REAL TIME |

Weather Icon

Γιατί η ελληνική άσκηση Νότια της Καρπάθου προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα – Η «εμπλοκή» και η προκλητική πτήση του Τουρκικού ελικοπτέρου

Γιατί η ελληνική άσκηση Νότια της Καρπάθου προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα – Η «εμπλοκή» και η προκλητική πτήση του Τουρκικού ελικοπτέρου

Η υψηλού συμβολισμού απόλυτα επιτυχημένη άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε ολοκληρωθεί και τα πλοία του Στόλου επέστρεφαν προς το Αιγαίο έπειτα από το μπαράζ πυρών στη θαλάσσια περιοχή 60 ναυτικά μίλια Νότια της Καρπάθου. Το πλοίο-στόχος ‘’ΕΒΡΟΣ’’ βρισκόταν στον βυθό χτυπημένο από βλήματα και τορπίλη. Η Αθήνα είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για την αποφασιστικότητα που διαθέτει να σταματήσει κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Από την πρώτη στιγμή το Τουρκικό ναυτικό είχε στείλει στην περιοχή τη φρεγάτα ‘’ΟRUC REIS’’ τύπου ΜΕΚΟ για να παρακολουθεί τις κινήσεις του Ελληνικού Στόλου και να δίνει συνεχώς εικόνα στο Τουρκικό επιτελείο. Ταυτόχρονα στην ευρύτερη περιοχή πετούσε και αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου ‘’CN-235’’ με στόχο να ‘’διαβάζει’’ κάθε ενέργεια των Ελληνικών υποβρυχίων ενώ η Τουρκική αεροπορία απογείωσε και UAV. Ο εκνευρισμός των γειτόνων κορυφώθηκε όταν διαπίστωσαν ότι το Ελληνικό επιτελείο έκανε πράξη την προαναγγελία για καταιγισμό πυρών.

Και ενώ το Τουρκικό πλοίο βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία επέστρεφαν δόθηκε εντολή να απονειωθεί το οργανικό του ελικόπτερο ‘’S-70’’ με κατεύθυνση προς την Ελληνική αρμάδα σε μια ακόμη προκλητική κίνηση των γειτόνων. Τα πλοία του Στόλου άμεσα άλλαξαν διάταξη και το Τουρκικό ελικόπτερο προειδοποιήθηκε να μην πλησιάσει τις φρεγάτες και τις πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού. Το ελικόπτερο επέστρεψε στη φρεγάτα ‘’ORUCREIS’’ με τα Ελληνικά πλοία να στέλνουν ένα ακόμα μήνυμαπρος τους γείτονες.

Σχεδόν την ίδια ώρα οι Τούρκοι προχωρούσαν σε μπαράζ υπερπτήσεων στην περιοχή της Χίου πετώντας 12 φορές πάνω από τα Ελληνικά νησιά. Ήταν μια προσπάθεια αντιπερισπασμού των γειτόνων η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα από τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’. Οι πέντε εμπλοκές ήταν το φυσικό επακόλουθο των εντολών που είχαν οι Τούρκοι πιλότοι να αντιπαρατεθούν με τους Έλληνες ιπτάμενους και να προκαλέσουν στον αέρα με συνολικά 60 παραβιάσεις.

Την ίδια περιοχή ‘’στοχοποίησαν’’ για μια ακόμη φορά και την επόμενη ημέρα και προχώρησαν σε 14 υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά. Οι Τουρκικές πτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά μέσα στο 2020 αγγίζουν πλέον τις 250 αριθμός ρεκόρ και ενδεικτικός της Τουρκικής επιθετικότητας με τους γείτονες να ‘’τραβάνε συνεχώς το σχοινί’’ και να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο Τουρκικός εκνευρισμός συνεχίστηκε δια στόματος του Τούρκου υπουργού άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος απείλησε την Ελλάδα ότι ‘’θα λυπηθεί αν δεν τα βρει με την Τουρκία.’’ Είναι εμφανές ότι τόσο η αποφασιστικότητα της Αθήνας όσο και το μήνυμα ετοιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει ενοχλήσει τους Τούρκους αξιωματούχους. Και ξεκάθαρο ότι οι γείτονες αναζητούν εύκολο τρόπο για να ‘’σύρουν’’ την Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Η αντίδραση όμως της Ελλάδας και η απόφαση για χρήση ακόμα και στρατιωτικών μέσων εάν η Τουρκία επιχειρήσει να προχωρήσει σε τετελεσμένα βάζει τους γείτονες σε τεράστια διλλήματα μέχρι ποιο σημείο θέλουν να κορυφώσουν την ένταση απέναντι σε μια χώρα η οποία διαμηνύει ότι είναι έτοιμη με κάθε τρόπο να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και μπορεί στην Κύπρο οι γείτονες να στηρίχτηκαν στη ‘’διπλωματία των κανονιοφόρων’’ όμως με την Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube