REAL TIME |

Weather Icon

”Έχετε τελειώσει”: Ο αυξανόμενος πόλεμος της Τουρκίας έναντι των Χριστιανών

”Έχετε τελειώσει”: Ο αυξανόμενος πόλεμος της Τουρκίας έναντι των Χριστιανών

Του Raymond Ibrahim

  • Όταν οι δράστες δεν μπορούν να βρουν προσχήματα, μερικές φορές καταφεύγουν σε άλλες τακτικές. Σε μία προσπάθεια ανοίγματος χριστιανικής διαδικτυακής κοινότητας από μία χριστιανική εκκλησία, οι τουρκικές αρχές παρενέβησαν και χαρακτήρισαν την σελίδα ως ”πορνογραφική” εμποδίζοντας την έκθεση του περιεχομένου της.
  • ”Το μισητό περιβάλλον του δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Οι σπόροι αυτού του μίσους εξαπλώνονται, ξεκινώντας από τα δημοτικά σχολεία, μέσω βιβλίων που τυπώνονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και απεικονίζουν τους Χριστιανούς ως εχθρούς και προδότες. Η κατήχηση συνεχίζεται μέσω εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών σύμφωνα με κρατικές πολιτικές. Και φυσικά τα κηρύγματα στα τζαμιά και οι συζητήσεις σε καφετέριες προκαλούν ακόμα περισσότερο αυτό το μίσος” -Uzay Bulut, Ahvalnews.com. 16 Μαρτίου 2020.
  • Τι ακριβώς κάνουν οι αποκαλούμενοι ”ριζοσπάστες” Μουσουλμάνοι…Θεωρείτε σωστή την μεταχείριση των Χριστιανών;

Οι ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Χριστιανών στην Τουρκία έχουν αυξηθεί ραγδαία. Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων του 2011, εκτέθηκε ένα σχέδιο μεγάλης κλίμακας της Al-Qaeda για βομβιστικές επιθέσεις σε όλες τις εκκλησίες της Άγκυρας. Πριν τα Χριστούγεννα του 2015, το Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε ανακοίνωση και απειλές έναντι Χριστιανικών εκκλησιών, προειδοποιώντας πως ”Οι Κορανικές Εντολές μας προτρέπουν να σφάξουμε κάθε αποστάτη σαν τους Χριστιανούς”. 

Το 2017, όπως αναφέρθηκε ευρέως, ένας ένοπλος άντρας ντυμένος Άγιος Βασίλης εισέβαλε σε νυχτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη κατά την διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς, δολοφονώντας 39 άτομα. Ένας ”ηρωικός στρατιώτης του Χαλιφάτου” βαπτίστηκε από το Ισλαμικό Κράτος, ο οποίος ”επιτέθηκε στο πιο διάσημο νυχτερινό κέντρο όπου οι Χριστιανοί γιόρταζαν την παγανιστική γιορτή τους”. Η δήλωση του ISIS συνεχίστηκε,  κατονομάζοντας την κυβέρνηση της Τουρκίας ως ”υπηρέτη του Σταυρού”.

Στην κάποτε κοσμική Τουρκία, το μίσος για τους Χριστιανούς είχε διεισδύσει σε κάθε τμήμα της Τουρκικής Κοινωνίας, από τον μέσο Μουσουλμάνο, μέχρι τα υψηλότερα κλιμάκια της εξουσίας. Τα παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών την σήμερον ημέρα είναι δύο. Αρχικά η σφαγή Χριστιανών μέσω επιθέσεων και δευτερευόντος η παρακολούθηση των εκκλησιών.

Το 2009, μία ομάδα νεαρών Τούρκων -συμπεριλαμβανομένου και του υιού ενός δημάρχου- διέρρηξε έναν εκδοτικό οίκο της Βίβλου στην Μαλάτια, κρατώντας αιχμαλώτους τους τρεις Χριστιανούς υπαλλήλους, τους οποίους βασάνισαν για ώρες και τέλος του δολοφόνησαν. ”Δεν το κάναμε για τους εαυτούς μας, αλλά για την θρησκεία μας”, ανέφερε ένας εκ των Τούρκων δραστών. ”Ας αποτελέσει μάθημα για τους εχθρούς της θρησκείας μας”. Αργότερα αφέθηκαν και οι τρεις ελεύθεροι για τεχνικούς λόγους. 

Το 2012 μία 85χρονή Αρμένισα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο διαμέρισμά της στην Κωνσταντινούπολη. Για να μην γίνει αντιληπτό το κίνητρο της δολοφονίας, ο δολοφόνος χάραξε έναν Σταυρό στο πτώμα της γυναίκας. Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, ”η επίθεση σηματοδοτεί το πέμπτο περιστατικό τους τελευταίους δύο μήνες, όπου δολοφονούνται ηλικιωμένες Αρμένισες γυναίκες”.

Το 2019, ένας ”86χρονος Έλληνας βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του δεμένος χειροπόδαρα, ενώ φαίνεται να είχε βασανιστεί πρώτα”.

Στα τέλη του 2019, ένας 16χρονος Μουσουλμάνος μαχαίρωσε αρκετές φορές στην καρδιά έναν Χριστιανό Κορεάτη Ευαγγελιστή.

Το 2014 στην Κωνσταντινούπολη, μία τυχαία ομάδα Μουσουλμάνων αναστάτωσε μία βαπτιστική εκκλησιαστική λειτουργία στην Κωνσταντινούπολη. Εισέβαλαν βία στην εκκλησία και κουνούσαν απειλητικά ένα μαχαίρι ενάντια στους παρευρισκομένους. ”Δεν είναι το πρώτο και δεν είναι το τελευταίο παρόμοιο περιστατικό”, ανέφεραν ντόπιοι Χριστιανοί. 

Το 2015, 15 εκκλησίες δέχθηκαν απειλές θανάτου για ”άρνηση του Αλλάχ”. ”Διεστραμμένοι άπιστοι ο χρόνος που θα χτυπήσουμε έρχεται. Είθε ο Αλλάχ να δώσει δόξα και επαίνους”. Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες σχολίασαν λέγοντας ”οι απειλές δεν είναι κάτι νέο στην κοινότητα των Χριστιανών που ζουν σε αυτήν την χώρα μαζί με τα παιδιά τους”.

Όταν ένας άνδρας άνοιξε πυρ στην Καθολική Εκκλησία της Αγίας Μαρίας στην Τραπεζούντα  το 2018, ήταν απλά η τελευταία από τις αρκετές επιθέσεις έναντι εκείνης της εκκλησίας. Εβδομάδες πριν, μία αυτοσχέδια βόμβα ρίχτηκε στον κήπο της εκκλησίας της Τραπεζούντας. Το 2016, Μουσουλμάνοι που φώναζαν ”Allah Akbar” βανδάλισαν την εκκλησία με βαριοπούλα. Το 2011 η εκκλησία έγινε στόχος  και απειλήθηκε, λόγω του ότι ο Σταυρός βρισκόταν σε ορατό σημείο. Το 2006, ο ιερέας της Αντρέα Σαντόρο πυροβολήθηκε κατά την διάρκεια τελετής. 

Η  απειλή και η ερήμωση εκκλησιών είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στην Τουρκία. Στις αρχές του 2019, ένα γκράφιτι γεμάτο μίσος βρέθηκε στην αρμενική εκκλησία της Αγίας Μητέρας του Θεού στην Κωνσταντινούπολη. Σχολιάζοντας το γεγονός σε ένα tweet, ένας Αρμένιος ακτιβιστής ανέφερε ”Τέτοιες επιθέσεις μίσους πραγματοποιούνται κατά δεκάδες έναντι εκκλησιών και συναγωγών”.

Στα τέλη του 2019, ένας άντρας μεταξύ άλλων ξεστόμιζε σωματικές απειλές κατά Χριστιανών που συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Αντάλια. Ο άντρας ανέφερε, ”θα ευχαριστηθούμε πολύ την καταστροφή Χριστιανικών εκκλησιών, καθώς θεωρούνται ένα παράσιτο στην Τουρκική κοινωνία”.

Πιο πρόσφατα στις 8 Μαΐου 2020, στην Κωνσταντινούπολη, ένας άντρας προσπάθησε να πυρπολήσει μία εκκλησία, η οποία είχε επανειλημμένα δεχθεί επιθέσεις με γκράφιτι γεμάτα μίσος.

Αντί να καταστέλουν τις κινήσεις αυτές, οι Τουρκικές αρχές έχουν την δύναμη απλώς να τερματίζουν την λειτουργία των εκκλησιών. ”Η Τουρκία δεν έχει μονοπάτι για την νομιμοποίηση των εκκλησιών”, ανέφερε η έκθεση.

Επιπλέον, αρχαίες εκκλησίες που προηγούνται του Ισλάμ για αιώνες (συμπεριλαμβανομένου του μοναστηριού Στουδίου, του αρχαιότερου τόπου λατρείας στην Ασία Μινόρε) μετατρέπονται μέσω κυβερνητικής εντολής σε τζαμιά. Αφού εξήγησε πως η τουρκική κυβέρνηση άνοιξε περίπου 9.000 τζαμιά σε μία δεκαετία, ενώ απαγόρευε την λειτουργία της Παναγίας Σουμελά, ένας ιστορικός πρόσθεσε, ”αυτή η αυθαίρετη απαγόρευση φαίνεται να είναι άλλη μία επίδειξη του ανεπίσημου καθεστώτος δεύτερης κατηγορίας υπό το οποίο ζούνε οι Χριστιανοί έναντι των Ισλαμιστών στην Τουρκία”. 

Το μίσος για τους Χριστιανούς στην Τουρκία έχει φτάσει σε σημείο διωγμού ακόμα και πέρα από τον θάνατο. Οι επιθέσεις σε Χριστιανικά νεκροταφεία αυξάνονται, αναγκάζοντας τους Χριστιανούς να διερωτώνται αν τώρα έρχεται η σειρά τους.

Σύμφωνα με έκθεση του Μαρτίου 2020, οι 20 από τις 72 ταφόπλακες Χριστιανικού νεκροταφείου στην Άγκυρα βρέθηκαν κατεστραμμένες. Σε ένα άλλο πρόσφατο περιστατικό, νεαροί Ισλαμιστές κατέστρεψαν τον Σταυρό που βρισκόταν πάνω από τον τάφο μία θανούσας γυναίκας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η λειτουργία είχε σταματήσει εν μέσω κραυγών και διαδηλώσεων που διέδιδαν το κήρυγμα του Αλλάχ φωνάζοντας ”Allah Akbar”.

”Το μισητό περιβάλλον του δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Οι σπόροι αυτού του μίσους εξαπλώνονται, ξεκινώντας από τα δημοτικά σχολεία, μέσω βιβλίων που τυπώνονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και απεικονίζουν τους Χριστιανούς ως εχθρούς και προδότες. Η κατήχηση συνεχίζεται μέσω εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών σύμφωνα με κρατικές πολιτικές. Και φυσικά τα κηρύγματα στα τζαμιά και οι συζητήσεις σε καφετέριες προκαλούν ακόμα περισσότερο αυτό το μίσος” -Uzay Bulut, Ahvalnews.com. 16 Μαρτίου 2020.

Με άλλα λόγια, οι πάλαι κάποτε κοσμικοί Τούρκοι έχουν μορφωθεί στο να μισούν τους Χριστιανούς. 

Συγκεκριμένα, ακόμα και αυτά τα περιστατικά οδηγούν το ISIS στο να κατηγορήσει την Τουρκική κυβέρνηση, λέγοντάς της πως ”είναι υπηρέτης του Σταυρού”. 

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.gatestoneinstitute.org

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube