REAL TIME |

Weather Icon
Γαλλία , ΝΑΤΟ , Τουρκία 19 Ιουνίου 2020

Γαλλίδα υπουργός Άμυνας: Κανένας εφησυχασμός απέναντι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας

Γαλλίδα υπουργός Άμυνας: Κανένας εφησυχασμός απέναντι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας

Έντονες επικρίσεις κατά της Άγκυρας εξέφρασε η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί, θέτοντας στη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ το θέμα της «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» τουρκικών πλοίων σε βάρος της γαλλικής φρεγάτας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Συμμαχία θα διερευνήσει τις κατηγορίες του Παρισιού ότι η γαλλική φρεγάτα, που επιχείρησε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, παρενοχλήθηκε από τουρκικά πλοία.

Καθώς η σύρραξη στην βορειοαφρικανική χώρα μαίνεται, το Παρίσι έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Άγκυρα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η Τουρκία απορρίπτει τις γαλλικές κατηγορίες και αρνήθηκε ότι το συμβάν όπως περιγράφεται από τη Γαλλία συνέβη ποτέ.

Την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγόπ Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά στο Παρίσι μετά τη γαλλική κριτική για τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει ότι οι δηλώσεις έδειξαν τη «σκοτεινή και ανεξήγητη» πολιτική της Γαλλίας. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της γαλλικης κυβέρνησης για ολοένα και πιο «επιθετικό» ρόλο της Άγκυρας.

Η Παρλί είπε ότι στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός, η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό. Η ίδια πρόσθεσε ότι στη διάρκεια του συμβάντος οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός με μια τέτοια συμπεριφορά. Αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι σύμμαχοί μας συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, καθώς οκτώ Ευρωπαίοι εταίροι μας έδωσαν σαφή υποστήριξη σήμερα στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Παρλί σε Γάλλους βουλευτές μετά την υπουργική συνάντηση.

«Αυτή η ενέργεια είναι εξαιρετικά επιθετική και δεν μπορεί ένας σύμμαχος να αντιμετωπίζει, με τέτοια συμπεριφορά, έναν άλλο σύμμαχο που κάνει τη δουλειά του υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το συμβάν τέθηκε στη συνάντηση των υπουργών από πολλά κράτη μέλη. «Το μήνυμά μου είναι ότι διασφαλίσαμε ότι οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ ερευνούν το περιστατικό για να αποσαφηνίσουν πλήρως αυτό που συνέβη», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε την κατηγορία και υποστήριξε ότι γαλλικές δυνάμεις επιδίωξαν να κάνουν έρευνα σε ένα τουρκικό πλοίο σε διεθνή ύδατα «και αυτό δεν επιτρέπεται». Αρνήθηκε ότι η Τουρκία προέβη σε προκλητική ή επιθετική ενέργεια για να το αποτρέψει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube