Weather Icon

Η πρόθεση Ερντογάν να κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά, η απάντηση της UNESCO και η “πρόβα” της μουσουλμανικής προσευχής

Η πρόθεση Ερντογάν να κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά, η απάντηση της UNESCO και η “πρόβα” της μουσουλμανικής προσευχής

Η απόφαση του Ερντογάν να διαβαστούν αποσπάσματα του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, αλλά και η προκλητική «φιέστα» στον εξωτερικό της χώρο, για τον εορτασμό της επετείου της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης έχει πολλαπλές αναγνώσεις.

Επιμέλεια: ΧΑΚ

Η σημαντικότερη ερμηνεία υπογραμμίζεται από τον γεωπολιτικό αναλυτή και ηγήτορα του ιστότοπου Infognomonpolitics.gr, Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος σε άρθρο του με τίτλο «Πάλι λάθος κάναμε με τον Ερντογάν και την Αγιά Σοφιά – Δεν είχε στόχο την Ελλάδα και τον Ελληνισμό…» έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου. Η κίνηση σχετίζεται με την κρυφή ιδεολογία και την κρυφή ατζέντα του πολιτικού Ισλάμ, που εκφράζεται από τον Ερντογάν και το ΑΚΡ.

Ιμάμογλου για πρόεδρος

Η κιτς φιέστα όμως έχει μία ακόμα ερμηνεία εξίσου σημαντική, η οποία δεν αναιρεί το γεγονός, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι σε επαγρύπνιση σε κάθε μέτωπο. Η δημοτικότητα του Ερντογάν στην Τουρκία δέχεται ισχυρό πλήγμα. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Eurasia Research το 45.5% των ερωτηθέντων είπε ότι θα ψήφιζε για πρόεδρο τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και το 40,4%, τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όσον αφορά το πολιτιστικό κομμάτι του θέματος ο Ερντογάν έχει ήδη δεχτεί συστάσεις από την UNESCO από τον Μάρτιο του 2019. Τότε ο Τούρκος πρόεδρος απειλούσε ότι θα μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, με ανθρώπους της οργάνωσης να απαντούν, ότι οποιαδήποτε αλλαγή σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς απαιτεί την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού.

Ο προπομπός της σούρας 

Υπενθυμίζεται, ότι ο οιωνός για τη… σούρα του πορθητή που διαβάστηκε στις 29 Μαΐου 2020 ήταν ένα βίντεο που είχε διαρρεύσει τον περασμένο Μάρτιο  και είχε προκαλέσει.

Το βίντεο είχε κάνει το γύρο του διαδικτύου καθώς παρούσιαζε ομάδα ατόμων να ηχογραφεί προσευχή μέσα στην Αγιά Σοφιά ύστερα από σχετική άδεια από τον διευθυντή του μουσείου Χαϊρουλάχ Τζενγκίζ.

Η είδηση μεταδόθηκε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης με την επισήμανση πως πρώτη φορά γίνεται κάλεσμα για προσευχή από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, ενώ μερίδα του τουρκικού Τύπου ερμήνευσε τη συγκεκριμένη κίνηση ως: «ένα ακόμη βήμα για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σε τέμενος».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube