REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 28 Ιουνίου 2020

Οι ΗΠΑ φοβούνται τα ρωσικά υποβρύχια στη Μεσόγειο

Οι ΗΠΑ φοβούνται τα ρωσικά υποβρύχια στη Μεσόγειο

Η Ρωσία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετατρέποντάς την σε μια από τις περισσότερο στρατιωτικοποιημένες περιοχές στον κόσμο, υποστηρίζει ο ανώτατος διοικητής του Αμερικανικού Ναυτικού στην Ευρώπη.

Σε ομιλία του την Πέμπτη σε σεμινάριο που διοργάνωσε το βρετανικό think tank «International Institute for Strategic Studies» (IISS), ο Αμερικανός Ναύαρχος James Foggo επανέλαβε τους κινδύνους που κρύβει η ενίσχυση της ρωσικής ναυτικής παρουσίας στη Μεσόγειο και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εδραιώσει περισσότερο την κυριαρχία της, αν κατορθώσει να κερδίσει ένα προγεφύρωμα στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το «Stars & Stripes», ο Foggo στάθηκε ιδιαίτερα στα ρωσικά υποβρύχια. «Οι Ρώσοι αναπτύσσουν σιωπηρά, σύγχρονα συμβατικά υποβρύχια ικανά να εκτοξεύσουν πυραύλους cruise Kalibr. Ένα υποβρύχιο κλάσης Kilo μπορεί να πάει οπουδήποτε σε ευρωπαϊκά νερά και να πλήξει κάθε ευρωπαϊκή ή βορειοαφρικανική πρωτεύουσα μένοντας κάτω από τα κύματα», ο Αμερικανός Ναύαρχος σημείωσε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Αυτό δείχνει την ανάγκη να διατηρείται μια υψηλά ικανή και πάντα σε εγρήγορση ναυτική παρουσία κατά μήκος των ευρωπαϊκών ναυτικών οδών».

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ρωσία θα δημιουργήσει ένα προπύργιο στη Λιβύη, που θα είναι το τρίτο οχυρό σημείο στην Ευρώπη μετά το 2014, ύστερα από την Κριμαία και τη συριακή ακτή. Πριν έναν μήνα οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για την ανάπτυξη μισθοφόρων και περισσότερων από 10 μαχητικών στη Λιβύη, μια ενέργεια που θα μπορούσε να είναι το πρελούδιο για μια μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική παρουσία εκεί.

Ο Foggo, που αποσύρεται από την ενεργό υπηρεσία μετά από καριέρα 39 ετών, τόνισε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ναυτική στρατηγική που λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες, ιδιαίτερα την αναγεννημένη δύναμη ρωσικών υποβρυχίων. «Μια νέα στρατηγική που μας βοηθά να κινηθούμε μπροστά σε ένα αυξημένα σύνθετο γεωστρατηγικό τοπίο», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε.

www.ptisidiastima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube