REAL TIME |

Weather Icon

Έργα και ημέρες της ΜΚΟ Oxfam

Έργα και ημέρες της ΜΚΟ Oxfam

Η δυσωδία μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που «πουλάει» ανθρωπισμό και «πρόοδο».

 

Στα πρόθυρα εκκωφαντικής πτώχευσης βρίσκεται μια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία τα τελευταία χρόνια, έναντι σοβαρών επικοινωνιακών επενδύσεων, προβάλλει στα διεθνή μέσα επικοινωνίας ατεκμηρίωτες θέσεις και απόψεις περί των ανισοτήτων, της κατανομής του διεθνούς πλούτου και της φτώχειας.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πρόκειται για την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam, η οποία ιδρύθηκε στην Οξφόρδη το 1942, με σκοπό να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, που τότε βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή και στις μεγάλες πόλεις της θέριζε η πείνα. Μια πείνα που σε μεγάλο βαθμό ήταν το προϊόν του εμπάργκο που είχαν επιβάλλει οι Βρετανοί, ακριβώς για να πλήξουν τους ναζί κατακτητές και να τονώσουν το αίσθημα αντίστασης των Ελλήνων.

Τότε, λοιπόν, κάποιοι Άγγλοι ιερωμένοι, ορισμένοι καθηγητές της Οξφόρδης τρεις επιχειρηματίες και δυο Έλληνες γόνοι εφοπλιστών, ίδρυσαν την Επιτροπή Καταπολέμησης της Πείνας (Oxford Committee for Famine Relief), με σκοπό να στείλουν τρόφιμα στην Ελλάδα. Στην Επιτροπή αυτή, που έδρα της ήταν ο Οξφόρδη, λίγες μέρες αργότερα προστέθηκαν και πολίτες της πόλης, οι οποίοι ναύλωσαν και το ειδικό πλοίο το οποίο μετά από πολλές περιοέτειες το 1943 έφερε τρόφιμα στην Ελλάδα.

Μετά το τέλος του πολέμου, η Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Πείνας άρχισε να επεκτείνεται σε τότε βρετανικές αποικίες, προσφέροντας στους τοπικούς πληθυσμούς τρόφιμα, φάρμακα και τεχνογνωσία, για την
ανάπτυξη καλλιεργειών.

Γρήγορα όμως η Επιτροπή άρχισε να πολιτικοποιείται και να χάνει τους αρχικούς της στόχους.

Τελικά δε, από το 1995 και μετά, η όλη οργάνωση ονομάστηκε Oxfam, πήρε τη νομική μορφή της μη κερδοσκοπικής εταιρίας με ομοσπονδιακό χαρακτήρα, η οποία άρχισε να επεκτείνεται στην Αφρική,τη Λατινική Αμερική και σε συγκεκριμένες ασιατικές χώρες.Παράλληλα ως ΜΚΟ,άρχισε να ιδρύει καταστήματα για φτωχούς,στα οποία αρχές του 2019 απασχολούνταν πάνω από 10000 άτομα.

Πλην όμως, μετά την πτώση του Τείχους, στην οργάνωση είχαν άρχισει να «εισρέουν» όλοι οι «απογοητευμένοι του σοσιαλισμού» στόχος των οποίων,περισσότερο από την καταπολέμηση της φτώχειας, ήταν πάντα «το γκρέμισμα του καπιταλισμού», αλλά με άλλα μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Oxfam αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά ξεκίνησε τον ακτιβισμό κατά της παγκοσμιοποίησης και ήταν ένας από τους «αφανείς» συντελεστές των γνωστών μεγάλων διαδηλώσεων στην Ιταλία, στη Λατινική Αμερική και αλλού.

Για τη συνέχεια lykavitos

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube