Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ 24 Ιουνίου 2020

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετατρέπουν το ”φονικό” F-35 σε πυρηνικό μαχητικό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετατρέπουν το ”φονικό” F-35 σε πυρηνικό μαχητικό

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσιάζονται οι πρώτες φωτογραφίες των μαχητικών F-35A που ρίχνουν αδρανείς πυρηνικές βόμβες B61-12 κοντά στην αεροπορική βάση Edwards της Καλιφόρνια.

Τα αεροσκάφη που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά και συμβατικά πυρομαχικά αναμένεται να πιστοποιηθούν το 2023. Έχοντας αποκτήσει μια τέτοια διπλή ικανότητα, το F-35 θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα B61-12 ειδικά πυρομαχικά.

Το Κοινό Γραφείο Προγράμματος F-35 έχει κυκλοφορήσει μια σειρά φωτογραφιών που αποδεικνύουν δοκιμές των αεροσκαφών τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την βελτίωση της χρήσης τόσο των πυρηνικών όσο και συμβατικών πυρομαχικών (DCA, Dual Capable Aircraft). Στις εικόνες, τα μαχητικά F-35 ρίχνουν αδρανείς πυρηνικές βόμβες τύπου B61-12 (δηλαδή, κατά τη διάρκεια των δοκιμών, δεν λαμβάνει χώρα ενεργή πυρηνική έκρηξη).

Δεν είναι μυστικό ότι το F-35A Lightning II στην έκδοση CTOL (Convetional Take Off and Landing), δηλαδή, με τυπική απογείωση και προσγείωση, θα είναι σε θέση να κουβαλάει τόσο πυρηνικά πυρομαχικά όσο και συμβατικά όπλα έναντι στόχων.

Τα μαχητικά F-35A στην έκδοση DCA σύμφωνα με το σχέδιο πρέπει να περάσουν την πυρηνική πιστοποίηση όχι νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2023. Ωστόσο, ξεκίνησαν δοκιμές με το B61-12 ως μέρος της 461ης μοίρας δοκιμών (461η FLTS, Μοίρα Πτητικών Δοκιμών), η οποία δοκιμάζει όλες τις παραλλαγές των μαχητικών F-35 Lightning II 5ης γενιάς στην Αεροπορική Βάση Edwards, για αεροσκάφη αυτού του τύπου από το 2019.

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο Κοινού Προγράμματος F-35 (το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιο για την ανάπτυξη και προμήθεια των F-35A / B / C) δείχνουν τα διάφορα στάδια της δοκιμής των αδρανών πυρηνικών βομβών ελεύθερης πτώσης B61-12 από το 2019-2020.

Επιπλέον, οι εικόνες περιέχουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες των δοκιμών. Η πρώτη ρίψη του B61-12 από το αεροσκάφος F-35 AF-1 (πιλότος Jason Schulze) πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου 2019. Η έκτη δοκιμή από το ίδιο αεροσκάφος (δεν προσδιορίζεται ο πιλότος) πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019. Η πρώτη δοκιμή για τον διαχωρισμό του B61-12 από το αεροσκάφος AF-6 (το δεύτερο σειριακό μαχητικό F-35 που εισήλθε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ), που ελέγχεται από τον Ταγματάρχη Κρις (the Beast) Τέιλορ, πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2019.

Μια άλλη δοκιμή με το B61-12 πραγματοποιήθηκε στο F-35 AF-01, το οποίο ελέγχεται από major Rachel (Banshee) Wiencki στις 6 Φεβρουαρίου 2020. Μια μεταγενέστερη δοκιμή με το AF-6 πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2020 (δεν μπορούν να συλλεχθούν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό μέχρι στιγμής).

Το B61-12 έχει ήδη δοκιμαστεί διεξοδικά σε F-15E Strike Eagles από την 422η Μοίρα Δοκιμών και Αξιολόγησης το 2015.

Το Πρόγραμμα Παράτασης Ζωής (LEP) θα αντικαταστήσει τις τροποποιήσεις B61-3, -4, -7 και -10 με το “12”, το οποίο, μαζί με τα ειδικά πυρομαχικά B83, θα αποτελέσει τις  μόνες πυρηνικές βόμβες σε λειτουργία.

“Η πυρηνική βόμβα ελεύθερης πτώσης B61-12 παρέχει τη δυνατότητα της πολεμικής χρήσης αυτού του τύπου πυρομαχικών τόσο από στρατηγικές αεροπορικές πυρηνικές δυνάμεις (στρατηγικά βομβαρδιστικά) όσο και από τακτικά αεροσκάφη ικανά να βάλουν τόσο με πυρηνικά όπλα όσο και με συμβατικά όπλα. Αυτό μπορεί να προσφέρει σημαντική υποστήριξη κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εμπλοκής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Πολ Γουάου, διευθυντής οχημάτων παράδοσης στο Κέντρο Πυρηνικών Όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (APNWC) πριν από δύο χρόνια.

Εκείνη την εποχή στο Αφγανιστάν, η ιδιαίτερα ισχυρή μη πυρηνική βόμβα GBU-43 / B MOAB έπεσε σε θέσεις εξτρεμιστών στο Αφγανιστάν.  Με τη σειρά της έρχεται η πολύ κοινή backronym (MOAB) – “μητέρα όλων των βομβών.” Φαίνεται ότι μετά τις δοκιμές B61-12, οι Αμερικανοί δεν θα έχουν ανάγκη για πυρομαχικά όπως moab.

Οι ακόλουθοι τύποι αεροσκαφών θα είναι εξοπλισμένοι με την πυρηνική βόμβα B61-12: B-2A, B-21, F-15E, F-16C / D, F-16MLU, F-35 και PA-200 (Panavia Tornado).

Το πρόγραμμα LEP αυξάνει έτσι την ακρίβεια προσβολής στόχου του B61-12, ώστε να έχει την ίδια ικανότητα καταστροφής ειδικά προστατευμένων στόχων, σε σχέση με το πολύ πιο ισχυρό όπλο που αντικαθιστά.

Με την ενσωμάτωση του B61-12 στο οπλικό σύστημα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο «cult ρόλος ενός πυρηνικού μαχητικού», που είχαν στο παρελθόν τα F-15E και τα F-16, μεταφέρεται στα F-35A. Τώρα είναι αυτός που θα διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Άλλες χώρες εταίροι της Ουάσινγκτον σχεδιάζουν να μεταφέρουν τον πυρηνικό ρόλο των F-35A στο οπλοστάσιο αρκετών χωρών του ΝΑΤΟ στο άμεσο μέλλον.Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το Gazeta.Ru, οι δοκιμές της εκσυγχρονισμένης πυρηνικής βόμβας B61-12 χωρίς εκρηκτική ύλη ξεκίνησαν το 2015 στο εκπαιδευτικό έδαφος της Νεβάδα. Σε ανοιχτές πηγές, σημειώθηκε ότι η ιδιαιτερότητα της νέας εναέριας βόμβας βρίσκεται στη ”μονάδα ουράς”: καθιστά τη βόμβα ευέλικτη και φονικότερη.

Έτσι, δεν χρειάζεται το αεροσκάφος να πετάξει με ακρίβεια πάνω από το στόχο και να ρίξει μια βόμβα με αλεξίπτωτο. Μπορεί απλά να την ρίξει από ένα αεροπλάνο που πετάει σε μεγάλο υψόμετρο και να διαχειριστεί την πορεία της βόμβας μέσω της κατευθυνόμενης κεφαλής που θα διαθέτει.

“Η ίδια η βόμβα B61 είναι πυρηνικό όπλο της δεκαετίας του 1960. Παρά τη σημαντική ηλικία της, η βόμβα σήμερα είναι το κύριο όπλο των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ», εξήγησε ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών Κονσταντίν Μάκινκο.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, τα πυρομαχικά έχουν αναβαθμιστεί 12 φορές – μόνο η τελευταία τροποποίηση αυτής της βόμβας ονομάστηκε B61-12.Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ της πυρηνικής βόμβας τύπου B61-12 και όλων των προηγούμενων τροποποιήσεων είναι ότι αν οι βόμβες B61 ήταν πυρομαχικά ελεύθερης πτώσης, ο επόμενος εκσυγχρονισμός αυτού του πυρομαχικού θα το μετέτρεπε σε ένα εξαιρετικά ακριβές κατευθυνόμενο όπλο.

“Τώρα η βόμβα B61-12 αποτελείται από δύο μέρη – το πραγματικό πυρηνικό πυρομαχικό και ένα σύνολο εξοπλισμού που βασίζεται στην τεχνολογία GPS που μετατρέπει μια βόμβα ελεύθερης πτώσης σε παντός καιρού κατευθυνόμενο πυρομαχικό μέσω JDAM,” ανέφερε ο Makienko.

Το JDAM, , είναι ένας συνδυασμός μιας μονάδας ουράς με ελεγχόμενο φτέρωμα, η οποία επιτρέπει στη βόμβα να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελιγμούς στη διαδικασία καθοδήγησης, δεδομένης της ύπαρξης ενός υπολογιστή με εξοπλισμό πλοήγησης.

Οι βόμβες που είναι εξοπλισμένες με το κιτ JDAM αποστέλλονται στο στόχο με ένα ολοκληρωμένο αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης σε συνδυασμό με ένα βελτιωμένο δέκτη GPS, παρέχοντάς τους μια πλοήγηση έως και 30 χιλιομέτρων από το σημείο ρίψης. Η τιμή της τετραγωνικής πιθανής απόκλισης στην περίπτωση αυτή είναι εντός 10 m.

“Το κιτ αυτό θα μετατρέψει μια συμβατική πυρηνική βόμβα B61 σε πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας”,ανέφερε ο Makienko.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, η νέα B61-12 (καθοδηγούμενη βόμβα αέρος) αντιστοιχεί πλήρως στις ιδέες τους για τα πυρηνικά πυρομαχικά χαμηλής ισχύος, τα οποία μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι απίθανο να ξεπεράσουν τους 5 κιλοτόνους TNT.

Ωστόσο, σε συνδυασμό με υψηλή ακρίβεια καθοδήγησης, η βόμβα B61-12 θα μετατραπεί σε ένα στρατηγικής σημασίας όπλο. Οι ειδικοί προτείνουν χρήση τέτοιων πυρομαχικών εναντίον των υπόγειων δομών κρατικής και στρατιωτικής διοίκησης που έχουν δημιουργήσει οι αντίπαλοι των ΗΠΑ.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

Με πληροφορίες: Bulgarianmilitary.com, defensenews.com, ISRA.net, CSBA.com

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube