REAL TIME |

Weather Icon
Αίγυπτος , ΟΗΕ 20 Ιουνίου 2020

Η Αίγυπτος καλεί τον ΟΗΕ να παρέμβει στο θέμα του Φράγματος της Αιθιοπίας

Η Αίγυπτος καλεί τον ΟΗΕ να παρέμβει στο θέμα του Φράγματος της Αιθιοπίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε η Αίγυπτος να παρέμβει για να βρεθεί μία επίλυση στο θέμα του Φράγματος της Αιθιοπίας.

Βασιζόμενη στο άρθρο 35 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιτρέπει στα κράτη-μέλη να ειδοποιούν το Συμβούλιο για οποιαδήποτε κρίση που θα μπορούσε να απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια και την ειρήνη, η Αίγυπτος ζητά την παρέμβαση του ΣΑ του ΟΗΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών εμπλεκομένων κρατών, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και του Σουδάν, έτσι ώστε καλή τη πίστει να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που έχουν λάβει βάσει του διεθνούς δικαίου για να επιτύχουν μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση και να μην ληφθούν μονομερή μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας.

Όπως τονίζεται σε επίσημη ανακοίνωση, «όλες αυτές οι προσπάθειες (σ.σ. για την επίτευξη λύσης) σταμάτησαν λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την πλευρά της Αιθιοπίας και της επιμονής της να συνεχίσει να γεμίζει μονομερώς το φράγμα, παραβιάζοντας τη συμφωνία διακήρυξης αρχών που υπογράφηκε από τις τρεις χώρες στις 23 Μαρτίου 2015».

Τέλος, «η Αίγυπτος επιβεβαιώνει εκ νέου την επιθυμία της να καταλήξει σε συμφωνία που να συμπεριλαμβάνει τα συμφέροντα των τριών χωρών. (…) Και δεδομένου ότι το νερό του Νείλου αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα για τον αιγυπτιακό λαό, η Αίγυπτος ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να αναλάβει τις ευθύνες του για την αποφυγή κάθε είδους έντασης και τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube