Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 26 Ιουνίου 2020

Eκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA): Η Τουρκία στέλνει ακόμα όπλα στον Σάρατζ – Σάλεχ: Η Ευρώπη απέτυχε με το εμπάργκο

Eκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA): Η Τουρκία στέλνει ακόμα όπλα στον Σάρατζ – Σάλεχ: Η Ευρώπη απέτυχε με το εμπάργκο

Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει όπλα στη βορειοδυτική πόλη Μισράτα, ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Al-Arabiya.

Ο Άχμεντ αλ-Μισμάρι είπε ότι τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη εμπορευμάτων, μεταφέρουν όπλα στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) στη Λιβύη. Υπάρχουν επίσης τουρκικές ναυτικές μονάδες που επιχειρούν κοντά στις δυτικές παράκτιες περιοχές της Λιβύης, δήλωσε. 

“Οι ένοπλες δυνάμεις μας είχαν στρατιωτικές ασκήσεις στη δυτική Σίρτη, και τα στρατεύματα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο αλ-Μισμάρι. 

“Οι άντρες των ενόπλων δυνάμεων πιστεύουν ότι αυτή είναι η μάχη του έθνους για να απαλλαγούμε από τους τζιχαντιστές και να τερματίσουμε την τουρκική εισβολή”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι “η τουρκική παρουσία στη Λιβύη δεν απειλεί μόνο τη χώρα, αλλά και την περιοχή συνολικά”. 

Κατηγόρησε επίσης τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι αμφισβητεί την προθυμία της διεθνούς κοινότητας να καταλήξει σε εκεχειρία στο κράτος που έχει υποστεί πόλεμο.

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA της Αιγύπτου την Τετάρτη, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Λιβύης (του μοναδικού εκλεγμένου σώματος της χώρας), Αγκίλα Σάλεχ, δήλωσε ότι ένα εμπάργκο όπλων με στόχο τον περιορισμό των συγκρούσεων στη Λιβύη εφαρμόστηκε μόνο ως προς τον LNA, ενώ οι ένοπλες πολιτοφυλακές συνέχισαν να λαμβάνουν όπλα.

Ο Σάλεχ πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε να σταματήσει την άφιξη μισθοφόρων και όπλων στα εδάφη της Λιβύης.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με το Reuters, διεξάγει συνομιλίες με το GNA για πιθανή χρήση της ναυτικής βάσης Misrata και της αεροπορικής βάσης Al-Watiya. 

Τουρκία: Αν αποσυρθεί ο Χαφτάρ από Σίρτη-Τζούφρα, τότε μιλάμε για κατάπαυση πυρός

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης απαιτεί από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ να αποσυρθούν από την παράκτια πόλη Σίρτη και την περιοχή της Τζούφρα ως προϋπόθεση για συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε η Τουρκία την Πέμπτη.

Με την τουρκική στρατιωτική υποστήριξη, η κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας (GNA) αντέστρεψε μια επίθεση 14 μηνών στην Τρίπολη, από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, από τις οποίες η Τουρκία έχει ζητήσει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη, ήταν απρόθυμες να παίξουν “αποφασιστικό ρόλο” στη σύγκρουση.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube