Weather Icon
Γερμανία , ΗΠΑ 23 Ιουνίου 2020

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία θα πλήξει την ίδια την Αμερική

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία θα πλήξει την ίδια την Αμερική

Της Judy Dempsey

Η αμερικανική στρατιωτική βάση στη Στουτγκάρδη καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση. Βρίσκεται στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης -τον οικονομικό οίκο της Γερμανίας-, και είναι κρίσιμη για τη στρατηγική και παγκόσμια εμβέλεια του Πενταγώνου.

Και αυτό διότι η Στουτγκάρδη είναι η έδρα της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ. Από εκεί, συντονίζει τις στρατιωτικές δυνάμεις του Πενταγώνου σε 51 χώρες του ΝΑΤΟ και εκτός αυτού.

Σαν να μην ήταν αρκετό, υπό τη διοίκηση αυτή, εκτός από τον Αμερικανικό Στρατό στην Ευρώπη, είναι η αμερικανική αεροπορική δύναμη στην Ευρώπη και οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις της Ευρώπης και της Αφρικής. Και όμως στο Ramstein, άλλη μια μεγάλη αμερικανική βάση στη Γερμανία, η Στουτγκάρδη παρέχει εξαιρετικά σημαντικές εγκαταστάσεις logistics και εκπαίδευσης για τις επιχειρήσεις της Αμερικής σε Αφρική, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Επομένως, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος DOnald Trump ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να αποσύρει 10.000 στρατεύματα από τη Γερμανία χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, έπιασε στον ύπνο το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών- για να μην αναφέρουμε τους Γερμανούς ομολόγους τους και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν ήταν ενημερωμένος για αυτή την απόφαση, όπως φάνηκε.

Αναμφίβολα, η Ρωσία θα χάρηκε με αυτές τις ειδήσεις καθώς η ανακοίνωση του trump είναι πιθανό να τροφοδοτήσει αντί-αμερικανικό και αντι-ΝΑΤΟϊκό αίσθημα στη Γερμανία. Το αντιπολιτευόμενο Αριστερό κόμμα έχει επανειλημμένως ζητήσει από τα Αμερικανικά στρατεύματα να φύγουν από τη Γερμανία.

Αλλά οι σύμμαχοι της Αμερικής στην Ευρώπη και στην Αφρική θα πρέπει να ανησυχούν. Το να χρησιμοποιεί τις αποχωρήσεις στρατού από το εξωτερικό για να κερδίσει πολιτικούς πόντους στο εσωτερικό πλήττει τα στρατηγικά και παγκόσμια συμφέροντα της Αμερικής. Επίσης έχει τη δυναμική να αποδυναμώσει την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ.

Σε μια πρωτοφανή, καταδικαστική δήλωση με άμεσο αποδέκτη τη Γερμανία, ο Trump δήλωσε πως η χώρα ήταν παραβατική.

“Εμείς προστατεύουμε τη Γερμανία και αυτοί είναι παραβατικοί. Αυτό δεν έχει νόημα”, δήλωσε στον Λευκό Οίκο. “Πρόκειται να φέρουμε πίσω 25.000 στρατιώτες”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη στρατού έρχεται με μεγάλο κόστος για τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η Γερμανία ήταν μία από τις χώρες που δεν είχαν καταβάλει τα τέλη που έπρεπε στο ΝΑΤΟ, κυρίως το ότι δεν ξόδεψε το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Την τελευταία φορά που δημοσιεύθηκαν τα στατιστικά για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΑΤΟ, 18 άλλες χώρες του Οργανισμού δεν είχαν πετύχει αυτό τον στόχο, ο οποίος συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία το 2014.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι είναι πλέον εξοικειωμένοι με τις επιθέσεις του Trump εναντίον της χώρας τους. Δεν απαντούν σε αυτή την πρόκληση. Όταν ρωτήθηκε προσφάτως η Καγκελάριος Merkel για τη σχέση της με τον Trump -όχι ότι υπάρχει κάποιου είδους χημεία μεταξύ τους- απάντησε διπλωματικά ότι πρέπει να έρχεται σε επαφή με κάθε Αμερικανό πρόεδρο.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Annegret Kramp-Karrenbauer, η οποία είναι γνωστό ότι δεν μασάει τα λόγια της, δήλωσε ότι “το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας εμπορικός οργανισμός, και η ασφάλεια δεν είναι εμπόρευμα”.

“Το ΝΑΤΟ βασίζεται στην αλληλεγγύη, στην εμπιστοσύνη. Και βασίζεται στις κοινές αξίες και στα κοινά συμφέροντα”, δήλωσε σε ακροατήριο στο Konrad Adenauer Stiftung. Παραδέχτηκε ότι ήταν μια περίοδος έντασης για τις σχέσης Γερμανίας-ΗΠΑ. Το έθεσε ήπια.

Το τελευταίο χτύπημα του Trump έναντι της Γερμανίας, συνδέεται με την ακλόνητη υποστήριξη της Merkel στον Nord Stream 2. Αυτός ο αγωγός αερίου θα φέρνει αέριο απευθείας από τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία. Επίσης θα καταστήσει τη Γερμανία ακόμη πιο εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο. Ο Trump έχει λάβει διπλή στήριξη για να επιβάλει αμερικανικές κυρώσεις σε αυτές τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο project, του οποίου είναι επικεφαλής ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός, Gazprom.

Αναμφίβολα, θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη από την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής για το ότι ασκεί κριτική στον Nord Stream 2. Αλλά η σύνδεση της ασφάλειας, σε αυτή την περίπτωση η μείωση των στρατευμάτων, με τα γερμανικά εμπορικά θέματα δεν είναι προς το συμφέρον οποιασδήποτε χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Η Emily Haber, πρέσβης της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, το έθεσε με σαφήνεια όταν ερωτήθηκε για τη μείωση των στρατευμάτων κατά τη διάρκεια μιας virtual συζήτησης που φιλοξενήθηκε από το Council on Foreign Relations: “Τα αμερικανικά στρατεύματα, δεν είναι εδώ για να προστατεύουν τη Γερμανία. Είναι εδώ για να προστατεύουν την διατλαντική ασφάλεια. Είναι επίσης εδώ να να προβάλλουν την αμερικανική δύναμη στην Αφρική και στην Ασία”, δήλωσε.

Η στρατιωτική βάση στη Στουτγκάρδη για παράδειγμα, παρέχει στήριξη στα αμερικανικά στρατεύματα στη Νιγηρία και στις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Μάλι.

Πραγματικά, το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να έχει αξιοποιήσει την ευκαιρία για να διασαφηνίσει τον ρόλο των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Δεν αφορά μόνο στο η Αμερική να υπερασπίζεται την Ευρώπη. Αφορά στο η Ευρώπη να παρέχει υποδομές για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, κυρίως η Πολωνία, θα προσπαθήσουν να κερδίσουν από τυχόν μειώσεις στη Γερμανία. Η ελπίδα του κυβερνώντος κυβερνών κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη είναι ότι οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν κάποια από τα στρατεύματα τους στην Πολωνία. Αλλά η Πολωνία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τις βάσεις της Στουτγκάρδης και του Ramstein. Αυτές έχουν εξελιχθεί όλα αυτά τα χρόνια ως κρίσιμοι στρατηγικοί κόμβοι για το Πεντάγωνο.

Η Γερμανία και οι σύμμαχοι της στο ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να επιλέξουν να αγνοήσουν τις απειλές του Trump μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020, με την ελπίδα αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο. Αλλά δεν είναι ώρα για στοιχήματα. ούτε, όταν πρόκειται για στρατιωτικά θέματα, είναι ώρα τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να στραφούν εναντίον του Trump. Δεν έχουν τη μόχλευση.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/82099

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube