REAL TIME |

Weather Icon
Γαλλία , Λιβύη , Τουρκία 15 Ιουνίου 2020

Γαλλία: Δεν θα επιτρέψουμε την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη

Γαλλία: Δεν θα επιτρέψουμε την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη

Τον «ανεπίτρεπτο» παρεμβατισμό της Τουρκίας στη Λιβύη κατήγγειλε σήμερα με αυστηρό τόνο η Γαλλική κυβέρνηση η οποία διαβεβαίωσε ότι «δεν μπορεί να τον επιτρέψει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του Ελιζέ.

Η Γαλλία, που εδώ και μήνες πολλαπλασιάζει τις κατηγορίες κατά των περιφερειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας, εξέφρασε την οργή της για μια «πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοικτά της Λιβύης και μια παραβίαση του εμπάργκο όπλων».

«Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με γαλλική προεδρία o  Εμμανουέλ Μακρόν συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα «και ανταλλαγέαπόψεων θα πραγματοποιηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες για το θέμα αυτό με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ που έχουν δεσμευθεί επί του πεδίου», προσθέτει το Ελιζέ.

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι κατά την οποία συζήτησαν σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας της Αιγύπτου για τον τερματισμό της κρίσης στη γειτονική της χώρα της βόρειας Αφρικής. 

Η γαλλική πλευρά χαιρέτισε τη Διακήρυξη του Καΐρου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για τη δρομολόγηση πολιτικής λύσης και επαινώντας τις προσπάθειες της Χώρας του Νείλου για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησε το Κάιρο.

Η πρόταση της Αιγύπτου, που έγινε την 6η Ιουνίου από τον Σίσι, είναι να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να αναδειχθεί με εκλογές νέο κυβερνητικό σχήμα στη Λιβύη. Το Κάιρο εξάλλου την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

www.liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube