Weather Icon
Λατινική Αμερική 13 Ιουνίου 2020

Η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου έχει μείνει πια με μόνο μια εξέδρα

Η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου έχει μείνει πια με μόνο μια εξέδρα

Μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των εξεδρών παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα είχε κατρακυλήσει σε μόλις δύο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Baker Hughes, με την παραγωγή να μειώνεται κατά 16% στα 645.700 βαρέλια την ημέρα, αναφέρει το oilprice.com επικαλούμενο δημοσίευμα του Bloomberg.

Από τις δύο ενεργές εξέδρες στη Βενεζουέλα τον προηγούμενο μήνα, η μία βρίσκεται σε πεδίο κοιτασμάτων πετρελαίου και η άλλη πραγματοποιεί εξόρυξη φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι εξέδρες αυτές είναι στην ζώνη πετρελαίου Orinoco, όπου η κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας, η PDVSA λειτουργεί σε σχήματα κοινοπραξιών με ξένες εταιρείες, όπως αναφέρουν πηγές στο Bloomberg.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλα ήδη κατέρρεε ακόμα και πριν την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου και την πανδημία, καθώς οι ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ ασκούσαν μεγάλη πίεση στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο και στις πηγές εσόδων του. Τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι το μόνο σκληρό νόμισμα που μπορεί να βρει το καθεστώς και σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ προσπαθούν να πλήξουν όσο το δυνατό περισσότερο την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Παράλληλα, η PDVSA έχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει επενδύσει στην επισκευή και συντήρηση των υποδομών της για πολλά χρόνια.

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και η πανδημία ενέτειναν περαιτέρω την κρίση στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, αναγκάζοντας την PDVSA να ξεκινήσει να κλείνει γεωτρήσεις καθώς οι διεθνείς πελάτες της μειώνονταν, αναφέρει το Bloomberg.

Τον Μάρτιο, η Βενεζουέλα είχε 25 λειτουργικές εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes.

Η Βενεζουέλα κατάφερε πάντως να μετριάσει το πρόβλημα με την έλλειψη καυσίμων, μετά τη μεταφορά βενζίνης και άλλων προϊόντων διύλισης από ιρανικά τάνκερ στη χώρα, περιφρονώντας ανοικτά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το καθεστώς Μαδούρο είχε προσπαθήσει να μετριάσει την έλλειψη καυσίμων στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως, ωστόσο ένα νέο σχήμα επιδοτούμενης βενζίνης δεν κατάφερε να τερματίσει τις μεγάλες ουρές που σχηματίζουν οι απλοί πολίτες της Βενεζουέλας για να γεμίσουν τα αυτοκίνητα τους με βενζίνη.

capital.gr

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube