Weather Icon
Ισλάμ , Τουρκία 28 Ιουνίου 2020

H ατζέντα του Ερντογάν: Νεο-οθωμανισμός ή παν-ισλαμισμός;

H ατζέντα του Ερντογάν: Νεο-οθωμανισμός ή παν-ισλαμισμός;

Της Lela Gilbert

Η αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα σε τουλάχιστον πέντε χώρες έχει γεμίσει τις διεθνείς ειδήσεις  τον μήνα του Ιουνίου 2020. Οι ειδήσεις αυτές επικεντρώνονται στις τελευταίες αμφισβητήσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι του Ισραήλ, της Λιβύη, του Ιράκ, της Συρία και της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί σε όσους από εμάς εστιάζουμε στη διεθνή θρησκευτική ελευθερία, ότι κάθε φορά που η Τουρκία κινείται στο διεθνές σύστημα, η θρησκευτική ελευθερία απομακρύνεται. Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ελευθερία λατρείας για οποιαδήποτε θρησκεία εάν δεν συμμορφώνεται με τις ισλαμικές πρακτικές της Τουρκίας.

Στο Ισραήλ, ένα άρθρο κυκλοφόρησε στις 15 Ιουνίου από το Κέντρο Δημοσίων Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ αναφέροντας ότι η Τουρκία εργάζεται ασταμάτητα για να αποκτήσει επιρροή στο Όρος του Ναού, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και στις γειτονιές της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο συγγραφέας Ναντάβ Σραγκάι επισημαίνει, “Κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, τουρκικές μη κερδοσκοπικές ενώσεις – και μερικές φορές η ίδια η τουρκική κυβέρνηση μέσω της κυβερνητικής υπηρεσίας βοήθειας TIKA [Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού] – έχουν διοχετεύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν ενισχύσει την επιρροή της Τουρκίας… “

Ο κατάλογος περιλαμβάνει το Όρος του Ναού.

Ο Σραγάι αναφέρει, “Σε πολλές από τις τοποθεσίες, η δραστηριότητα έχει γίνει σε συνεργασία με ακτιβιστές που συνδέονται ιδεολογικά με το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην ανατολική Ιερουσαλήμ… “
Οι ενημερωμένοι παρατηρητές γνωρίζουν ήδη τι σκέφτεται η Μουσουλμανική Αδελφότητα για τους Εβραίους και τον Ιουδαϊσμό – στο Όρος του Ναού αλλά και σε άλλα μέρη.

Στη Λιβύη, ο Σεθ Φράντζμαν ανέφερε στην Jerusalem Post στις 20 Ιουνίου ότι Αίγυπτος και Τουρκία ενδέχεται να έρθουν σε σύγκρουση λόγω της Τουρκικής επιθετικότητας στον συνεχιζόμενο Εμφύλιο Πόλεμο της Λιβύης. Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ρωσία, μαζί με άλλους, υποστηρίζουν τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ. Η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν την GNA.

Ο Φράντζμαν εξηγεί ότι η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη, “είναι μια χαλαρή συνομοσπονδία διαφορετικών ομάδων, μερικές από τις οποίες συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την τουρκική υποστήριξη”. Η GNA έχει επίσης τις ρίζες της στο κίνημα των Μουσουλμανικών Αδελφών.

Στο Ιράκ, η Τουρκία βομβάρδισε πρόσφατα το όρος Σιντζάρ, όπου αμέτρητοι πρόσφυγες Γιαζίντι έχουν βρει καταφύγιο. Στην εκπομπή Washington Watch του FRC, ο Μάικλ Ρούμπιν, μελετητής και ειδικός στη Μέση Ανατολή, εξήγησε ότι πρωταρχικός στόχος του Ερντογάν είναι η συνεχής εθνική κάθαρση των Κουρδικών ομάδων.

Ωστόσο, ο Rubin συνέχισε λέγοντας ότι πολλοί Γιαζίντι έχουν επιστρέψει για να ζήσουν στο όρος Sinjar, “…. οι πρόσφυγες, οι γυναίκες, τα κορίτσια που επέστρεψαν από τη Συρία, απελευθερώθηκαν από το ISIS. Προσπαθούν τώρα πολύ σκληρά για να φτιάξουν τη ζωή τους.

“Και δεν είναι σαφές γιατί οι Τούρκοι επιμένουν να τους βομβαρδίζουν. Υπονομεύει πραγματικά την ανοικοδόμηση της περιοχής και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν η Τουρκία διεξάγει επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επίσης είναι σαφές ότι δεν ακολουθεί μια μισαλλόδοξη θρησκευτική ατζέντα, δήλωσε ο Rubin.

Στη Συρία, ανέφερε το Κουρδικό Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον, «Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου του 2020, περίπου 20 διαφορετικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέγραψαν μια αναφορά για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα εγκλήματα που ασκούνται από τις πολλές τουρκικές πολιτοφυλακές στο Αφρίν της Συρίας και ζήτησαν διεθνή επέμβαση.

Είναι  ευρέως γνωστό ότι οι θρησκευτικές μειονότητες του Αφρίν έχουν κακοποιηθεί βίαια από τους Τούρκους και τις πολιτοφυλακές τους.

“Σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Τουρκίας”, ανέφερε το Παρατηρητήριο Γενοκτονίας μετά τη θανατηφόρα εισβολή, “πολίτες έχουν υποστεί φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διεπράχθησαν από τουρκικές δυνάμεις και τουρκικές υποστηριζόμενες πολιτοφυλακές. Κουρδικές πόλεις βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν… Εκατοντάδες πολίτες εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Οι Γυναίκες Κούρδισες και Γιαζίντι απήχθησαν και υποβλήθηκαν σε σεξουαλική δουλεία… “

Χιλιάδες Χριστιανοί εγκατέλειψαν την εισβολή του Αφρίν. Λίγοι παραμένουν στις περιοχές τους. Την τρέχουσα χρονική περίοδο οι μειονότητες στη Βορειοανατολική Συρία φοβούνται για άλλη μια φορά λόγω των τουρκικών απειλών.

Στην Ελλάδα, αραβικές ειδήσεις δημοσίευσαν στις 14 Ιουνίου, “Σε έναν κλιμακούμενο πόλεμο νεύρων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί, προκαλώντας φόβους για στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τόνισε πρόσφατα την «ετοιμότητα της χώρας για στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία».

Η Ελλάδα έχει διαμαρτυρηθεί για τις τουρκικές γεωτρήσεις σε περισσότερες από 20 περιοχές στη Μεσόγειο Θάλασσα, οι οποίες ισχυρίζεται πως αποτελούν δικό της έδαφος. Τις τελευταίες ημέρες έλαβε χώρα επίσης αντιπαράθεση μεταξύ ελληνικού ναυτικού πλοίου και τουρκικής στρατιωτικής συνοδείας. Ακόμη και φήμες για επικείμενη τουρκική εισβολή στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί, αν και ανεπιβεβαίωτες.

Όσο για την Ελλάδα, μια ιστορική έρευνα αποκαλύπτει εκτεταμένες τουρκικές δολοφονίες Ελλήνων και Ασσύριων Χριστιανων στις αρχές του 20ου αιώνα. Αν και ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι ασαφής, ορισμένες εκτιμήσεις θέτουν  τους νεκρούς σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Μέχρι και σήμερα, οι Ελληνορθόδοξες περιουσίες στην Τουρκία κατασχέθηκαν και βεβηλώνονται συνεχώς. Χριστιανοί πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ –Σύριοι, προτεστάντες και ορθόδοξοι– που κατέφυγαν στην Τουρκία λόγω ISIS έχουν στερηθεί την ικανότητά τους να συντηρούν τον εαυτό τους και δεν τολμούν να ασκήσουν την πίστη τους. Έχουν αναφερθεί αμέτρητες απαγωγές και δολοφονίες.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, η Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία συνέστησε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ “Να συμπεριλάβει την Τουρκία στην Ειδική Λίστα Παρακολούθησης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για συμμετοχή ή ανοχή σοβαρών παραβιάσεων της θρησκευτικής ελευθερίας σύμφωνα με το Νόμο για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία.

“… Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί συνέχισαν να διαδίδουν εκφράσεις αντισημιτισμού και ρητορικής μίσους, καθώς δεν σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια του έτους για την κατάργηση του νόμου περί βλασφημίας της Τουρκίας… Σε αρκετές περιπτώσεις το 2019, αρμενικοί, ασσύριοι και ελληνικοί θρησκευτικοί και πολιτιστικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων νεκροταφείων, αντιμετώπισαν σοβαρές ζημιές ή καταστροφές …», αναφέρεται στην έκθεση.

Η απερίσκεπτη, αδίστακτη εισβολή του Ερντογάν σε πολλές χώρες ταυτόχρονα πιστεύεται από κάποιους ότι αντικατοπτρίζει το όραμά του για μια ένδοξη, νεοοθωμανική αυτοκρατορία. Άλλοι μελετητές είναι περισσότερο διατεθειμένοι να δουν τα κίνητρά του ως αυστηρά θρησκευτικά, απαιτώντας παν-ισλαμική κατάκτηση. Σίγουρα τα δύο όνειρα δεν αλληλοαποκλείονται.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά –ακόμη και υπερβολικά– ανεκτική στις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ερντογάν. Ίσως ήρθε η ώρα για επαναξιολόγηση και αποκατάσταση μιας πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας. Πρέπει να αντικατοπτρίζει την αδιάκριτη δικαιοσύνη και ισότητα – συμπεριλαμβανομένων των ασυμβίβαστων απαιτήσεων για θρησκευτική ελευθερία για όλους.

Ο συγγραφέας είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας των θρησκευτικών διώξεων, ένας βραβευμένος συγγραφέας, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Οικογενειακών Ερευνών και  υπότροφος του Ινστιτούτου Hudson.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.jpost.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube