Weather Icon
Κίνα , Ρωσία 18 Ιουνίου 2020

Η Ρωσία κατηγορεί κορυφαίο επιστήμονά της για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Η Ρωσία κατηγορεί κορυφαίο επιστήμονά της για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Ρώσοι εισαγγελείς κατηγορούν έναν από τους πιο αξιοσέβαστους επιστήμονες με διεθνή αναγνωρισιμότητα που εξειδικεύεται στην υδροακουστική στην περιοχή της Αρκτικής, για κατασκοπεία υπέρ των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών. Αυτή η εξέλιξη σκιαγραφεί την ανταγωνιστική σχέση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια τείνουν να συνεργάζονται εναντίον των Η.Π.Α.  θεωρώντας αυτές ως κοινή απειλή.

Ο εν λόγω επιστήμονας είναι ο Δρ. Βαλέρυ Μιτκό, ερευνητής υδροακουστικής με έδρα την Αγία Πετρούπολη, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Ρωσικής Αρκτικής Ακαδημίας Επιστημών. Ειδικοί πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της Ρωσίας, κατηγορούν τον Δρ. Μιτκό, 78 ετών, ότι παρείχε διαβαθμισμένα έγγραφα στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες.

Η FSB συνέλαβε για πρώτη φορά τον Δρ. Μιτκό τον Φεβρουάριο, όταν επέστρεψε μετά από τη θητεία του ως επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα ναυτιλίας του πανεπιστημίου Νταλιάν, το οποίο βρίσκεται στη νοτιοανατολική επαρχία Λιαόνιγκ ,δίπλα στα σύνορα της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα. Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο θεωρείται το κορυφαίο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κίνας σε θαλάσσια θέματα. Επίσης, πολλές από τις ερευνητικές του μελέτες χρηματοδοτούνται απευθείας από το κινεζικό Υπουργείο Μεταφορών. Σύμφωνα με πηγές, ο Δρ. Μιτκό έδωσε μια σειρά διαλέξεων στο πανεπιστήμιο Νταλιάν στις αρχές του έτους 2018.

Κατά την επιστροφή του στη Ρωσία, ο Δρ. Μιτκό συνελήφθη και τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Η FSB ισχυρίζεται πως ο Ρώσος επιστήμονας έδωσε στους Κινέζους διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με την υποθαλάσσια ανίχνευση υποβρυχίων. Η υπηρεσία διατείνεται ότι ο Δρ. Μιτκό έλαβε πληρωμές ως αντάλλαγμα για την παροχή των πληροφοριών αυτών σε Κινέζους κατασκόπους. Ωστόσο, οι δικηγόροι του Δρ. Μιτκό υποστηρίζουν πως οι πληροφορίες που έδωσε στους  Κινέζους προέρχονταν από «ανοιχτές πηγές» και ότι ποτέ δεν ήρθε σε επαφή με Κινέζους πράκτορες εν γνώσει του.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις Ρώσων ακαδημαϊκών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από την FSB ότι παρείχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες στην Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα απελευθερώθηκε ο 79χρονος ερευνητής αεροηλεκτρονικής, Βλαντίμιρ Λαπίγκιν, ο οποίος φυλακίστηκε το 2016 επειδή φέρεται να έδωσε στην Κίνα διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με ρωσικά σχέδια υπερηχητικών αεροσκαφών. Το 2018, οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν τον Βίκτορ Κουντριάφτσεφ, ερευνητή ρωσικού ινστιτούτου που ειδικεύεται στη σχεδίαση πυραύλων και διαστημικών αεροσκαφών, για τη διαβίβαση μυστικών πληροφοριών σχετικά με διαστημικό σκάφος σε ερευνητές του Ινστιτούτου Υδροδυναμικής Φον Κάρμαν στο Βέλγιο. Η FSB ισχυρίστηκε ότι ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες κατέληξαν σε κινεζικά χέρια.

Εάν καταδικαστεί για κατασκοπεία, ο Δρ. Μιτκό αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και είκοσι έτη. Ο Δρ. Βαλέρυ Μιτκό αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://intelnews.org/2020/06/16/01-2806/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube