REAL TIME |

Weather Icon

Επιβράβευση της κατοχικής Τουρκίας η εκλογή Μποζκίρ ως προέδρου της 75ης Γ.Σ. του ΟΗΕ

Επιβράβευση της κατοχικής Τουρκίας η εκλογή Μποζκίρ ως προέδρου της 75ης Γ.Σ. του ΟΗΕ
Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία, η χώρα η οποία ασκεί επεκτατική πολιτική σε βάρος κρατών της περιοχής, καταπιέζει τους πολίτες της και συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη, επιβραβεύεται για τη συμπεριφορά της. Αυτή την περίοδο, ειδικά, η τουρκική επιθετικότητα βρίσκεται στο ζενίθ. Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία δέχονται ασφυκτικό πρέσινγκ από την κατοχική δύναμη, με στόχο να προσαρμοσθούν στις τουρκικές παράνομες και παράλογες επιδιώξεις.
ΑΥΤΗ, λοιπόν, την περίοδο η κατοχική Τουρκία θα εκλέξει, χωρίς αντίπαλο, πρόεδρο της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, τον Τούρκο βουλευτή και πρώην διπλωμάτη, Βολκάν Μποζκίρ. Ο Τούρκος αξιωματούχος έχει υποβάλει υποψηφιότητα εκ μέρους της γεωγραφικής ομάδας της Ευρώπης στα Ηνωμένα Έθνη. Σε μια ομάδα στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα. Σημειώνεται συναφώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει στην ομάδα της Ασίας.
ΜΠΡΟΣΤΑ στο ενδεχόμενο ο Τούρκος αξιωματούχος να εκλεγεί διά βοής και πανηγυρικά, η Κυπριακή Δημοκρατία κινήθηκε έντονα σε διπλωματικό επίπεδο και έσπασε τη σιωπηρή διαδικασία. Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος απέστειλε από κοινού επιστολή με την Αρμενία. Στην επιστολή τους, Κύπρος και Αρμενία, επισημαίνουν ότι για τη θέση αυτή πρέπει να επιλεγεί ο υποψήφιος ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ που «είναι υποδειγματικό όσον αφορά τη συμμόρφωσή του με τους κανόνες και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών», κάτι που δεν ισχύει με την Τουρκία. Καταγράφονται οι κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας άλλων κρατών, η πλήρης περιφρόνηση των σχέσεων καλής γειτονίας, με την επισήμανση ότι η Τουρκία με τη στάση της συνιστά απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη. Αυτή η ενέργεια απέτρεψε την πανηγυρική εκλογή του Βολκάν Μποζκίρ στη θέση του προέδρου. Ο Μποζκίρ θα εκλεγεί ούτως ή άλλως, καθώς δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος, πλην όμως μετά την παρέμβαση αυτή θα διεξαχθεί εκλογική διαδικασία και θα μετρήσουν τα λευκά και η αποχή.
ΕΙΝΑΙ πρόδηλο πως η Λευκωσία δεν μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ημικατεχόμενη χώρα από το 1974 και εντεύθεν, ενώ δέχεται συνεχώς επιθέσεις από την Τουρκία, σε έδαφος και θάλασσα. Είναι σαφές πως η Κύπρος δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί σε καμία περίπτωση την προδιαγεγραμμένη εκλογή του εκπροσώπου της κατοχικής δύναμης. Ως εκ τούτου, κινητοποιήθηκε το ΥΠΕΞ με επαφές στο ψηλότερο επίπεδο.
ΧΩΡΙΣΤΗ αντίδραση υπήρξε και από ελλαδικής πλευράς, η οποία έχει αναφερθεί ήδη ότι βρίσκεται στην ίδια γεωγραφική ομάδα του ΟΗΕ με την Τουρκία.  Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξήγησε τους λόγους που αντιδρά παραπέμποντας στις καθημερινές παραβιάσεις, την εργαλειοποίηση μεταναστών, τα γεγονότα στον Έβρο, τις κινήσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας- οδήγησαν την Αθήνα να αντιδράσει.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως η εκλογή Μποζκίρ αποτελεί ντροπή, όνειδος,  για τη διεθνή κοινότητα, η οποία επιτρέπει την ανάδειξη του εκπροσώπου μιας επεκτατικής χώρας με σοβαρά δημοκρατικά ελλείμματα. Είναι ντροπή αλλά και πρόκληση να προεδρεύει το ανώτατο όργανο του Διεθνούς Οργανισμού εκπρόσωπος μιας χώρας που παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο. Συνιστά επιβράβευση της συμπεριφοράς της κατοχικής δύναμης. 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube