Weather Icon
Αίγυπτος , Λιβύη , Τουρκία 22 Ιουνίου 2020

Hamide Yiğit: Ο Ερντογάν θα χάσει, αν συγκρουστεί με την Αίγυπτο στη Λιβύη

Hamide Yiğit: Ο Ερντογάν θα χάσει, αν συγκρουστεί με την Αίγυπτο στη Λιβύη

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης μεταξύ Αιγύπτου-Τουρκίας, μίλησε στην εκπομπή “Sıcak Takip” στο ahvalnews.com  η εκπαιδευτικός και ερευνητής Hamide Yiğit, που παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη Συρία, τη Λιβύη και στον Αραβικό Κόσμο.

Η Hamide Yiğit ανέφερε συνοπτικά τα εξής:

Hamide Yiğit

Ενώ συνεχίζονται οι κινήσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, η ένταση έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τις προετοιμασίες της Τουρκίας να διεξάγει επιχείρηση κατάληψης της στρατηγικής σημασίας πόλης Σύρτη και των πετρελαιοφόρων περιοχών της Τζούφρα.

Αυτή η στάση της Τουρκίας ανάγκασε τους Ρώσους υπουργούς να ακυρώσουν το ταξίδι τους στην Άγκυρα, ενώ ακολούθησε η σκληρή αντίδραση της Αιγύπτου.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel-Fattah El-Sisi, δήλωσε ότι ο στρατός της Αιγύπτου είναι έτοιμος να επέμβει στη Λιβύη και ότι η επέμβαση αυτή θα γίνει με όλους τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας.

Ο Σίσι κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τον Αραβικό Σύνδεσμο, χωρίς να στείλει πρόσκληση στον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης, Mustafa El Sarrac.

Ο Σίσι τόνισε ότι είναι νόμιμη η επέμβαση στη Λιβύη, επικαλούμενος το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας της χώρας του που πηγάζει από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, η οποία απειλείται από τις εξελίξεις, ενώ διευκρίνησε ότι η επέμβαση θα γίνει μετά την έκκληση που έκανε προς την Αίγυπτο ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, που εδρεύει στο Τομπρούκ.

Όσον αφορά την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσειευθέως, ο Σίσι την κατηγόρησε ότι παραβιάζει την κυριαρχία αραβικών χωρών, όπως η Συρία, το Ιράκ και η Λιβύη και ότι θέτει σε κινδυνο την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Επίσης την κατηόρησε ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες.

Τέλος, η Χαμιντέ Γιγίτ, αφού αναφέρθηκε στη δήλωση του Σίσι ότι η “Σύρτη και η Αλ Τζούφρα είναι οι κόκκινες γραμμές” για την Αίγυπτο, σημείωσε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης στη Λιβύη της Αιγύπτου και της Τουρκίας, ο Ερντογάν θα χάσει, γιατί ο αιγυπτιακός στρατός έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα στην περιοχή, κυρίως λόγω εγγύτητας.

Πηγή: ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube