REAL TIME |

Επιστολές Μητσοτάκη σε Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

Επιστολές Μητσοτάκη σε Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Ανοίγει περαιτέρω τη… βεντάλια των διεθνών ενεργειών της η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στην αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας.

“Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης, αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO), ο πρωθυπουργός απέστειλε χθες, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Γίνεται ξεκάθαρο, ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία”, διεμήνυσε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όλα αυτά, ένα εικοσιτετράωρο μετά τα μηνύματα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης προς τη γείτονα, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι παράνομες ενέργειες δεν έχουν καμία τύχη. Παράλληλα, σημείωσε πως στον Έβρο δεν παρατηρείται καμία διαφορετική κινητικότητα σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επικοινωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο. “Οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν συναντηθεί στο παρελθόν δύο φορές. Αυτό που κάνουμε εμείς πάντα, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, είναι ακόμα και σε περιόδους κρίσεων να προσπαθούμε να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Αλλά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση ή κάποια προγραμματισμένη επικοινωνία των δύο ηγετών…”, είπε ο κ. Πέτσας.

“Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είναι συνεχής… Πρόσφατα είχε γίνει και στο αρμόδιο επίπεδο του θεσμοθετημένου οργάνου για την εξωτερική μας πολιτική. Άρα, είναι συνεχής και πλήρης. Εάν κριθεί σκόπιμο κάτι τέτοιο στο μέλλον, αυτό θα το δούμε. Αλλά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο…”, επεσήμανε, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως όλα τα ζητήματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών είναι θέματα που απαιτούν πολύ λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς. “Δεν θα ήταν σκόπιμο αυτή τη στιγμή να κάνουμε οποιαδήποτε εικασία πριν φτάσουμε σε μία οριστική διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Είναι κάτι για το οποίο γίνεται πολύ συστηματική προετοιμασία του υπουργείου Εξωτερικών εδώ και χρόνια και όταν θα είμαστε έτοιμοι για ανακοινώσεις θα τις κάνουμε…”, πρόσθεσε.

“Ό,τι και να επιθυμεί η γειτονική χώρα, εμείς ξέρουμε ότι αυτό που εφαρμόζουμε στις διμερείς μας σχέσεις είναι οι κανόνες του Διεθνούς δικαίου και θέλουμε να τηρούνται οι κανόνες καλής γειτονίας. Για αυτό πάντα η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή στο Διεθνές δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας. Δε θέλουμε προκλητικές ενέργειες. Δεν τις προκαλούμε. Είμαστε χώρα φιλική και αυτό θέλουμε να βλέπουμε με τους γείτονές μας…”, ήταν το μήνυμα του κ. Πέτσα. 

Πηγή: Κάπιταλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube