Weather Icon
Ρωσία , Συρία , Τουρκία 1 Ιουνίου 2020

Η Μόσχα ενισχύει με μαχητικά την Συρία την ώρα που η Τουρκία ασχολείται με την Λιβύη

Η Μόσχα ενισχύει με μαχητικά την Συρία την ώρα που η Τουρκία ασχολείται με την Λιβύη

Η Συριακή Αεροπορία παρέλαβε μια παρτίδα μαχητικών MiG-29 από την Ρωσία στην αεροπορική βάση Χμίιμιμ συμπεριλαμβανομένων, σύμφωνα με πληροφορίες, και δύο διθεσίων επιχειρησιακών εκπαιδευτικών. Όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, μετά την τελετή παράδοσης τα αεροσκάφη αναχώρησαν από την Λατάκκεια για τις βάσεις τους ενώ οι Σύριοι χειριστές αναμένεται να πετάξουν τα νέα τζετ «σε ασκήσεις» τον Ιούνιο.

Πέραν της πολιτικής σημασίας της κίνησης του Κρεμλίνου, η ενίσχυση του καθεστώτος της Δαμασκού με μαχητικά Fulcrum ήταν μια τονωτική «ένεση» που μετά από εννέα και πλέον χρόνια εμφυλίου πολέμου η δοκιμαζόμενη συριακή Αεροπορία αναμφίβολα χρειαζόταν. Αν και ο αριθμός των αεροσκαφών που παρέλαβαν οι Σύριοι στις 30 Μαΐου παραμένει μέχρι στιγμής απροσδιόριστος, φέρεται να πρόκειται για την δεύτερη παρτίδα εκσυγχρονισμένων MiG-29.

Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για αναβαθμισμένα αεροσκάφη, ικανότερα και πιο αποτελεσματικά συγκριτικά με τα 48 μαχητικά Fulcrum πρώτης γενιάς που είχε αποκτήσει η Συρία το 1987. Tα αεροσκάφη (μονοθέσια MiG-29A και διθέσια MiG-29UB Fulcrum-B) εντάχθηκαν σε υπηρεσία δύο χρόνια αργότερα. Σήμερα είναι άγνωστο πόσα ακριβώς παραμένουν επιχειρησιακά.

Από το 2011 η συριακή Αεροπορία άρχισε να εκσυγχρονίζει περίπου 20 αεροσκάφη σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό των αναβαθμισμένων MiG-29SM (βελτιωμένα MiG-29S Fulcrum-C) με σύγχρονο ραντάρ Ν019ΜΕ, αυξημένη δυνατότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου, καλύτερα συστήματα ναυτιλίας/επικοινωνιών και νέες οθόνες στο κόκπιτ. Είναι ασαφές αν όλα τα συριακά Fulcrum έχουν αναβαθμιστεί πλήρως. Τα αναβαθμισμένα όμως δύνανται να βάλλουν βλήματα αέρος-αέρος R-77 ενώ έχει αποκτηθεί και ένας αριθμός παρεμβολέων Talisman (ατρακτίδια) από την Λευκορωσία.

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει αναφορές για απώλειες τις οποίες η συριακή Αεροπορία ουδέποτε έχει παραδεχτεί, όπως την κατάρριψη δύο MiG-29A στις 2 Ιουνίου 1989 από ισραηλινά F-15C υπό μυστηριώδεις συνθήκες ή την φερόμενη κατάρριψη δύο ακόμη Fulcrum στις 14 Σεπτεμβρίου 2001, πάλι από F-15, όταν τα συριακά τζετ επιχείρησαν να αναχαιτίσουν ισραηλινό αναγνωριστικό ανοικτά του Λιβάνου –περιστατικό που τόσο η Συρία όσο και το Ισραήλ αρνούνται ότι συνέβη. Υπενθυμίζεται ότι ο τύπος ενεπλάκη για πρώτη φορά στον εμφύλιο στα τέλη Οκτωβρίου του 2013, εκτελώντας αποστολές προσβολής επιγείων στόχων πέριξ της Δαμασκού με καλάθους ρουκετών Β-8 των 80 χιλ. και βόμβες.

Ένα MiG-29 φέρεται επίσης να κατερρίφθη το 2018 από αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Η μόνη επίσημη παραδοχή απώλειας αφορά την συντριβή ενός MiG-29SM στις 5 Μαρτίου 2020, λίγο μετά την απογείωσή του από αεροπορική βάση στην Χομς, ε αποτέλεσμα τον θάνατο του Σμηνάρχου χειριστή του.

Σημειωτέον ότι μια ημέρα πριν την άφιξη των MiG-29 ο Πούτιν είχε δώσει οδηγίες στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Δαμασκό με σκοπό την επέκταση των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Συρία. Αυτό σημαίνει την παραχώρηση επιπλέον χερσαίων εκτάσεων και θαλασσίων περιοχών στα συριακά παράλια στους Ρώσους, κάτι που ο Πρόεδρος Άσσαντ έχει χαρακτηρίσει «απαραίτητο» για την διασφάλιση της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή.

Αλέξανδρος Θεολόγου 
www.ptisidiastima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube