μίλια νότια της Σύρτης, υποτίθεται επίσης ότι θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Χάφταρ. Έτσι, η χώρα θα χωριστεί σε δύο μέρη.
.
Ωστόσο, μετά την ανακατάληψη της 17ης Μαΐου, το GNA και οι χορηγοί του αισθάνονταν ισχυροί και έκαναν άσχημες σκέψεις. Η Τουρκία άλλαξε ξαφνικά  τις πολεμικές διεκδικήσεις της :
.
Υπό το φως των πιο πρόσφατων εξελίξεων, η Τουρκία προσδιόρισε έναν νέο στόχο στη Λιβύη. Η Άγκυρα δεν επιδιώκει πλέον να αναγκάσει τον Χαφτάρ να συμμετάσχει σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Αντ ‘αυτού, η νέα αποστολή είναι να θέσει εκτός λειτουργίας αυτήν την πηγή αστάθειας, αυτόν τον δολοφόνο του άμαχου πληθυσμού της Τρίπολης.
.
Η κυβέρνηση GNA  έβαλε όρους  για αποδοχή της εκεχειρίας:
.
Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, Φάτι Μπασάγκα, δήλωσε ότι η κυβερνητική πλευρά θα συμμετάσχει σε πολιτικές συνομιλίες μόνο μετά τη κατάληψη της Σύρτης και επίσης της εσωτερικής αεροπορικής βάσης της Jufra, στο νότο. Οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι ανέπτυξε τουλάχιστον 14 αεροσκάφη στη βάση για να στηρίξει τους Ρώσους μισθοφόρους που υποστηρίζουν τον Χαφταρ, ισχυρισμός που απορρίφθηκε από τη Μόσχα.
.
 Η κατάληψη της Σύρτης θα ανοίξει την πύλη για να μπορούν οι συμμαχικές πολιτοφυλακές της Τρίπολης να πιέσουν ακόμη πιο ανατολικά, για να καταλάβουν ενδεχομένως τον έλεγχο ζωτικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, τερματικών σταθμών και κοιτασμάτων πετρελαίου που οι φυλές που συμμάχησαν με τον Χαφτάρ έκλεισαν νωρίτερα αυτό το έτος, διακόπτοντας τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος της Λιβύης.
.
 Από την Παρασκευή οι «Σύροι επαναστάτες» υπό την τουρκική διοίκηση προσπαθούν να πάρουν το μέρος της Σύρτης που κράτα το LNA. Όμως ξαφνικά, τα αεροπλάνα που παραδόθηκαν πρόσφατα από τη Ρωσία ξεκίνησαν δράση. Αρκετές συνοδείες του GNA που κινούνταν προς την Σύρτη βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν. Τα τουρκικά UAV εξαφανίστηκαν και πάλι από τον ουρανό .
.
Η Αίγυπτος έχει αρχίσει να τοποθετεί βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στα δυτικά της σύνορα. Δεν θέλει η Μουσουλμανική Αδελφότητα να ελέγχει τη Λιβύη ως γείτονά της. Το μαξιλάρι ασφάλειας που παρέχει το LNA του Χαφτάρ αποτελεί προτεραιότητα για τη δική της ασφάλεια. Η Αίγυπτος μαζί με τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τα ΗΑΕ απέρριψαν επίσης τις τουρκικές φιλοδοξίες στην ανατολική Μεσόγειο.
.
Εάν η Ρωσία αποσύρει την υποστήριξή της και εγκαταλείψει εντελώς τον Χαφτάρ η Αίγυπτος θα έβλεπε την ανάγκη να παρέμβει στη Λιβύη. Ένας Τουρκο-Αιγυπτιακός πόλεμος στο έδαφος της Λιβύης θα ήταν τότε πιθανός.
.
Οι ΗΠΑ έχουν μείνει ως επί το πλείστον έξω από το τρέχον παιχνίδι. Αλλά ενώ νωρίτερα φαινόταν να κλίνει προς το Χαφτάρ, εξέφρασε πρόσφατα ανησυχία για τον ρόλο της Ρωσίας στη Λιβύη και έκανε κάποιους θετικούς θορύβους προς το GNA.
.
Η Ευρώπη χωρίζεται στο ζήτημα, με τη Γαλλία και την Ελλάδα στην πλευρά του LNA, ενώ η Ιταλία κλίνει προς το GNA. Αυτό καθιστά αδύνατο για την ΕΕ να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο.
.
Η Ρωσία προσπαθεί να επιτύχει στη Λιβύη την ίδια κατάσταση που πέτυχε στη Συρία (και στην Ουκρανία). Θέλει να παγώσει την ενεργή σύγκρουση πιέζοντας τα δύο μέρη να κολλήσουν σε μια γραμμή και παρεμβαίνοντας μόνο όταν αυτή η γραμμή παραβίαζεται από οποιαδήποτε πλευρά. Θα συνεχίσει να πιέζει για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και των χορηγών τους.
.
Δημοσιεύτηκε από τον b στις 8 Ιουνίου 2020 στις 17:45 UTC | Μόνιμος σύνδεσμος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube