Weather Icon

Η διαχείριση του Μεταναστευτικού και οι ευθύνες της Ε.Ε.

Η διαχείριση του Μεταναστευτικού και οι ευθύνες της Ε.Ε.
ΤΟ Μεταναστευτικό έχει πολλές παραμέτρους και προφανώς δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί συνολικά. Άλλωστε υπάρχουν και διαφορετικές κατηγορίες μεταναστών (νόμιμοι, παράνομοι, πρόσφυγες, αιτητές πολιτικού ασύλου) και κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε διάφορες συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα από αφορμή και τα όσα καταγγέλθηκαν στο κέντρο Πουρνάρα για παρενόχληση ανηλίκων αλλά και σε σχέση με τα αιματηρά επεισόδια στην Παλιά Λευκωσία.
ΕΙΝΑΙ ενδεικτικό των όσων διαδραματίζονται και τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας («Φιλελεύθερος» 24.6.2020).  Γίνεται, όπως συναφώς αναφέρθηκε, διακίνηση ανθρώπων με €4.000 – €7.000 ανά κεφαλή από βαποράκια ατζέντηδων. Γίνεται εν πολλοίς εμπόριο ανθρώπινων ψυχών. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες. Θα πρέπει, όμως, να επικεντρωθούμε στην περίπτωση της χώρας μας. Παρακολουθούμε την ανομία να διογκώνεται καθώς υπάρχει μια προσπάθεια ελέγχου της διακίνησης από διάφορες ομάδες αλλοδαπών. Στα πιο πάνω, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του«Φ»,  πρέπει να προστεθούν τα συμφέροντα ντόπιων μεσαζόντων και δικηγόρων οι οποίοι διαχειρίζονται χιλιάδες αιτήσεις αλλοδαπών χωρίς αποδείξεις, κάτι το οποίο ίσως παραπέμπει και σε φοροδιαφυγή. Στην Παλιά Λευκωσία, προφανώς και σε άλλες πόλεις, πολλά σπίτια ή και τρώγλες γέμισαν από αλλοδαπούς οι οποίοι ζουν στοιβαγμένοι (σε κάποιες περιπτώσεις κατά δεκάδες) σε σπίτια ή διαμερίσματα καταβάλλοντας ενοίκιο μεταξύ €100-€150 έκαστος.
ΟΙ εικόνες στο κέντρο Πουρνάρα είναι ξεκάθαρες. Άνθρωποι πίσω από τα κάγκελα σε όχι και τόσο καλές συνθήκες. Είναι σαφές πως δεν είναι δυνατόν άνθρωποι να ζουν σε αυτές τις συνθήκες. Γι’ αυτό και το κράτος θα πρέπει να σπεύσει να προβεί σε κινήσεις βελτίωσης. Την ίδια ώρα, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να διερευνηθούν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων στο κέντρο. Πρόκειται για ανεπίτρεπτες ενέργειες και πρέπει να τιμωρηθούν οι δράστες. 
ΟΣΟΝ αφορά στις δικές μας ευθύνες ως κράτος, θεωρούμε πως πρέπει να γίνουν πολλά για διορθωθούν στρεβλώσεις. Πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που θα βελτιώσουν την κατάσταση. Την ίδια ώρα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ζητήσει την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μεταναστευτικό. Παρεμβάσεις, εκκλήσεις, αλληλογραφία. Κι όλα αυτά για να δοθεί βοήθεια για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Θα πρέπει η Κύπρος να σταματήσει να υφίσταται το τρομερά δυσανάλογο βάρος και να υπάρξει ένα πρόγραμμα μεταεγκατάστασης και σε άλλες χώρες. Να μεταφερθούν μετανάστες σε άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης. Αυτή είναι μια από τις λύσεις για να διευκολυνθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Το θέμα επείγει και πρέπει να βρεθούν λύσεις. Η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να δώσει διεξόδους. Θα πρέπει να δούμε πόσο θα πραγματωθεί αυτή η αλληλεγγύη που και εμείς επιζητούμε, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι είναι ένας από τους πυρήνες της.
ΕΙΜΑΣΤΕ της άποψης πως η Κύπρος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ε.Ε. με διαφορετικό τρόπο και με προσέγγιση από τις υπόλοιπες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη της τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη χώρα αυτή. Το γεγονός ότι τμήμα της χώρας είναι υπό κατοχή, υπό την κατοχή της Τουρκίας, δημιουργεί μια κατάσταση που δεν επιτρέπει να ελέγξουμε τα βόρειά μας σύνορα και δεν μπορεί να περιπολήσει η Frontex όπως σε άλλες χώρες. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία διοχετεύει από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές μετανάστες.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube