REAL TIME |

Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Τουρκία 27 Ιουνίου 2020

Η ψυχραιμία της Αθήνας και το αδιέξοδο της Άγκυρας-Με προβολή ισχύος και διπλωματικές ενέργειες η Ελλάδα απαντά στον Τουρκικό αναθεωρητισμό

Η ψυχραιμία της Αθήνας και το αδιέξοδο της Άγκυρας-Με προβολή ισχύος και διπλωματικές ενέργειες η Ελλάδα απαντά στον Τουρκικό αναθεωρητισμό

Η τελευταία φορά πριν από τη χθεσινή επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο που είχαν έρθει σε επαφή οι δύο ηγέτες ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Τότε είχαν καταγραφεί διαφωνίες και επιπλέον και πάλι όπως και χθες είχε γίνει λόγος για προσπάθεια μείωσης της έντασης και διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.

Μόλις δύο μήνες αργότερα η Άγκυρα είχε φροντίσει να κλείσει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο αυτούς τους διαύλους. Ήταν τα γεγονότα στον Έβρο και η ασύμμετρη υβριδική επίθεση που εξαπολύθηκε με ‘’όπλο’’ απελπισμένους μετανάστες.

Από τότε ‘’κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι’’ με τους γείτονες να κλιμακώνουν συνεχώς και με κάθε τρόπο την ένταση. Εμπρηστικές δηλώσεις, εκατοντάδες υπερπτήσεις και συνεχείς απειλές για τετελεσμένα με έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας. Η Αθήνα ουδέποτε έδωσε την παραμικρή αφορμή όμως η Άγκυρα μέσα σε έξι μήνες διαμόρφωσε ένα ‘’εκρηκτικό’’ σκηνικό και έφτασε ακόμα και στο σημείο να παρενοχλεί με μαχητικά το ελικόπτερο το οποίο μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο σε ακριτικά νησιά.

Οι συνεχείς δηλώσεις του συνόλου της Τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας με τις οποίες η Άγκυρα ‘’σβήνει’’ τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου από τον χάρτη, δεν τους αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και προετοιμάζεται για έρευνες χτύπησαν καμπανάκι συναγερμού με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα και θα αντιδράσει δυναμικά.

Ταυτόχρονα η στρατιωτική ηγεσία ως οφείλει προετοιμάζει εντατικά τις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να είναι απολύτως έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Η στόχευση του Ελληνικού επιτελείου είναι διπλή. Από τη μια να θέσει και τους τρεις κλάδους σε πλήρη ετοιμότητα και με συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες να έχει σε εγρήγορση το σύνολο του προσωπικού ειδικά στα οπλικά συστήματα αιχμής. Και από την άλλη να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους γείτονες και σε επίπεδο συμβολισμών ότι διαθέτει και τα μέσα και την ισχύ να υπερασπιστεί τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι σκληρές και αποφασιστικές δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ φυσικά και δεν ήταν τυχαίες ή ‘’ντουφεκιές στον αέρα’’ όπως κάποιοι βιάστηκαν να τις χαρακτηρίσουν. Και στόχο είχαν να αποτρέψουν τους γείτονες να επιχειρήσουν οποιαδήποτε αντιπαράθεση με έναν ισχυρό και οργανωμένο στρατό του ΝΑΤΟ και όχι με ομάδες ατάκτων όπως στα μέτωπα που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια η Τουρκία.

Η αποφασιστικότητα της στρατιωτικής ηγεσίας ήρθε να επισφραγιστεί με την υψηλού συμβολισμού άσκηση Νότια της Καρπάθου η οποία είχε ως κατάληξη το πλοίο-στόχος να βρεθεί στο βυθό. Ήταν μια κίνηση αποτροπής στο πλαίσιο της δυναμικής αποτροπής την οποία εκπέμπουν όλο και πιο έντονα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Αθήνα καταβάλει κάθε προσπάθεια ως δυτικό κράτος που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες να στείλει το μήνυμα τόσο στους ‘’ταραξίες’’ γείτονες όσο και σε φίλους ή Συμμάχους και να αποτρέψει εξελίξεις που θα ‘’βάλουν φωτιά’’ στην Ανατολική Μεσόγειο. Με διπλωματικές ενέργειες αλλά και στρατιωτικές. Και περνά πλέον την ευθύνη για ότι συμβεί στην Άγκυρα με το ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμεί την ειρήνη και σταθερότητα φτάνει οι γείτονες να αφήσουν στην άκρη κάθε αναθεωρητική σκέψη για τα κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube