Weather Icon

Εντείνεται η μάχη Γερμανίας – ΗΠΑ για τον αγωγό Nord Stream 2

Εντείνεται η μάχη Γερμανίας – ΗΠΑ για τον αγωγό Nord Stream 2

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 εκτείνεται σε μήκος 1.200 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας και σχεδιάστηκε για τη μεταφορά του καυσίμου από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία.

Ετοιμοπόλεμη δηλώνει η Γερμανία να προβεί σε αντίποινα σε τυχόν επίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, εφόσον βέβαια αυτή πραγματοποιήσει τις απειλές της για τον αγωγό φυσικού αερίου του Nord Stream 2 και επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις. Και αυτό θα εκτραχύνει έτι περαιτέρω τις σχέσεις Βρυξελλών – Ουάσιγκτον, διότι σε πολλά πεδία υπάρχουν ήδη σοβαρά σημεία τριβής. Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ εξετάζει το ενδεχόμενο να οργανωθεί συντονισμένη αντίδραση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στη Γερμανία. Σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, που περιήλθε σε γνώση του  πρακτορείου Bloomberg, αναφέρεται πως οι προαναγγελθείσες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να είναι καινούργιες πέραν των παλαιότερων και να πλήξουν σημαντικά ακόμα πιο πολλές γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, τράπεζες, καθώς και δημόσιους οργανισμούς. 

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, για τον οποίον γίνεται λόγος, ανήκει στον ρωσικό ενεργειακό όμιλο της Gazprom, εκτείνεται σε μήκος 1.200 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας, και σχεδιάστηκε για τη μεταφορά του καυσίμου από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία. Εχει, ωστόσο, προκαλέσει βαθύ ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά εάν υπάρξει παρέμβαση των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, τότε και η απάντηση θα είναι κοινή και συλλογική – τα σχετικά ανέφεραν οι γερμανικές πηγές. Εν τω μεταξύ, πέραν του Nord Stream 2, οι σχέσεις Αμερικής και Ευρώπης κλιμακώθηκαν περαιτέρω, όταν προ ημερών ανακοίνωσε πιθανούς δασμούς η Ουάσιγκτον εις βάρος προϊόντων 3,1 δισ. ευρώ, που προέρχονται από τη Γερμανία και λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την πρόθεσή του να περιορίσει την αμερικανική στρατιωτική δύναμη στη Γερμανία και την απειλή του για νέους δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα.

Toν Δεκέμβριο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει κυρώσεις εις βάρος εταιρειών των οποίων τα σκάφη τοποθετούσαν τμήματα του αγωγού Nord Stream 2, προξενώντας μεγάλη αναστάτωση. Κυβερνητικοί κύκλοι στη Γερμανία τονίζουν πως το αποτέλεσμα ήταν απλά το έργο να καθυστερήσει. Ομως, προσθέτουν πως εάν επιβληθούν νέα τιμωρητικά μέτρα από την Ουάσιγκτον, τότε ο κίνδυνος για τον Nord Stream 2 θα αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα. Πάντως, από πλευράς Ρωσίας, η Gazprom είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τον αγωγό με τα εναπομείναντα 150 χιλιόμετρα, ανεξαρτήτως αμερικανικών αντιδράσεων. Πρόκειται για ένα πολυμερές έργο ευρέος φάσματος, στο οποίο, όπως επισημαίνει ο Μίκαελ Χαρμς, γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανατολικής Ευρώπης στη Συνομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών, συμμετέχουν 670 εταιρείες από 25 κράτη.

Οπως παρατηρούν Γερμανοί αξιωματούχοι, η όποια απόκριση της Ε.Ε. στις ΗΠΑ πρέπει να ζυγιστεί προσεκτικά. Ο Ντόναλντ Τραμπ, όντας σε προεκλογική περίοδο και με τη δημοτικότητά του χαμηλά, μπορεί να υλοποιήσει τις απειλές του για δασμούς ειδικά στα γερμανικά αυτοκίνητα.

Εν τω μεταξύ, όξυνση σε διμερές επίπεδο προκαλείται και με αφορμή το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα, διότι ακόμα δεν έχει αποφασισθεί εάν θα επιτραπεί η έλευση Αμερικανών. Και αυτό γιατί τα κρούσματα αυξάνονται στις ΗΠΑ, γεγονός που δημιουργεί πονοκέφαλο στον Τραμπ. Παρά ταύτα, γίνονται και κινήσεις καλής θελήσεως από πλευράς των Βρυξελλών στο μέτωπο της ψηφιακής φορολογίας επί των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας. Το θέμα αφορά τις συνομιλίες για τη σύναψη κοινής συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για το πώς θα φορολογούνται αναλογικά των εσόδων τους όμιλοι τύπου Facebook και Amazon – όμως οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία προτείνουν να περιοριστεί αρχικά ο φόρος στις αυτοματοποιημένες ψηφιακές υπηρεσίες (αναζήτηση στο Ιντερνετ) και στην πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα και να εξαιρεθούν όμιλοι λιανικής όπως η Amazon.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube