Weather Icon

«Φωτιά» στη Λιβύη βάζει η Τουρκία – Πολεμικοί τόνοι από Κάιρο

«Φωτιά» στη Λιβύη βάζει η Τουρκία – Πολεμικοί τόνοι από Κάιρο

Νίκος Μελέτης
Η επιμονή της Τουρκίας με απροκάλυπτο πλέον τρόπο να αναμιχθεί στον Λιβυκό εμφύλιο προκειμένου να «χαρίσει» την νίκη στην πλευρά του Σάρατζ, κινδυνεύει να βάλει «φωτιά» στην περιοχή και να οδηγήσει  σε περιφερειακή σύγκρουση με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι στην περιοδεία που πραγματοποίησε το Σάββατο σε βάση του Αιγυπτιακού Στρατού στα δυτικά σύνορα με την Λιβύη, ουσιαστικά προανήγγειλε την απόφαση του Καΐρου να παρέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν θεωρήσει ότι κλιμακώνεται η απειλή για την Αιγυπτιακή Εθνική Ασφάλεια. Και προειδοποίησε οτι δεν θα επιτρέψει σε παραστρατιωτικές και άλλες ομάδες να ελέγξουν περιοχές στα σύνορα με την Αίγυπτο, αναφερόμενος βεβαίως στους Αδελφούς Μουσουλμάνους οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη και προσδοκούν στην επιστροφή τους στην Αίγυπτο ανατρέποντας την σημερινή κυβέρνηση.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έθεσε ως κόκκινη γραμμή την Σύρτη το σημαντικό αυτό λιβυκό λιμάνι που εκτός της στρατηγικής θέσης που έχει, φιλοξενεί σημαντικό μέρος των ενεργειακών υποδομών της χώρας, καθώς η κατάληψη της Σύρτης είναι ο επόμενος στόχος της προέλασης των δυνάμεων του Σάρατζ με την τουρκική υποστήριξη.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σαμέχ Σουκρύ σε δηλώσεις του χθες τόνισε οτι η στρατιωτική είναι η τελευταία επιλογή για την Αίγυπτο, αλλά η χώρα του «δεν θα επιτρέψει την επέκταση της Τουρκίας στην Λιβύη» προσθέτοντας ότι η «επέκταση της Τουρκίας στο Ιράκ ,στην Συρία και στην Λιβύη συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.

Ο προεδρος Αλ Σίσι δήλωσε το Σάββατο ότι «οποιαδήποτε άμεση παρέμβαση από το αιγυπτιακό κράτος έχει πλέον αποκτήσει διεθνή νομιμοποίηση, είτε στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (με το δικαίωμα αυτοάμυνας) είτε βάσει της μοναδικής νόμιμης αρχής που εξελέγη από τον λαό της Λιβύης (Κοινοβούλιο) και οι στόχοι της θα είναι η προστασία και η ασφάλεια των δυτικών συνόρων της Αιγύπτου με το αναγκαίο στρατηγικό βάθος από τις απειλές τρομοκρατικών πολιτοφυλακών και μισθοφόρων, επίσης η ταχεία αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη, ως αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειας και της σταθερότητας της Αιγύπτου και της ασφάλειας του αραβικού έθνους και τέλος η αποτροπή της αιματοχυσίας  στην Λιβύη και η άμεση έναρξη πολιτικής πρωτοβουλίας για επίλυση της κρίσης.

Καθώς η Τουρκία έχει δηλώσει ότι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης Σάρατζ είναι η κατάληψη με την τουρκική συνδρομή της Σύρτης, ο Αλ Σίσι απηύθυνε προειδοποίηση θέτοντας την κόκκινη γραμμή που θα προκαλέσει την Αιγυπτιακή στρατιωτική παρέμβαση, καθώς όπως είπε η προσπάθεια να περάσουν την γραμμή Σύρτης – Αλ Τζουφρα δεν θα γίνει ανεκτή από την Αίγυπτο. Ο Αιγύπτιος ηγέτης μάλιστα διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε προέλαση των αιγυπτιακών δυνάμεων στη Λιβύη θα γίνει με τις λιβυκές φυλές και τους Λίβυους φυλάρχους επικεφαλής. Όταν δε το θέμα λήξει, πρόσθεσε, οι δυνάμεις αυτές θα αποσυρθούν ειρηνικά, διότι οι Αιγύπτιοι δεν επιζητούν τίποτε άλλο εκτός από την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Λιβύης και προειδοποίησε και παλι ότι κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι η μακροθυμία της Αιγύπτου είναι αδυναμία, ή ότι η υπομονή της είναι διστακτικότητα. Και ότι η μη παρέμβαση της Αιγύπτου στα εσωτερικά άλλων χωρών είναι απομόνωση ή υποχωρητικότητα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι ο Αλ Σίσι έθεσε ουσιαστικά και μια ακόμη προϋπόθεση, το να ζητηθεί δηλαδή η στρατιωτική παρέμβαση της Αιγύπτου από τους εκπροσώπους του λιβυκού λαού. 

Στο Τομπρούκ ο πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου, Ακίλα Σαλέχ καλωσόρισε τις δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου προσφέροντας έτσι την τυπική προϋπόθεση που ζήτησε ο Αλ Σίσι για να υπάρξει επίσημο αίτημα από τους εκπροσώπους του λιβυκού λαού προς την Αίγυπτο.

Πλήρη στήριξη στον Αλ Σίσι προσέφερε και το Συμβούλιο των Σεΐχηδων και των Γερόντων που συνεδρίασε στην Ταρχούνα.

Η κυβέρνηση Σάρατζ πάντως απέρριψε τις δηλώσεις Αλ Σίσι, τονίζοντας ότι οι «δηλώσεις αυτές ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου».

Στήριξη στην Αίγυπτο και στις δηλώσεις Αλ Σίσι εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ριάντ να επισημαίνει ότι η «ασφάλεια της Αιγύπτου είναι αδιάσπαστο μέρος της ασφάλειας της ίδιας της Σαουδικής Αραβίας και του Αραβικού Κόσμου..».

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube