Weather Icon

Η Ελλάδα απαντά δείχνοντας δόντια

Η Ελλάδα απαντά δείχνοντας δόντια

Του Θοδωρή Γιάνναρου

Μετά τα lockdown, το κλείσιμο των συνόρων και τη φαινομενική ηρεμία μέσα στην καταιγίδα του κορονοϊού, κάτι ξεκίνησε να κινείται εκ νέου στα ελληνοτουρκικά, αν και ποτέ στην πραγματικότητα δεν είχε σταματήσει…

Η νέα ένταση με φόντο τα σχέδια ενός απεγνωσμένου Ερντογάν, που βλέπει να παίζεται η παντοδυναμία του στα ζάρια, αφορά σε ενδεχόμενες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, αλλά και η τακτική της Ελλάδος στο διασυνδεόμενο με την αυξανόμενη ένταση προσφυγικό, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στην ατζέντα διπλωματών και στρατιωτικών, με την Ελλάδα να δείχνει για πρώτη φορά, μετά το περίφημο “Βυθίσατε το Χόρα” του Ανδρέα Παπανδρέου, τα δόντια της.

Η νέα αυτή ένταση με τις επιδιωκόμενες από την Άγκυρα έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, σε πρώτο πλάνο, εμφανίζει αρκετό ενδιαφέρον από πλευράς τακτικής και των δύο πλευρών: 

Εγείροντας τις παράλογες και παράνομες, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών που έχουν υπογραφεί, αξιώσεις της, η Τουρκία παραπέμπει στη συμφωνία-παρωδία που υπεγράφη από Ερντογάν και Σάρατζ… όπου οι δυο τους μοίρασαν μεταξύ τους μια θαλάσσια περιοχή κάτι σαν θαλάσσιο διάδρομο  μεταξύ των τουρκικών και των λιβυκών ακτών, αδιαφορώντας πλήρως για τα ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, που βρίσκονται εντός της συγκεκριμένης περιοχής. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία προσπαθεί να οικειοποιηθεί περιοχές που δεν της ανήκουν, και οι οποίες βάσει τους διεθνούς δικαίου της θάλασσας ανήκουν την Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 

Ολόκληρος ο πλανήτης συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρώντας ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία-παρωδία παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και στερείται κάθε νομιμότητος, βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδος.

Ο Ερντογάν όμως παρόλο που φοβάται τη δημιουργία έντασης και θερμού επεισοδίου στην περιοχή, δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να πτοείται και συνεχίζει ακάθεκτος το παιχνίδι του, ακροβατώντας μεταξύ πολλαπλών μετώπων. Ήδη εδώ και κάποιους μήνες, προανήγγειλε πως η Τουρκία θα ξεκινήσει τις έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έτσι λοιπόν οριοθετώντας 24 οικόπεδα και παραχωρώντας  άδεια στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων  η Τουρκία του Ερντογάν προωθεί τα αίολα σχέδιά της, αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες συνέπειες.

Η Ελλάδα έχοντας καταστήσει σαφές στην Τουρκία ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της και πως δεν θα διστάσει σε καμία περίπτωση να δείξει τα δόντια της, διεμήνυσε πως θα υπερασπιστεί με κάθε κόστος, ακόμα και αν αναγκαστεί να βυθίσει τουρκικά πλοία, σε περίπτωση που παραβιάσουν τον Εθνικό της χώρο και αμφισβητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα, αναμένει με ενδιαφέρον της κινήσεις της γείτονος.

Απ’ ότι  διαφαίνεται, θα υπάρξει κλιμάκωση της μέχρι τώρα θεωρητικής σύγκρουσης εάν και εφ’ όσον η Τουρκία τολμήσει να εμφανιστεί στις Ελληνικές  θαλάσσιες περιοχές με ερευνητικά ή/και πολεμικά πλοία και η Ελλάδα το χρωστά στην ιστορία της, να δείξει τα δόντια της στην πράξη, προχωρώντας αποφασιστικά στο επόμενο βήμα με κάθε κόστος… Το αστείο πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

Στο άλλο μέτωπο, η Ελλάδα έχει ήδη μεταφέρει χιλιάδες πρόσφυγες και λαθρομετανάστες στην ηπειρωτική χώρα και οι υπερπλήρες καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να αδειάζουν, ενώ στα σύνορα, ελάχιστοι είναι πλέον οι νεοεισελθόντες. Είναι μια αναγκαία και έξυπνη κίνηση της Ελλάδος, να περιορίσει τους “αγνώστων διαθέσεων” λαθρομετανάστες, και τους ελάχιστους πραγματικούς πρόσφυγες σε κλειστές δομές μακριά από τα νησιά  -οι καιροί είμαι περίεργοι.

Βέβαια, είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως οι καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά αδειάζουν κυρίως λόγω των κλειστών συνόρων, απ’ όπου εισέρχονται πλέον όλο και λιγότεροι ακάλεστοι αλλοδαποί εξ Ανατολών στην Ελλάδα και ως εκ τούτου στην Ευρώπη. 

Εδώ και κάμποσους μήνες,  η Ελλάδα παρακολουθεί δυναμικά και αποφασιστικά τα θαλάσσια σύνορά της και αρκετοί επίδοξοι εισβολείς το έχουν ήδη νιώσει στο πετσί τους  -η παρακολούθηση των συνόρων είναι πλέον καθαρά επιθετική και χιλιάδες λαθρομετανάστες έχουν μέχρι σήμερα  βίαια απωθηθεί πίσω στην Τουρκία. 

Όσο και αν η Τουρκία, ο Ερντογάν και οι λοιποί λαθρολάγνοι επιχειρηματίες, που φορούν τις προβιές των αλληλέγγυων που θησαυρίζουν στην πλάτη δυστυχισμένων ανθρώπων που αναζητούν απεγνωσμένα ένα καλύτερο “αύριο”, σκούζουν και ωρύονται περί παρανόμων δήθεν “pushbacks”, η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο εθνικό της δικαίωμα να ελίσσεται μεταξύ “δυναμικής” και “επιθετικής” παρακολούθησης.

Ο χρόνος θα δείξει πότε η ρημαγμένη οικονομικά Τουρκία, με το μισό της στράτευμα πίσω από τα σίδερα, θα κάνει το μοιραίο λάθος που θα την αποτελειώσει οριστικά … με τις ευχές των Ελλήνων να τη συνοδεύουν!

*Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

email: [email protected]Twitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube