Weather Icon

Γεωτρήσεις στα έξι μίλια: Οι επόμενες κινήσεις απέναντι στην Τουρκία – Τι σχεδιάζει η Αθήνα

Γεωτρήσεις στα έξι μίλια: Οι επόμενες κινήσεις απέναντι στην Τουρκία – Τι σχεδιάζει η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά διπλωματικών κινήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρόθεση της Τουρκίας για γεωτρήσεις στα έξι ναυτικά μίλια.

Πολλαπλές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της τουρκικής διπλωματίας αναμένεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, στον απόηχο της πρόθεσης της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στα έξι ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει καταρτίσει μια σειρά διπλωματικών επιλογών, μέσω των οποίων θα επιχειρήσει να απομονώσει την Τουρκία.

Αυτές οι επιλογές απαρτίζονται από:

  • Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.
  • Τοποθέτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (15 Ιουνίου).
  • Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, στις 9 Ιουνίου, στην Αθήνα θα αφιχθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος θα έχει επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Επί τάπητος, μεταξύ άλλων, θα βρεθούν και οι συζητήσεις για την ανακήρυξη Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Τουρκίας να ζητήσει άδειες για την έναρξη ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

  • Βορειανατολικά της Ρόδου
  • Ανατολικά της Ρόδου
  • Ανατολικά της Καρπάθου

Καθώς και:

  • Νοτιοανατολικά της Καρπάθου
  • Ανατολικά της Κρήτης
  • Νοτιοανατολικά της Κρήτης

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες αυτές εδράζονται στην πάγια θέση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης του δικαιώματος των νησιών για την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας.

Επομένως, θεωρεί ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν δικαιώματα πέραν των έξι μιλίων, δηλαδή πέραν των χωρικών υδάτων.

Νέο μήνυμα από Δένδια

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για όλα απέναντι στην Τουρκία, θέλησε να εκφράσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. 

«Η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα, ακολουθεί έναν δρόμο κλιμάκωσης, με ενέργειες που δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ούτε για την ίδια ούτε βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα» τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Πτήση και Διάστημα».

Εκτίμησε δε ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, θα την απομόνωνε περισσότερο στη διεθνή σκηνή και επισήμανε ότι η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

«Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί συγκεκριμένα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες των Βαλκανίων για να ασκήσει επιρροή στην περιοχή. Μία αρνητική επιρροή της ενέχει τον κίνδυνο επανεμφάνισης ζητημάτων που στο παρελθόν αποδείχτηκαν καταστροφικά για την περιοχή μας».

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube