Weather Icon
Τεχνολογία 30 Ιουνίου 2020

Δίκτυα επικοινωνίας G: Η κύρια τεχνολογία της επικοινωνίας

Δίκτυα επικοινωνίας G: Η κύρια τεχνολογία της επικοινωνίας

Η επικοινωνία των ανθρώπων που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους πάντα ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Από τα παλιά χρόνια, με την χρήση του τηλεφώνου ενσύρματα περνάγανε πληροφορίες από τον πομπό στον αντίστοιχο δέκτη μέσω κάποιων κυψελωτών δικτύων επικοινωνίας. Όσο περνάγανε τα χρόνια και η τεχνολογία των δικτύων επικοινωνίας εξελισσόταν όλο και περισσότερο, δημιουργώντας έτσι κάποια επιπλέον δίκτυα επικοινωνίας για να καλύψουν αυτό το πρόβλημα. Από την ενσύρματη επικοινωνία περάσαμε στην ασύρματη επικοινωνία και στην δημιουργία των κινητών τηλεφώνων, μετέπειτα των smartphones και των πιο ισχυρών σταθμών βάσεων δικτύων επικοινωνίας.

Πριν όμως αναφέρουμε από πού ξεκίνησαν όλα και πώς φτάσαμε στο σημερινό αιώνα, ας επισημάνουμε κάποιους σημαντικούς όρους. Τα δίκτυα επικοινωνίας των τηλεφώνων αποτελούνται από ένα μεγάλο αριθμό ειδικών πομπών που ανήκουν στις εταιρείες τηλεφωνίας και διαδικτύου. Ο πομπός μεταδίδει σήματα, τα οποία επιτρέπουν στα κινητά τηλέφωνα, ασύρματα, να συνδέονται στο διαδίκτυο και να πραγματοποιούν κλήσεις.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας χρειάζονται ένα σταθμό βάσης. Ο σταθμός βάσης είναι σταθερές κεραίες που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση της επικοινωνίας και της πλοήγησης στο διαδίκτυο. Τοποθετούνται σε μεγάλο ύψος, περίπου 15 με 60 εκατοστά. Τροφοδοτούνται μέσω καλωδίων και εκπέμπονται ως ραδιοκύματα στην περιοχή. Τέλος φέρουν από 1 ως 4 κεραίες που παρέχουν τηλεπικοινωνιακή κάλυψη.

Ιστορική αναδρομή δικτύων κινητής επικοινωνίας
Πριν ακόμα αναφερθούμε για τα δίκτυα επικοινωνίας της κινητής τηλεφωνίας, καλό θα ήταν να κάνουμε μια ανασκόπηση στην αρχαία περίοδο. Στα παλιά χρόνια, οι άνθρωποι έβρισκαν τρόπο και αντάλλαζαν την πληροφορία μεταξύ τους. Με σήματα καπνού και με απλούς τρόπους έστελναν μηνύματα ο ένας στον άλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεχνολογία
Τυφλοί βλέπουν γράμματα μέσω ηλεκτρικών σημάτων
Καθώς τα χρόνια περνούσαν και ο τρόπος επικοινωνίας γινόταν όλο και πιο δύσκολος, φτάσαμε στο 1799 με την δημιουργία του ηλεκτρικού τηλέγραφου από τον εφευρέτη Morse. Η πληροφορία μεταφερόταν μέσω καλωδίου από τον πομπό στον δέκτη. Αυτό με τα χρόνια όμως άλλαξε και το 1887 ξεκίνησε η μελέτη των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Έπειτα το 1894 ο Oliver Lodge, δημιούργησε την ασύρματη μετάδοση πληροφορίας σε απόσταση 140 μέτρων. Τέλος το 1895 η απόσταση της ασύρματης επικοινωνίας έφτασε στα 2000 μέτρα χάρης του Marconi.

Ηλεκτρικός τηλεγράφος
Πηγή εικόνας: atlaswikigr.wikifoundry.com
Τα δίκτυα επικοινωνίας στην σημερινή εποχή
Από το 1946 ως και σήμερα, τα κυψελωτά δίκτυα επικοινωνίας συνέχεια εξελίσσονται. Προσφέροντας έτσι στον χρήστη την δυνατότητα να μπορεί κάποιος με ικανοποιητικές ταχύτητες να πραγματοποιεί πλοήγηση στο διαδίκτυο και να επικοινωνεί με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Αλλά ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.

Το 1946 δημιουργήθηκε το πρώτο εμπορικό σύστημα δικτύων επικοινωνίας της κινητής τηλεφωνίας. Ήταν μια κεντρική κεραία που εξυπηρετούσε λίγους συνδρομητές, μέσω διαθέσιμων καναλιών επικοινωνίας. Όμως αυτό δεν άργησε να φέρει προβλήματα, καθώς αυξανόταν ο αριθμός των συνδρομητών και η κεντρική κεραία δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει. Με αποτέλεσμα να κολλάει η πλοήγηση στο διαδίκτυο και να καθυστερούν οι κλήσεις.

Η λύση στο πρόβλημα ήρθε, δημιουργώντας περισσότερα κυψελωτά δίκτυα επικοινωνίας με περισσότερες κεραίες και σε σημεία κατάλληλα και υψηλά που κάλυπταν πολλές γεωγραφικές εκτάσεις χωρίς να δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Ξεκίνησαν με τις αναλογικές τεχνολογίες δικτύων επικοινωνιών δηλαδή με τα δίκτυα 1G. Γρήγορα όμως προχώρησαν στην ψηφιοποίηση των δεδομένων, με την δημιουργία των ψηφιακών δικτύων 2G και των εξελιγμένων δικτύων 2G+.

Τα τελευταία χρόνια, τα δίκτυα επικοινωνίας μετατράπηκαν σε δίκτυα 3G και σε δίκτυα 4G. Τα δίκτυα επικοινωνίας 3G βασιζόταν στην μετάδοση δεδομένων μέσων της απευθείας σύνδεσης 2 δεκτών και στην υψηλή μετάδοση δεδομένων που είναι μοιρασμένο σε πακέτα. Τα εξελιγμένα δίκτυα επικοινωνίας 3G+ προσφέρουν στον καταναλωτή μεγάλη ταχύτητα πλοήγησης στο διαδίκτυο. Τέλος τα δίκτυα επικοινωνίας 4G, έχουν λύσει εν μέρει το πρόβλημα της κινητής τηλεφωνίας και της πλοήγησης στο διαδίκτυο προσφέροντας υψηλή ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας.

Στις αρχές του 2020, έκανε την εμφάνιση του το δίκτυο επικοινωνίας 5G. Το παραπάνω δίκτυο μας υπόσχεται πάρα πολύ γρήγορες, αξιόπιστες και σταθερές ταχύτητες των smartphones. Αυτή η νέα γενιά που είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο μας δίνει την δυνατότητα να απολαύσουμε την πιο γρήγορη ταχύτητα κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο και των βιντεοκλήσεων.

Όσο η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων, των smartphones δηλαδή, προχωράει τόσο οι συνδρομητές θα αυξάνονται μέρα με την μέρα. Έτσι για να εκμηδενίσουν όσο γίνετε τα διάφορα προβλήματα της επικοινωνίας, οι εταιρείες των κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να αυξήσουν την ταχύτητα, δημιουργώντας έτσι νέα και πιο εξελιγμένα δίκτυα επικοινωνίας.

ΠΗΓΗ: https://www.maxmag.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube