Weather Icon
Τεχνολογία 24 Ιουνίου 2020

Ελληνική κοινοπραξία αναπτύσσει αναδιπλούμενες κεραίες για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Ελληνική κοινοπραξία αναπτύσσει αναδιπλούμενες κεραίες για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Του έργου ηγείται η Adamant Composites ενώ συμμετέχει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η SITAEL Hellas

Ένα νέο έργο βιομηχανικής έρευνας για την ESA «προσγειώθηκε» στην Ελλάδα.Συγκεκριμένα, η ESA ανέθεσε σε ελληνική κοινοπραξία με επικεφαλής την Adamant Composites να αναπτύξει μια αναδιπλούμενη δομή που μπορεί να λειτουργήσει ως κεραία επικοινωνιών για μικρούς δορυφόρους. Η έναρξη του έργου έγινε στις 2 Ιουνίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης με την ESA.

Το έργο, το οποίο ονομάζεται DELHILA (DEpLoyable HIgh gain antenna structure for smalL spAcecraft science mission, προφέρεται Delilah-Ντιλαΐλα) τοποθετεί την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των τεχνολογιών Αναδιπλούμενων Δομών, καθώς είναι το δεύτερο έργο που υλοποιείται στην Ελλάδα μετά από το έργο LAGARD (Large stable deployable structures).

Οι Αναδιπλούμενες Δομές είναι μια κρίσιμη τεχνολογία για τις διαστημικές αποστολές καθώς δίνουν την δυνατότητα να μεταφερθούν στο διάστημα διατάξεις με τελικές διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από το όχημα εκτόξευσης. Έχουν αναγνωριστεί ως κρίσιμη τεχνολογία για την μη-εξάρτηση της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά του διαστήματος.

Το έργο καλύπτει όλα τα στάδια ανάπτυξης μιας διαστημικής κατασκευής: σχεδίαση, πρωτοτυποποίηση, τελική κατασκευή, συναρμολόγηση και δοκιμή για την πιστοποίηση της ετοιμότητας για πτήση.
Η Adamant Composites  είναι ο Κύριος ανάδοχος του έργου και έχει συμπράξει με μια ομάδα αναγνωρισμένων Ελλήνων εταίρων που συγκεντρώνει μεγάλη εμπειρία στην μελέτη και υλοποίηση διαστημικών εφαρμογών, για να αναπτύξουν ένα ανταγωνιστικό υποσύστημα δορυφόρου.

Για την υλοποίηση του έργου, η εταιρεία θα συνεργαστεί με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (Εργαστήριο Ασύρματων Επικοινωνιών -WiCom για την σχεδίαση των υπο-συστημάτων λήψης-μετάδοσης), το Πανεπιστήμιο Πατρών (Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων με εξειδίκευση στις διαστημικές αποστολές και συστήματα), και την SITAEL Hellas (θυγατρική στην Ελλάδα της Ιταλικής SITAEL: αναγνωρισμένου κατασκευαστή δορυφορικών συστημάτων με ειδίκευση στους μικρούς δορυφόρους).

Για τη συνέχεια startupper

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube