Weather Icon
Γενικά θέματα 30 Ιουνίου 2020

Η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής

Η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής

Σήμερα επέλεξα να αφιερώσω το κείμενό μου όχι σε κάποιο πολιτικό θέμα, ως συνήθως, αλλά για να προβάλω αυτούς τους μικρούς και μεγάλους ήρωες ανθρωπισμού.

Τους οποίους είδαμε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και τους συγχαίρουμε για τις αποφάσεις και τους στόχους που έθεσαν. Υποδείγματα ψυχικής δύναμης, θέλησης και αυτοθυσίας. Είναι, όντως, ενέργειες που αξίζει να προβάλλονται, να γνωστοποιούνται ευρύτερα και να επαινούνται, γιατί δεν έχουν σύνορα.

ατά τη διάρκεια της πανδημίας είδαμε και ακούσαμε πολλές αξιέπαινες ενέργειες ευγνωμοσύνης προς το νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό νοσοκομείων που βρέθηκαν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης. Όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε πολλές χώρες του κόσμου που είχαν την ατυχία να τους προσβάλει ο θανατηφόρος κορωνοϊός Covid-19.

Το χειροκρότημα

Ένας άνθρωπος χρειάστηκε να το εισηγηθεί και υιοθετήθηκε παγκοσμίως. Να χειροκροτούμε κάθε Πέμπτη στις 8 το βράδυ, έξω από το κατώφλι του σπιτιού μας, εις ευγνωμοσύνη προς τα μέλη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όχι μόνο. Και το οποίο κράτησε 10 εβδομάδες.

Πέραν τούτου, όμως, κάποιοι άλλοι συνάνθρωποί μας, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, κάποιοι μάλιστα με σοβαρές ειδικές ανάγκες, ανέλαβαν και άλλες πρωτοβουλίες, για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που αφορούσαν κυρίως τα περιφερειακά κέντρα υγείας και διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Την αρχή, εξ όσων γνωρίζω, έκανε ο Captain Tom Moore, ο οποίος στις 6 Απριλίου 2020, σε ηλικία 99 χρονών, ξεκίνησε να περπατά κάθε μέρα με τη βοήθεια υποστηρίγματος στην αυλή του σπιτιού του, με στόχο να εξασφαλίσει από δωρεές £1.000 λίρες μέχρι τα γενέθλιά του στις 30 Απριλίου. Με αποτέλεσμα, να εξασφαλίσει όχι £1.000, αλλά την ημέρα των γενεθλίων του ξεπέρασε κάθε προσδοκία εξασφαλίζοντας από το κοινό, και όχι μόνον εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά παγκοσμίως, το εκπληκτικό ποσό πέραν των £30 εκατομμυρίων (Τελικά εξασφάλισε το κορυφαίο ποσό των £32.796.436) !

Ο 100χρονος Captain Tom Moore είναι πρώην αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού, υπηρετήσας στις Ινδίες και Σουμάτρα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και όχι μόνο. Την προσπάθεια του Captain Tom Moore τίμησαν η Βασίλισσα και ο Πρωθυπουργός με τον τίτλο του “Sir”.

Moore wearing a blazer sporting his regimental badge, regimental tie and three medals

Η ενέργεια αυτή του Captain Tom Moore ενέπνευσε, όμως, πολλούς άλλους να τον μιμηθούν, ανεξάρτητα από τις ταλαιπωρίες που συνεπαγόταν και η δική τους προσπάθεια.

Ο 6χρονος Frank Mills, από το Bristol, με spina bifida

Ο 6χρονος Frank Mills, μόλις πριν από σχεδόν 20 μήνες είχε αρχίσει, με μεγάλη δυσκολία, να κάνει κάποια βήματα πριν από την απόφασή του να προσφέρει.

Παρόλα αυτά, εμπνευσμένος από τον Captain Moore, ξεκίνησε και εκείνος τη δική τη επώδυνη προσφορά να περπατά έξω από το σπίτι του με το δικό του υποστήριγμα, με στόχο να εξασφαλίσει χρηματική βοήθεια για το δικό του ίδρυμα προτίμησης.

Με αποτέλεσμα, ο μικρός Frank να εξασφαλίσει το ποσό των £35.000 από τις προσφορές του κόσμου.

https://ichef.bbci.co.uk/images/ic/720×405/p08b051x.jpg(Φώτο Janet Mills από την ιστοσελίδα του BBC)

«Ο κόσμος υπήρξε τόσο γενναιόδωρος, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που όλοι παλεύουν οικονομικά. Αυτό αποκαθιστά την πίστη σου στην ανθρωπότητα», είπε ο πατέρας του (Tony Mills).

https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-bristol-52354837

O 8χρονος Jayden Henderson

Και υπήρξε και άλλος μικρός «εθελοντής», και πάλιν παιδάκι με ειδικές ανάγκες, ο 8χρονος Jayden Henderson από το Norfolk. O Jayden Henderson είχε κάνει τα πρώτα του βήματα μόλις πριν από τρεις μήνες, όταν ξεκίνησε και ο ίδιος τη δική του προσφορά τον Μάιο του 2020. Το παιδάκι υποφέρει από νευρολογική πάθηση και υπερτονία. Η μητέρα του είπε ότι η ίδια, η οποία είναι η νοσηλεύτρια του μικρού, εμπνεύστηκε εν μέρει από τον Captain Moore και ήθελε να δώσει πίσω κάτι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που βοήθησε τον γιο της. Αρχικά στόχευαν για £500 στις 4 Μαΐου όταν ξεκίνησαν την προσπάθεια, αλλά μέχρι τις 12 Μαΐου εξασφάλισαν πέραν των £1.700.

Η 10χρονη Maisie Catt

Έχουμε και την προσφορά της 10χρονης με ειδικές ανάγκες, Maisie Catt, από το Mirfield, η οποία επίσης εμπνεύστηκε από την προσπάθεια του Captain Tom Moore και έβαλε στόχο και εκείνη να εξασφαλίσει £260, περπατώντας 26 μίλια στον κήπο του σπιτιού της. Τελικά κατάφερε και εξασφάλισε το ποσό των £10.000 για το ίδρυμα LimbPower – μια φιλανθρωπική οργάνωση που την βοήθησε και την υποστήριξε και υποστηρίζει όλα τα χρόνια της ζωής της.

Το τι κάνει ιδιαίτερη την προσφορά της Maisie Catt, όμως, είναι το γεγονός ότι το κοριτσάκι, όταν ήταν μωρό, προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα, με αποτέλεσμα να τις ακρωτηριάσουν αμφότερα τα πόδια για να σωθεί, καθώς η μηνιγγίτιδα τής προκάλεσε σηψαιμία που της δηλητηρίαζε το αίμα.

«Το κίνητρό μου να βοηθήσω την LimbPower είναι, επειδή με βοήθησαν πάρα πολύ, να συμβάλω κι εγώ στη συνολική προσπάθεια. Ήταν δύσκολο για μένα, αλλά, γνωρίζοντας ότι κι εγώ θα βοηθήσω κάποιον άλλο, κοιμάμαι ήσυχη», δήλωσε η 10χρονη Maisie μετά τη δεκαήμερη προσπάθειά της.

Τόσο οι γονείς της, όσο και ο αδελφός της δήλωσαν έντονα υπερήφανοι για τη Maisie και όλα όσα κατάφερε, για να βοηθήσει και άλλα παιδιά με ακρωτηριάσεις.

Ο 9χρονος Tobias Weller

Ο 9χρονος Tobias Weller από το Sheffield είναι ακόμα ένα νεαρό αγόρι με ειδικές ανάγκες, το οποίο υποφέρει από cerebral palsy και περπατά με τη βοήθεια υποστηρίγματος.

Και, όμως, ενθαρρυμένος και αυτός από τον Captain Moore και οπλισμένος με αισιοδοξία και θέληση, έβαλε σκοπό του να περπατήσει στο κατώφλι του σπιτιού του 26 μίλια για να εξασφαλίσει £10.000 για τις δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστηρίζει, το Sheffield Children’s Hospital (Νοσοκομείο Παίδων στο Sheffield) και το σχολείο του το Paces School. Ο μικρός Tobias Weller τελικά και εν μέσω (όπως και οι άλλοι) lockdown εξασφάλισε με την μαραθώνια προσπάθειά του £100.000.

Υπήρξαν και άλλοι που μιμήθηκαν τον Captain Moore, όπως ο Ουαλός συνταξιούχος αγρότης Rhythwyn Evans, και ο Joseph Ashitey Hammond, 95 ετών, βετεράνος του στρατού, ο οποίος εξασφάλισε £28.000 για τους βετεράνους και νοσηλευτές της πανδημίας στην Αφρική, και ο οποίος, εντός Ιουνίου 2020, θα τιμηθεί από τη Βασίλισσα με το Commonwealth Points of Light award.

Ο 8χρονος Lucas Tuck, από το Peterborough, που ήταν τόσο ευχαριστημένος από το προσωπικό που έσωσε τη γιαγιά του, Patricia Lenton, πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει από τους συμμαθητές του στο σχολείο του, το Hargate Primary School, να προσφέρουν από £1 για να ντυθούν ως γιατροί, νοσοκόμοι, αστυνομικοί και πυροσβέστες για μια μέρα. Με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει το ποσό των £800, το οποίο παρέδωσε στο Νοσοκομείο Peterborough City Hospital.

«Δεν υπάρχουν πολλά παιδιά που μπορούν να πουν ότι κατάφεραν να εξασφαλίσουν πάνω από £700 για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Είναι ένα θαυμάσιο κατόρθωμα και είμαστε ευγνώμονες στον Lucas… Τα λεφτά θα πάνε για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στο νοσοκομείο για τους ασθενείς και τους συγγενείς των», δήλωσε ο γιατρός Hardy παραλαμβάνοντας την επιταγή.

Η Margaret Payne από τη Σκωτία

Τέλος, έχω επιλέξει να κλείσω με τη δοκιμασία/προσφορά της μεγάλης γιαγιάς από τη Σκωτία, Margaret Payne, ηλικίας 90 χρονών. Η οποία κατάφερε, ανεβοκατεβαίνοντας τη σκάλα του σπιτιού της, να εξασφαλίσει από δωρεές, μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο αυτό (22.6.2020), το ποσό των £419.000.

Σήμερα, επέλεξα να αφιερώσω το κείμενό μου όχι σε κάποιο πολιτικό θέμα, ως συνήθως, αλλά για να προβάλω αυτούς τους μικρούς και μεγάλους ήρωες ανθρωπισμού. Τους οποίους είδαμε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και τους συγχαίρουμε για τις αποφάσεις και τους στόχους που έθεσαν. Υποδείγματα ψυχικής δύναμης, θέλησης και αυτοθυσίας. Είναι, όντως, ενέργειες που αξίζει να προβάλλονται, να γνωστοποιούνται ευρύτερα και να επαινούνται, γιατί δεν έχουν σύνορα.

Και ενόσω υπάρχουν ακόμα τέτοιοι συνάνθρωποί μας, μικροί και μεγάλοι, με τέτοια μεγάλη ψυχή, ανθρωπισμό και θέληση, που αγγίζουν καρδιές, και άλλοι τόσοι που τους υποστηρίζουν, ίσως να υπάρχει ακόμα ελπίδα.

Σ’ αυτόν τον επικίνδυνο κόσμο που φθάσαμε να ζούμε σήμερα, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και εγγόνια μας…

  • Ερευνήτρια/Δημοσιογράφος, Λονδίνο

Πηγή: Αγορά-Διάλογος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube