Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 28 Ιουνίου 2020

Έκθεση των μυστικών υπηρεσιών προτρέπει το Ισραήλ να προσαρτήσει άμεσα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη

Έκθεση των μυστικών υπηρεσιών προτρέπει το Ισραήλ να προσαρτήσει άμεσα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη

…προλαβαίνοντας πιθανή εκλογική ήττα του Τραμπ

Έκθεση, αναλυτών του Υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ, η οποία διέρρευσε, προτρέπει την κυβέρνηση να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης το γρηγορότερο δυνατόν προλαβαίνοντας πιθανή εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν πρόκειται η κυβέρνηση να έρθει αντιμέτωπη με εκτεταμένη βία στους δρόμους. Επίσης, προβλέπει ότι μετά από «ένα κύμα διπλωματικών διαμαρτυριών» θα ακολουθήσει η αποδοχή των γεγονότων όσο το διεθνές σύστημα  «εγκλιματίζεται» με την προσάρτηση των εδαφών της Δυτικής Όχθης.

Η έκθεση διέρρευσε στην Israel Hayom η οποία ανήκει στο δεξιό χώρο και είναι η πιο διαδεδομένη εφημερίδα του Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στο λεγόμενο «Σχέδιο Προσάρτησης του Νετανιάχου», το οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, λίγες μόνο ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ. Προτείνει την προσάρτηση πολλών ισραηλινών οικισμών, που βρίσκονται στα κατεχόμενα εδάφη, οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι από τα Ηνωμένα Έθνη. Το σχέδιο έχει καταδικαστεί από τον ΟΗΕ καθώς και από πολλές δυτικές χώρες, αλλά έχει την έγκριση του Λευκού Οίκου.

Παλαιστινιακές ομάδες και αρκετές αραβικές χώρες προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν προχωρήσει στην προτεινόμενη προσάρτηση εδαφών. Ωστόσο, η εν λόγω έκθεση, που συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργού Υπηρεσιών Πληροφοριών, ‘Ελι Κοέν, αναφέρει ότι αυτές οι προειδοποιήσεις δεν πρέπει να ανησυχούν την ισραηλινή κυβέρνηση. Επίσης, μια πιθανή προσάρτηση των  ισραηλινών οικισμών θα προκαλέσει διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, αλλά δεν θα ξεσηκώσει τους Άραβες εναντίον των κυβερνήσεών τους, κάτι το οποίο «θα δείξει ξεκάθαρα στους Άραβες ηγέτες ότι το παλαιστινιακό ζήτημα δεν αποτελεί απειλή» για την πολιτική επιβίωσή τους.

Η έκθεση προχωρά περαιτέρω, υποδηλώνοντας ότι μια επιθετική κίνηση του Ισραήλ μπορεί να φέρει τις αραβικές κυβερνήσεις πιο κοντά σε αυτό, όταν οι Άραβες ηγέτες συνειδητοποιήσουν ότι η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, από τους Ισραηλινούς, δεν θα προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στους πολίτες τους. Επιπλέον, υποδηλώνει ότι η χρονική συγκυρία για την προσάρτηση των αραβικών εδαφών λειτουργεί υπέρ του Ισραήλ, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ελέγχει τη Δυτική Όχθη, έχει αποδυναμωθεί ουσιαστικά, από τη διαφωνία της με τον Λευκό Οίκο. Ακόμη, η έκθεση αναφέρει πως η Χαμάς «στερείται όρεξης για άλλον ένα γύρο μάχης» και οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι «ασχολούνται κυρίως με τα προβλήματα της καθημερινής ζωής». Επίσης, οι περισσότερες χώρες ασχολούνται κυρίως με την πανδημία του νέου κορωνοϊού και το αραβικό κοινό, εκτός της Παλαιστίνης, έχει «να κοιτάξει τα του οίκου του», υποστηρίζει η έκθεση.

Στο τελευταίο τμήμα της, η έκθεση φαίνεται να απορρίπτει τη συμβατική σκέψη ότι η προσάρτηση των παράνομων ισραηλινών οικισμών θα καταστρέψει ακόμη και την ελάχιστη πιθανότητα ειρηνευτικής διευθέτησης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Η έκθεση υποστηρίζει ότι «μετά από μια περίοδο κατά την οποία το διεθνές σύστημα θα εγκλιματίζεται στην προσάρτηση», οι Παλαιστίνιοι και οι υποστηρικτές τους στην περιοχή θα υποχρεωθούν να «επιστρέψουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες» και ακόμη να φτάσουν στο σημείο να αναζητήσουν «λύσεις και ρυθμίσεις που θα περνούν τις κόκκινες γραμμές του 1967 και κυρίως των εδαφικών πτυχών του ζητήματος». Στην τελική της ενότητα, η έκθεση υποδηλώνει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα έχει περισσότερα οφέλη προχωρώντας στην προσάρτηση το συντομότερο δυνατό, αντί να περιμένει, επειδή είναι «αδύνατο να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ που θα λάβουν χώρα τον Νοέμβριο».

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://intelnews.org/2020/06/23/01-2813/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube