Weather Icon

Η ΕΚΤ “αυξάνει” το μαξιλάρι της Ελλάδας στα 57-60 δισ. ευρώ

Η ΕΚΤ “αυξάνει” το μαξιλάρι της Ελλάδας στα 57-60 δισ. ευρώ

Του Γ. Αγγέλη

Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP στο 1,350 τρισ. ευρώ, “παρασύρει” με πολύ θετικό τρόπο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Την καθιστά δε μοναδική περίπτωση στην Ευρωζώνη, καθώς ο όγκος των κεφαλαίων που η ΕΚΤ διαθέτει με βάση το αναλογικό ποσοστό της χώρας στις αγορές του PEPP σχεδόν καλύπτει το σύνολο των διαθέσιμων σήμερα στην αγορά ελληνικών ομολόγων(!). 

Οι δυνάμει αγορές της ΕΚΤ σε ελληνικά ομόλογα μέσω του νέου PEPP μπορούν να φθάσουν τα 27 δισ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. Και οι διαθέσιμοι στην δευτερογενή αγορά τίτλοι είναι περί τα 35 δισ. ευρώ, από τα οποία όμως τα μισά και πλέον βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια τραπεζών και φορέων που τα χρειάζονται ως εγγυήσεις για απορρόφηση ρευστότητας από την ΕΚΤ. 

Με άλλα λόγια μένουν μόλις 15 περίπου δισ. ευρώ σε ομόλογα διαθέσιμα στη δευτερογενή αγορά και η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει μέσω PEPP το τελευταίο δίμηνο 4,6 δισ. ευρώ. Ίσως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει πιο “σπάνιο” χαρτί στην αγορά από το ελληνικό κρατικό χρέος, το οποίο επειδη εξακολουθεί να δίνει αποδόσεις πάνω από το 1% ενώ ταυτόχρονα είναι “απορροφήσιμο” στο υπερδιπλάσιο από τα διαθέσιμα στην αγορά από την ΕΚΤ, συνεχίζει να “εκδίδεται” από το ελληνικό δημόσιο με …το σταγονόμετρο. 

Είναι προφανές οτι ο ΟΔΔΗΧ πιέζεται από τις αγορές υπό τις συνθήκες αυτές να εκδόσει νέο χρέος (πιθανώς δεκαετές) παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει προς το παρόν άμεση ανάγκη, πέρα από αυτή που προκύπτει -λόγω συγκυρίας- και αφορά στη διατήρηση του ήδη υπάρχοντος μνημονιακού “μαξιλαριού” των 30-32 δισ. ευρώ. 

Συνολικά δηλαδή, το “μαξιλάρι” των διαθέσιμων 30-32 δισ. ευρώ μετά την απόφαση της ΕΚΤ προσαυξάνεται εν δυνάμει από την ποσόστωση των αγορών του PEPP, που για την Ελλάδα είναι κατ’ αρχήν 27 περίπου δισ. ευρώ, αλλά όπως αποδεικνύει η περίπτωση της Ιταλίας μπορεί να ξεπεράσει την “κλείδα” του 2,46% των συνολικών αγορών που αφορά την Ελλάδα. 

Αποτέλεσμα αυτού είναι η διολίσθηση τόσο των αποδόσεων του δεκαετούς κάτω από το 1,40% σε χρόνο μηδέν μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, όσο και η περεταίρω μείωσή τους κάτω από το επίπεδο αυτό με την νέα έκδοση δεκαετούς ή άλλης διάρκειας ομολόγου. Το γεγονός μάλιστα οτι το PEPP όπως ανακοινώθηκε θα επανεπενδύει το 2021 και 2022 τα κεφάλαιά του διαρκώς, αυξάνει την πίεση για διολίσθηση αποδόσεων και spreads. 

Τα κακά νέα βέβαια είναι ότι πίσω από την ομοβροντία της ΕΚΤ την Πέμπτη με αύξηση του PEPP κατα 100 δισ. ευρώ περισσότερο από όσο ανέμεναν οι αγορές, βρίσκονται τα πολύ άσχημα προσωρινά στοιχεία για την βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου. Η ΕΚΤ μετά την ενημέρωσή της για τα στοιχεία αυτά, αποφάσισε ομόφωνα, ξεπερνώντας τις μέχρι την στιγμή εκείνη διαφορές, να υπερβεί τις προσδοκίες των αγορών λειτουργώντας προληπτικά, για να αποφύγει κατά το δυνατόν το σοκ στις αγορές και στην οικονομία, όταν δημοσιοποιηθούν τα μεγέθη αυτά.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube