Weather Icon

Γιατί η Τουρκία είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας ναυτικής επιχείρησης μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ;

Γιατί η Τουρκία είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας ναυτικής επιχείρησης μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ;

ΤουLorne Cook

Η Τουρκία εμποδίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει σημαντική βοήθεια στο ΝΑΤΟ εμποδίζοντας το εμπόριο όπλων στη Λιβύη, η οποία μαστίζεται από συγκρούσεις, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Η ναυτική επιχείρηση της ΕΕ — που ονομάστηκε Ειρήνη, η ελληνική λέξη για την “ειρήνη” — ξεκίνησε γύρω στην 1η Απριλίου και εδρεύει στη Μεσόγειο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι έχει ως «βασικό καθήκον του την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών μέσω της χρήσης εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων».

Ωστόσο, η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟπου προσπαθεί να ενταχθεί στην ΕΕ, υποψιάζεται ότι η ”Ειρήνη” επικεντρώνεται υπερβολικά στην απαγόρευση βοήθειας προς την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη και όχι αρκετά στις αντίπαλες δυνάμεις υπό τις διαταγές του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ξεκίνησε επίθεση τον Απρίλιο του 2019 για να καταλάβει την πρωτεύουσα.

Η Λιβύη βρίσκεται σε αναταραχή από το 2011, όταν μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ ανέτρεψε τον ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος αργότερα σκοτώθηκε. Έκτοτε, η χώρα έχει χωριστεί μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων στην ανατολή και τη δύση, η κάθε μία από τις οποίες υποστηρίζεται από ένοπλες ομάδες και διαφορετικές ξένες κυβερνήσεις.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες βασικές αραβικές χώρες. Η κυβέρνηση στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Σάρραζ, υποστηρίζεται από την Ιταλία, το Κατάρ και την Τουρκία, οι οποίες έστειλαν στρατεύματα και μισθοφόρους για να προστατεύσουν την πρωτεύουσα τον Ιανουάριο.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι στο μπλοκ και το ΝΑΤΟ “συζητάμε πώς θα καθιερώσουμε μια νέα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Επιχείρησης Ειρήνη και του ΝΑΤΟ, προς το κοινό μας συμφέρον”.

“Ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία συνεργασίας να μπορέσει να συσταθεί τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος πρόκειται να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ την Πέμπτη.

Ωστόσο, δύο διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν η Τουρκία θα αφήσει να συμβεί μια τέτοια συμφωνία. Επειδή η στρατιωτική συμμαχία των 30 εθνών λειτουργεί βάσει ομοφωνίας, η υποστήριξη του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διασφαλιστεί.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν φαίνεται να είναι εξ ολοκλήρου εν πλω στην επιχείρηση της ΕΕ, και ένα πρόσφατο περιστατικό υπογραμμίζει τους περιορισμούς της Ειρήνης, η οποία έχει μόνο δύο πλοία και τρία αεροπλάνα, ενώ χρειάζεται περισσότερα.

Ο Μπορέλ ανέφερε ότι το προσωπικό της Ειρήνη προσπάθησε να έρθει σε επαφή την προηγούμενη εβδομάδα με ένα “ύποπτο” φορτηγό πλοίο με σημαία της Τανζανίας, το οποίο συνοδευόταν από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία. Ανέφερε ότι το πλοίο αρνήθηκε να απαντήσει, ωστόσο οι Τούρκοι συνοδοί του ανέφεραν ότι το φορτίο ήταν ιατρικός εξοπλισμός με προορισμό τη Λιβύη.

Ανέφερε ότι το προσωπικό επικοινώνησε με τις τουρκικές και τις αρχές της Τανζανίας για να προσπαθήσει να επαληθεύσει τις πληροφορίες και ενημέρωσε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι αν η Ειρήνη δεν είχε λάβει καμία απάντηση από κανένα από τα πλοία, θα μπορούσε να είχε λάβει άλλα μέτρα.

“Μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες το πλοίο δεν απαντά μπορούμε να αναλάβουμε ένα άλλο είδος δραστηριοτήτων κάνοντας κάτι περισσότερο”, δήλωσε ο Μπορέλ. “Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να διαβιβάσουμε αυτές τις πληροφορίες στα Ηνωμένα Έθνη. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι αυτά που συγκεντρώνουν αυτές τις πληροφορίες προκειμένου να ελέγξουν την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων.”

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.defensenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube