Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Συρία 12 Ιουνίου 2020

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ προκαλούν επισιτιστική κρίση στη Συρία

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ προκαλούν επισιτιστική κρίση στη Συρία

Ο Διεθνής Συνασπισμός έχοντας χάσει κάθε ελπίδα να καταστρέψει τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία με τη βία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να το επιτύχουν με την πείνα.
.
Η πολιορκία της χώρας ξεκίνησε. Οι οικονομικές κυρώσεις έχουν ενισχυθεί σκληρά και θα γίνουν αυστηρότερες στα μέσα Ιουνίου. Κάθε άτομο ή οντότητα που κάνει εμπόριο με τη Συρία θα καταδικασθεί σκληρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση [νόμος του Καίσαρα, ( “Caesar’s Law“)].
.
Αυτές οι «κυρώσεις» είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι κυρώσεις που εμποδίζουν την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού είναι εγκλήματα βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης.
.
Τζιχαντιστές στο Βορρά και στρατεύματα των ΗΠΑ στο νότο έχουν αρχίσει να καίνε τα χωράφια με συντονισμένο τρόπο. Η Συρία υπέβαλε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
.
Μέσα σε λίγες μέρες, τα εισαγόμενα τρόφιμα έγιναν δυσεύρετα και η τιμή των τοπικών τροφίμων αυξήθηκε ραγδαία. Η συριακή λίρα κατέρρευσε στην αγορά συναλλάγματος. Σήμερα διαπραγματεύεται στη μαύρη αγορά στο ένα τέταρτο της επίσημης αξίας της.
.
Η Προεδρία της Δημοκρατίας έχει προετοιμάσει σχέδιο για την αυτάρκεια των τροφίμων, του οποίου η εφαρμογή θα διαρκέσει αρκετά χρόνια για να εφαρμοστεί στη γεωργία. Η Ρωσία θα σώσει τον πληθυσμό βραχυπρόθεσμα, αλλά μετράει ο χρόνος για να αποφευχθεί ο λιμός μεσοπρόθεσμα.
.
Διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 9 Ιουνίου για την εξασφάλιση της τροφής. Η Συρία δεν είχε ποτέ προβλήματα τροφίμων κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκτός από τις περιοχές που καταλάμβαναν οι τζιχαντιστές. Οι τελευταίοι εκβίαζαν τον πληθυσμό για να του δώσουν πρόσβαση στα τρόφιμα.
.
Ο πρόεδρος αλ–Άσαντ απέλυσε τον πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου, Imad Khamis, στις 11 Ιουνίου 2020. Η Συρία είναι ένα προεδρικό καθεστώς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχει επομένως πρωθυπουργό, σε αντίθεση με όσα λέει ο δυτικός Τύπος. Ο νέος πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ο Χουσεΐν Άρνου, τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στις 19 Ιουλίου.

Δίκτυο Βολταίρος   12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020
ΓΑΛΛΙΚΑ DEUTSCH ΕΛΛΗΝΙΚΆ ENGLISH ESPAÑOL TÜRKÇE

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube